Отмениха условната присъда на бащата, дал на сина си джипа, с който уби Мария до Калофер

0

Стефан Герганов получи 3 г. и 4 месеца затвор от втората инстанция

Апелативният съд в Пловдив отмени условната присъда от 2 години на Стефан Герганов, увеличи наказанието му на 3 години и 4 месеца лишаване от свобода и постанови ефективното му изтърпяване при общ първоначален режим. Той е бащата, дал на непълнолетния си син колата, в която край Калофер загина 17-годишната Мария. Съдът потвърди наказанието на сина му Марио от 2 години условно, като намали изпитателния срок от 4 на 3 години и постанови през този период мярката периодични срещи с пробационен служител. Намаляването на изпитателния срок се наложи, тъй като максималното предвидено по закон за непълнолетен е три години.

Делото е образувано по жалби на двамата подсъдими и на родителите на загиналата срещу наказанията, определени от Окръжен съд – Пловдив. Катастрофата стана на 12 август 2021 г. в землището на Калофер в района на екопътеката. Марио карал джипа на баща си, като се движел със скорост 58,42 км/час и не е имал възможност да следва траекторията на завоя. В резултат на тази несъобразена с релефа на пътя скорост джипът се преобърнал и затиснал спътничката му Мария Караиванова. Момичето излетяло от колата при удара, попаднало под преобърналия се джип и починало от нараняванията си.

Окръжният съд приема, че има съпричиняване от страна на пострадалата, защото не е поставила обезопасителен колан при качването й в автомобила. Апелативният съд обаче счита, че наказанието на Марио Герганов е правилно отмерено, а наказанието на бащата е занижено по размер. Правилно като обстоятелство със значителна смекчаваща способност е отчетен фактът, че с активни позитивни действия всеки от двамата подсъдими е изградил отлична характеристика на своята личност – бащата и синът имат чисто съдебно минало, установен социален статус, единият е отгледал деца и полага труд, при това е особено ценен специалист своята професионална област (анестезиологията) и се ползва с много добро име сред колегите си, а другият учи във висше учебно заведение, с което всеки от двамата принася полза за обществото. Сериозно смекчаващо отговорността на Марио Герганов обстоятелство е искреното разкаяние за стореното нарушение, което е предизвикало смърт. Това негово отношение е продължение на положените усилия за спасяване на пострадалата – пробвал самостоятелно да повдигне автомобила от тялото на момичето, а незабавно след като е установил, че няма да се справи, потърсил помощ от други лица. Апелативният съд вижда благоприятна прогноза за бъдещо поведение, съобразено с обществените изисквания.

Със слаб смекчаващ капацитет са отчетени усилията на Стефан Герганов да окаже медицинска помощ на пострадалата, защото са положени, когато тя вече е починала.

Най-сериозното смекчаващо и за двамата обстоятелство е съпричиняването на резултата от страна на починалата, която е нарушила задължението си за поставяне на обезопасителен колан, а и е приела риска да се качи в шофиран от непълнолетен и неправоспособен водач автомобил.

Пловдивският окръжен съд е отчел несъществуващо отегчаващо обстоятелство, изразяващо се в броя на допуснатите от Марио Герганов нарушения на специалния закон, при положение че е извършил само едно нарушение. Същевременно като отегчаващо обстоятелство трябва да се съобрази фактът,  че джипът е бил управляван със скорост, надвишаваща с 20 км/ч. скоростта, с която завоят би могъл да бъде преодолян.

Като обстоятелство с много голяма отегчаваща способност коректно са отчетени предходните допуснати от Стефан Герганов нарушения на правила на движение по пътищата, санкционирани с наказателни постановления и фишове.
Апелативният съд прие, че окръжните магистрати не са били прави да приемат, че наказанието на Марио следва да се утежни, а на Стефан Герганов да се смекчи, защото първият непосредствено е причинил катастрофата, а вторият – само е допринесъл. Всъщност подобно смекчаващо наказането на Стефан Герганов обстоятелство не е налице – вярно е, че не той е бил водачът, обърнал джипа в дерето, обаче е подходил крайно безотговорно, дори дръзко, като е предоставил управлението на тежко, широко и високо превозно средство, по тесен, стръмен и криволичещ терен, на неправоспособен водач, ясно съзнавайки риска за живота и здравето и на пътуващите в колата вследствие на неправилно маневриране. При това поелият управлението на джипа е бил синът му, комуто е дал крайно негативен родителски пример за безцеремонно поведение зад волана, а пътникът – дете, за безопасността на което е поел отговорност пред родителите му. Стефан Герганов е проявил явна самонадеяност, а също безотговорност. Шофьорът Марио Герганов също е действал при по-укоримия вид на непредпазливостта. Проявената от него самонадеяност зад волана на джипа се отчита като отегчаващо обстоятелство.

Решението на Апелативния съд в Пловдив подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Синът Марио е на заден план.
Синът Марио е на заден план. Снимка: Никола Михайлов

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.