Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна окраде идеи на журналистката Елена Владова

0

Присвояване на чужди идеи от Регионална библиотека „Пенчо Славейков“- Варна

Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна нелоялно използва мои идеи. Това пише в писмо до медиите варненската журналистка Елена Владова. Тя узнала за „кражбата“ от спечелен от културната институция проект с наименование „Литературен прожектор – слово, изображение, пространство“, финансиран от Национален фонд „Култура“ (НФК). Проблемът не е в това, че библиотеката има желание да обогатява продуктите, които предлага, а че заимства мои идеи, мои търсения и труд, свързани с изкуството на комикса, без да притежава нужните натрупани познания, за да ги надгради. Това се постигат с години работа – нещо, което аз не спирам да правя.

От 2020 до 2022 г. бях водеща на Клуб на комикса в Детски и средношколски отдел на библиотеката. Той беше създаден по моя идея. Не съм била служител на културната институция, въпреки че Клуб на комикса беше включен в нейния календар с дейности. Клубът се издържаше от спечелени от мен проекти – един в НФК и един във варненския Фонд „Култура“. Като журналист спечелих и стипендия в НФК, с която осъществих поредица интервюта с български автори в областта на комикса.

Отново повтарям, че проблемът не е в това, че библиотеката кандидатства в НФК с проект, който в голямата си част е посветен на комикси, а че се възползва на готово от положените от мен усилия по популяризирането и утвърждаването във Варна на това изкуство. Освен това библиотеката като регионален културен институт би трябвало да подпомага и да си сътрудничи приоритетно с местни творци.

Работя като журналист във Варна от 1998 г. Познавам хората в града (и вече не само в него), които се занимават професионално с комикси. Имам издадени и авторски комикси, реализирани с различни художници. Като франкофон – възпитаник на IV ЕГ „Фредерик Жолио – Кюри“ работя по утвърждаването на европейския комикс с широк поглед върху всички традиции и школи и съвременните тенденции в това изкуство по света и у нас. Френско-белгийската школа е изключително важна за издигането на статута на изкуството на комикса на Стария континент. Завърших и специализиран курс на френски език „Автор на комикси“ към Международен центърът за дистанционно обучение, част от Ondernemersschool, Нидерландия. Старая се да предавам наученото от мен и любовта си към богатото и сложно изкуство на комикса на всички, които се интересуват, пише Елена Владова. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.