И дясната ръка на Нотариуса има дом в Барселона

0

Емил Писков и жена му Маргарита Немска натрупали имоти за милиони

Емил Писков, който е съпруг на магистрата Маргарита Немска, и нашумя като дясна ръка на застреляния Мартин Божанов –Нотариуса, е имотен милионер. Най-впечатляващата му придобивка е апартамент в Барселона. Купен е през 2022 г. и има площ от 111 квадрата. За него Писков и Немска плащат 997 473 лева. Това поне е вписала в декларацията си пред Инспектората на ВСС Маргарита Немска. Като произход на средства е посочила „продажба на обзавеждане, банков кредит и заем от физическо лице”. Кое е това физическо лице, не се посочва. Да не би да е Мартин Нотариуса?!

Семейството има и кредити, става ясно от същата декларация. Дължат на банки 150 хил. лева, а на физическо лице са отбелязали борч от 50 хил. лева.


Испанското владение на Писков и Немска обаче не е източило всичките им спестявания. Този вторник, 5 март 2024 г., те са заличили две ипотеки, при това предсрочно. Едната е за 220 хил. лева и е от 2018 г. С тези пари те купуват две огромни къщи от по 300 квадрата в квартал „Панчарево”, като според брокери подобни палати струват всяка една по близо милион лева.
Към тях има и огромни дворове, а също и гаражи, в които Писков и Немска могат да паркират БМВ-тата си. В декларацията си госпожата е отбелязала, че нейната кола струва над 82 хил. лева, а на мъжа й е за над 89 хил. лева.  
Втората изплатена ипотека е направена през юни миналата година. Срещу нея е заложен апартамент от 121 квадрата и два гаража в затворен комплекс в квартал Симеоново. Е, сега вече ипотеката е заличена и имотът, който е за стотици хиляди евро, е на семейството, бранители на правосъдието.
Пак през лятото на миналата година адвокат Емил Писков успява да изплати предсрочно и потребителски кредит от 80 000 лева. Няма съмнение, че той добре печели, а след като се осветиха и аферите му с Нотариуса, едва ли има изненадани от финансовия му просперитет.
Справка в Имотния регистър категорично потвърждава замаха, с който трупа богатство. През последните години той, като същински брокер на недвижимост, е направил сделки с още няколко жилища за милиони левове. Сред тях е офис на ул. „Искър” в идеалния център на София, който Писков купува от Мартин Нотариуса. Към активите на адвоката са прибавени и хубави апартаменти в луксозни кооперации в „Дианабад”, „Люлин” и центъра на столицата. Всички те са купени с ипотеки, които Писков погасява скоростно – само за 2-3 години, докато целокупният народ плаща с десетилетия.    
Как се постига такова материално благоденствие? Както сам обяснява Писков: „…говорим си с Господ.” Самият той е бивш разследващ полицай в ГДБОП и служител в дирекция „Икономическа и финансова сигурност” в ДАНС. При това в ДАНС е част от антикорупционното звено, към което са насочвани сигнали за корупция на магистрати и политици. Не се е чуло от Агенцията нещо да са изровили по този щекотлив въпрос. Затова пък чухме всички как в прокуратурата се изнудват бизнесмени и се измислят дела, с които ще се прогони от страната и последният чужд инвеститор.


Ивайла Бакалова лично разобличи Писков като посредник, поискал рушвет от „не по-малко от 100 хил. евро”, за да бъде измъкнат от ареста мъжът й Веселин Денков. Въпреки тези разкрития, които станаха особено актуални след убийството на Нотариуса, поне досега Писков не е викан за разпит в полиция, прокуратура или комисиите в парламента и ВСС, които разследват грандиозния скандал с рушветите и схемите в съдебната власт.  
Съпругата на адвоката – Маргарита Немска, е съдия в Административния съд в София. Впрочем, точно този съд скандално отменя уволнението на съпругата на Мартин Божанов – Нотриуса, която е изхвърлена от ГДБОП заради „цялостно творчество”.
Преди да стане съдия, Немска дълги години е прокурор и дори е зам.-шеф на Градската прокуратура. Кариерата й е изпълнена със знакови  дела, завършили с меко казано много съмнителни резултати. Немска пише обвинителния акт срещу бизнесмена Христо Ковачки за измами с ДДС за над 17 млн. лева. Той обаче е оправдан на всички инстанции, а съдът отбелязва, че прокуратурата не е предоставила нито едно доказателство, че има нещо общи с измамите. Така завършват и делата срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, здравния министър от първото правителство на Бойко Борисов – Божидар Нанев. Те са оправдани по обвиненията, които им повдига Маргарита Немска.


Интересен е и развоят на делото, което върви под нейно наблюдение за източване на милиони левове от банковите сметки на покойният ДДС-измамник Борислав Манджуков. Приживе той се оплаква, че в банката на Петя Славова изчезват парите от сметките на негови фирми.  
Запознати със схемата считат, че в трезора е имало милиони от неговите афери с ДДС. Затова там са предполагали, че той няма да „писне”, когато стане ясно, че сметките му са опразнени. Манджуков обаче тръгва да си търси парите. В Националната следствена служба започва разследване, под наблюдението на прокурор Маргарита Немска. На финала тя прекратява делото, което освен всичко е трябвало и да изясни защо длъжностните лица от БНБ са си затворили очите за източените пари. Запознати припомнят, че е имало интересни самопризнания по тази тема, но въпреки това Немска слага точка, а консултанти на банката по онова време се оказват… Писков и Мартин Нотариуса.
Така кръгът се затваря.

Източник: Уикенд

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.