Килър закла Льонята Джуджето пред децата му

0

Две жертви на гангстерската война преди 23 години

Клането е извършено пред очите на двете им деца

Убитият е сред най-големите наркобосове

И най-жестоките мафиоти не на враговете си пред очите на невръстните им деца.  Преди 23 г. обаче български мутри заклаха бащата на 10-годишно момиченце и майката на 6-месечно бебе пред очите им. Зверството, извършено заради разпределяне на наркопазара, бе част от  гангстерската война, в която паднаха много знакови имена от подземния свят. Години по-късно тя доведе и до изчезването на силовите групировки СИС и ВИС, които в края на 90-те години и началото на нашия век се биеха на живот и смърт.

През 2001 г. наркобосът Леонид Фотев – Льонята Джуджето, се мести в обикновено панелно жилище в софийския квартал „Красна Поляна“. Той живее щастливо с манекенката Албена Станкова, от която има 6-месечно бебе. Семейството решава, че в неугледния апартамент и непрестижния  квартал ще остане далече от мутренските войни и ще живее на спокойствие. Но не става така. На 16 срещу 17 септември някой звъни на вратата. Льонята очаква нападение и затова винаги ходи с няколко охранители. Този път обаче доверчиво отваря вратата, защото познава мъжете, които го търсят – те са част от неговия кръг. По-късно ще стане ясно, че това са Петър Петров – Кюстендилеца и Христо Стефанов, които са се внедрили в обкръжението му, за да го ликвидират.

Минути по-късно съседи чуват шум от падащи тела и гласа на Льонята, който стене: „Умирам! Майко, умирам!“ Килърите са прерязали гърлото му, същата участ е сполетяла и красивата му жена.

„Събудих се от чукане по вратата, чух детски плач. Детето на Леонид трепереше, прескочило беше трупа на баща си и беше дошло при мен. Вратата им беше отворена, в коридора видях огромна локва кръв“, разказва потресена съседка. Убийството е извършено пред очите на 10-годишната дъщеря на Фотев от първия му брак. Детето не е трябвало да бъде в дома на баща си, а при майка си, която живее в Лом. Тогава обаче било на гости на баща си за лятната ваканция и да види бебето. Трябвало да си тръгне в неделя.

Антон Милтенов – Клюна, бе сред заподозрените за кървавата вендета срещу килърите на Льонята. Клюна бе застрелян през 2005 г., докато седи в заведение.

„Пешо беше, умирам!“, повтаря в предсмъртната си агония Джуджето. Именно това име е достатъчно на аверите му, които са наблизо и хукват по петите на касапите. Хората на Джуджето, сред които са Димитър Вучев – Демби и убития по-късно Антон Милтенов – Клюна, отмъщават за смъртта на приятеля си. Те настигат автомобила с убийците Петър Петров – Кюстендилеца и Христо Стефанов в кв. “Иваняне“. Започва престрелка, в която двамата килъри са убити. По-късно полицията потвърждава, че именно Кюстендилеца е прерязал гърлото на Джуджето и приятелката му, а Христо само му е бил шофьор. 
След престрелката Клюна и Демби са обявени за издирване от полицията. По-късно те се предават сами, дават показания, а по случая е образувано дело срещу неизвестен извършител.

Безскрупулно убийство на Льонята Джуджето не е случайно. По това време той е сочен за наркобос номер 3 на България, който действа встрани от СИК и ВИС, служейки като  балансьор между двете групировки в София. Има богато крими досие с регистрации за най-различни престъпления и присъди за грабеж, за кражби и за изнасилване. След неговото ликвидиране между започва саморазправи. Льонята е кум на Мето Илиенски, близък е на Поли Пантев, смята се, че след смъртта му бизнесът му наследява Косьо Самоковеца.

Убитият е кум на Мето Илиенски, който изчезва безследно през 2003 г.

Полицията е горе-долу наясно с наркоструктурите в България, но нищо не може да направи, освен да брои труповете. Има подозрения, че част от мутрите на високо ниво са покровителствани от политици, но това не ги спасява от куршумите на конкуренцията. Няколко години след клането на Льонята Джуджето в „Красна поляна“ повечето босове са убити, другите стават легални бизнесмени.

Завършва зъботехника, но става престъпник

При социализма искал да избяга в Италия 

Льонята Джуджето не помни майка си, която загива при катастрофа, когато той е една 6-месечно бебе. Баща му Александър Фотев е инженер конструктор, ръководил строежа на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. Льонята е арестуван за първи път през 1980 г., когато се опитал да избяга в Италия. Осъдили го на 6 г. затвор, излежал 4 от тях. След това завършил зъботехника, но в началото на 90-те се забъркал в история с крадена кола и рекет. Тогава за първи път си имал работа с ВИС. По-късно полицаи го привлекли като информатор по някакво разследване. От групировката му вдигнали мерника, но в крайна сметка той се присъединил към нея, защото лежал в затвора с Мето Илиянски и били като братя. Легалните доходи на Фотев в годините преди смъртта му са от автокъща в кв. „Горубляне“, кафене на Централна гара и фирма за медицински застраховки за пътуващи в чужбина. Според полицейски източници обаче към средата на 90-те години той става един от най-крупните разпространители на хероин в София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.