Гробищната мафия в София вадела златните зъби на покойници

0

Новият директор на гробищата дава на прокурор скандалната бивша шефка Райна Божичкова, ромски босове го плашат с разстрел

Скандалната бивша шефка на софийското общинско предприятие „Гробищни паркове“ Райна Божичкова и доскорошния кмет на столичния район „Сердика“ Тодор Кръстев са обект на проверка от прокуратурата заради констатирани фрапантни нарушения и далавери за десетки милиони левове, извършвани през последните години в деветте гробищни парка на София, научи „Уикенд“ от служители на тресящото се от скандали общинско предприятие.

Преди седмица новият директор на гробищата в София Румен Димитров е уволнил дисциплинарно над 40 служители на „Гробищни паркове“ след като разпоредената от него проверка е установила, че получаващите заплати от общината всъщност са служители на две частни траурни агенции – „Мира“ и „Покой“ и са замесени в гнусния бизнес със смъртта. Неофициално се твърди, че

уволнените над 40 гробари са мародерствали

под закрилата на Райна Божичкова и че умишлено са разбивали и крадяли мраморни паметни плочи, които са се продавали и преправяли от каменоделци, за да влязат отново в обращение. В много случаи на близките на покойниците било обяснявано, че вечния дом на погребаните е поруган от тайно проникнали в гробищата мародери и че ако близките искат за вбъдеще да избегнат оскверняването на гробовете на своите роднини, трябва да плащат за допълнителна охрана. За охраната на гробищата се грижи общинската охранителна фирма „Еггида“, чиито служители също са уличени като съпричастни към поругаването на гробове.
„Някои от уволнените от новия директор Румен Димитров са разследвани за

изравяне на покойници още в нощта след погребението

им. Ромите са вадели златните зъби на погребаните, събличали са им дрехите и са прибирали вещите, с които са погребани – брачни халки, часовници, запалки, химикалки. Цветята, оставяни от скърбящите, са били продавани на половин цена на цветарски магазини. Има постъпили данни и за други вулгарни престъпления – починали жени са били остригвани нула номер, а

косите им са продавани на магазини за перуки.

Някои по-заможни покойници, погребани в скъпи ковчези, са били изваждани от тях и натъпквани в шперплатови ковчези…Ужас на ужасите!“, свидетелства пред „Уикенд“ запознат с констатираните от новия директор на „Гробищни паркове“ Румен Димитров мародерски изстъпления.
Твърди се, че отстранената преди няколко месеца дългогодишна шефка на общинското предприятие „Гробищни паркове“ Райна Божичкова е получавала ежемесечно по 50 000 лв. от представители на две траурни агенции, за да не пречи на гробищната мафия. В схемата бил намесен и бившия кмет на софийския район „Сердика“ Тодор Кръстев, към когото били засечени нерегламентирани плащания. Смята се, че Кръстев е ползвал гробищната мафия за осигуряване на изборни гласове и че лично е назначавал на ключови позиции в деветте гробищни парка на София представители на големи ромски фамилии.
Най-големите безобразия са се вършели в гробищния парк „Малашевци“, където седмично са се продавали нерегламентирано по около 50 гробни места. Близките са плащали между 3000 и 5000 лева за гробно място, но без да получат документи и гаранции за срока на ползване. За случаите е била сезирана КПКОНПИ още в края на миналата година, но до този момент не е известно действия да са последвали.
Заради предприетата масова чистка в „Гробищни паркове“, Румен Димитров вече е получил

смъртни заплахи от ромски босове,

стоящи начело на гробищната мафия в София. Запознати твърдят, че в края на миналата седмица Димитров е провел продължителен разговор с кмета на София Васил Терзиев, който му е гарантирал пълна подкрепа в намерението му да сложи ред в гробищните паркове чрез дигитализацията на общинското предприятие. Амбициозният план на Румен Димитров предвижда пълно заснемане на гробищните паркове, след това цялостно въвеждане на данните, които съществуват и цифровизация с картографиране на гробищата. По този начин ще бъде пресечена схемата с тайно заличаване на по-стари и неподдържани гробни места и тяхната препродажба. Твърди се, че през последните няколко години над 10 000 парцела с отдавна погребани покойници са заличени чрез махането на надгробната плоча и представяне на мястото за свободно.
Според грубите изчисления, бизнеса със смъртта е носил над 10 милиона лева годишно на гробищната мафия, като в сметките не влизат дейността на крематориума – златна мина за мафията.
Въпреки смайващите престъпления, които са се вършели в „Гробищни паркове“, бившата директорка на общинското предприятие Райна Божичкова все още не е арестувана. Тя придоби скандална популярност още през есента на 2019 г., когато беше уличена в корупция от Антоанета Петрова, бивша съпруга на боса на погребална агенция „Покой“ Славчо Величков. В сигнал до бившия кмет на София Йорданка Фандъкова и до Софийската прокуратура, Петрова разказва, че

Божичкова е скъпо платена любовница на мъжа й

и неформален съдружник в погребалната агенция „Покой“. Бившата съпруга разкрива, че шефката на софийските гробища е получавала ежемесечно тлъсти рушвети от мъжа й, с които си купила апартамент в „Надежда“ и още няколко жилища, както и че си поставила силиконов бюст за 10 000 лева с пари, преведени по банков път от мъжа й. Въпреки избухналия скандал Райна Божичкова запази поста си, преди да бъде отстранена миналата есен като директор на „Гробищни паркове“ – София малко след като Васил Терзиев встъпи в длъжност като кмет.
„Райна Божичкова и бившия кмет на „Сердика“ Тодор Кръстев са дадени на прокуратурата, която извършва проверка и е възможно в скоро време да се стигне до внасяне на обвинения“, твърдят запознати със стартиралото разследване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.