Пуснаха брата на Ружа Игнатова от затвора в САЩ

0

Криптоизмамникът ще запази милионите си, вече трети ден обикаля из Ню Йорк

Братът на криптокралицата Ружа Игнатова Константин излезе на свобода, след като изглежда 34-месечната си присъда в затвор в Ню Йорк. Вече трети ден Игнатов е на свобода и харчи парите си.

Малката присъда на Игнатов е вследствие на споразумение с правителството, което сключи криптоизмамника преди време в замяна на разкриването на цялата схема OneCoin, която завлече стотици хиляди хора с над 4,4 милиарда долара.

Игнатов излезе късметлия, защото му бе предложена сделка от правителството в Америка през 2020 година и той веднага скочи й грабна офертата. Призна вината си и реши да съдейства на разследващите.

„Мога да обвинявам само себе си. Все още имам проблеми да се гледам в очите, да се гледам в огледалото. Последните пет години бяха много болезнен период в живота ми, но се радвам за уроците, които научих“, казва Игнатов пред съдия Рамос от Южния окръжен съд на Ню Йорк, минути преди да помирише истинската свобода.

Звездна кухня с Мила и Толик

Съдът също така нареди на Игнатов, който сега е под двегодишен съдебен надзор, да предаде 118 000 долара, спечелени от схемата OneCoin. Това само по себе си означава, че американското правителство е позволило на измамника да запази милионите си.

От залавянето му през 2019 година до този момент Константин Игнатов е дал показания, които бяха ключови в осъждането на Марк Скот, който изигра значителна роля в измамата с OneCoin чрез пране на средства. Скот беше осъден на 10 години затвор през януари 2024 г. Също така на базата на показанията на Константин Игнатов бе закован и съдружникът на криптокралицата Себа.

Съдебни дела срещу участниците в схемата се водят от много години. Карл Себастиан Грийнууд, съосновател на OneCoin, е изправен пред значителни правни последици за участието си. Грийнууд наскоро беше осъден на 20 години затвор за ролята си в дейностите по измами и пране на пари, свързани с измамата. Друг, който е в панделата благодарение на Игнатов, е Ирина Дилкинска. Дилкинска е бивш ръководител на правния отдел на OneCoin. Дилкинска се призна за виновна по обвинения в измама и пране на пари, като призна, че е прехвърлила средства към офшорни сметки извън служебните си задължения.

Самият Игнатов беше арестуван през 2019 г. и се призна за виновен по обвинения в пране на пари и измама по-късно същата година. Игнатов е смятан за лидер на OneCoin, след като сестра му Ружа изчезна през 2017 година.

Местонахождението на криптокралицата остава неизвестно и в момента тя е в списъка на Федералното бюро за разследване (ФБР) „Десетте най-издирвани“. Тя е обвинена задочно от властите на САЩ за телеграфни измами, измами с ценни книжа и пране на пари.

 Ортак на криптокралицата потъна вдън земя

Ортакът на Ружа Игнатова Франк Шнайдер се изплъзна под носа на ченгетата в Нанси, Франция, преди месеци и до този момент никой не знае къде се намира. Бившият заместник-директор на разузнавателната служба на Люксембург, който бе и лична охрана и съветник на Ружа Игнатова, е деактивирал електронната гривна на крака си и така Шнайдер бяга от домашния арест. Мъжът продължава да се издирва от Съединените щати за ролята му в измамата на Ружа Игнатова с криптовалута на стойност 4 милиарда долара.

 Схемата

През 2014 г. Игнатова и нейният партньор Себастиан Грийнууд основаха OneCoin, базирана в България компания, която е рекламирана като нова виртуална валута, която ще бъде „убиецът на биткойни“. OneCoin се оказва куха валута, която завлича стотици хиляди хора по целия свят с милиарди. Игнатова изчезна безследно, след като се качи на полет от София за Атина на 25 октомври 2017 г. Родената в България германска гражданка буквално се изпари, но заедно с 1 милиард и 27 милиона лева в биткойни – конкурентната валута, която тя обеща да убие.

 Искат да я махнат от списъците на Интероп и ФБР

Адвокат Иван Цветков представлява интересите на Ружа и Константин в Страсбург.

„В момента тече дело в Страсбург, което е за премахването на Игнатова от списъка на Интерпол за издирвани лица. Както знаете, и ФБР я издирва. И там действаме и се борим да свалят бюлетина за издирване. Главно работим по свалянето на Ружа от Интерпол. По това дело има развитие и в най-скоро време Игнатова ще бъде свалена от системата им, защото става въпрос за незаконосъобразно обявяване за издирване. Освен това ще има и определено обезщетение за Ружа. След като се произнесе Европейският съд по правата на човека, ако не бъде преустановено издирването на Игнатова от Интерпол, то ще има и второ обезщетение за нея и така, докато не бъде премахната.“ Това каза пред „България Днес“ адвокат от кантората ТФБ, който работи по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.