Таен кръг в Темида бранел убиеца Илиян от „Соло“!

0

Двойният убиец от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров е бил закрилян от един от тайните кръгове в Темида. Това разкриха за „Телеграф“ запознати с разследването на бруталното убийство. Благодарение на връзките на роднини на Илиян той реално е бил спасен от същите кръгове, които тези дни изплуваха покрай Мартин Божанов – Нотариуса.

Около 4.00 часа на 18 април 2009 г. 22-годишният тогава Илиян Тодоров заедно с приятелите си Мария Бурова, Стефан Стойков и естонските граждани Сирет Пулк и Расмус Рейтау излизат от дискотека „Соло“ на ул. „Позитано“ към ъгъла на Съдебната палата с бул. „Витоша“ в София. Пред тях са младите състезатели по хокей на лед 24-годишният Васил Александров, който празнува рождения си ден заедно с връстниците си – националния вратар по хокей Кирил Въжаров и Кирил Димитров.

В гръб

При разминаването между двете компании има спречкване. Хокеистчетата чуват, че групичката на Илиян и естонците разговаря на английски. Кирил Димитров им подхвърля реплика: „Тук се говори на български, вие се намирате в България“, при което компанията на Илиян му отвръща: „Що, субтитри ли ви трябват? Научете английски. Вече сме в ЕС“. Димитров, който е излязъл с чаша уиски от същото заведение „Соло“, замахва с чашата към компанията и започва сбиване. То е кратко и двете групи се разделят. Минута и 33 секунди по-късно обаче се вижда как тъмен силует се връща обратно и замахва към хокеистите.

Васил Александров и Кирил Въжаров падат мъртви. Двамата младежи са намушкани с нож в гръб. А за извършител на деянието е обвинен Илиян Тодоров. Според показания на свидетели, афектиран, той се е върнал и е атакувал неочаквано спортистите в гръб. В хода на делото обаче се оказва, че реално на случилото се няма нито един свидетел, а камерите за видеоконтрол са заснели само силуети. Въпреки че наблизо има оборотно заведение с охрана и таксита, чакащи на стоянка, всички твърдят, че не са видели и чули нищо.

Изрусен

Часове по-късно от МВР съобщават, че за двойното убийство има заподозрян, който се издирва. Три дни след инцидента се съобщава, че заподозреният Илиян Тодоров се е предал сам на полицията в Перник. Впоследствие разследващите органи от МВР и прокуратурата се опровергават и съобщават, че Тодоров не си е признал, както първоначално бе оповестено. Дори напротив, опитал е да се укрие. Подстригал се и си е изрусил косата, не е бил открит и на адресите си в София и Перник. Отишъл в полицията чак след два дни, когато разследващите органи убедили баща му Венцислав Тодоров да го накара да се предаде. Бащата е известен пернишки политик от БСП и е бил кандидат за народен представител през 2005 г. Към онзи момент е директор на Националната служба за растителна защита. По делото има свидетел таксиметров шофьор, който разкрива, че е откарал Илиян до Перник и го описва, но само толкоз. Едно от доказателствата, което се ползва, е, че бакшишът е видял Илиян с тъмна коса, а след това той се е изрусил.

Съдия Ченалова и съдебният състав оправдал Илиян.

 Съдия Ченалова и съдебният състав оправдал Илиян.

Делото се гледа от бившата адвокатка, а след това сочена от редица медии за „скандална“ съдийка Румяна Ченалова. Тя оневинява Илиян с мотиви, че „няма необходимите доказателства, които да убедят съда по безспорен начин, че подсъдимият е извършител на престъплението“. Тогава младши съдията Мария Дончева и единият от съдебните заседатели останаха на особено мнение. Въпреки че присъдата не бе окончателна, мярката на Тодоров беше изменена с оглед на оправдателната присъда.

По-късно пред Апелативен съд той спря да се явява. След произнасянето на доживотната му присъда се използва едно току-що влязло в сила тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесена присъда не е основание за промяна на мярката за неотклонение. Някъде в този период Тодоров успява да избяга от България и така се укрива от правосъдието години наред. Сега се заговори, че връзките на роднините му в някои среди от бизнеса и политиката са успели чрез кръгове като SS Club да обърнат хода на делото и да спомогнат Илиян да бъде пуснат от ареста и да напусне страната. Дали това е вярно, тепърва разследващите органи ще установяват.

Смърт

В хода на процеса мистериозна смърт застигна и един от адвокатите на близките на убитите момчета. Столичният адвокат и бивш полицай Тодор Апостолов бе намерен обесен в дома си в родното му село Чирен, Врачанско. Трупът му е открит на 3 септември 2011 г. през нощта от роднини. Според полицията Апостолов се е самоубил. Той оставил предсмъртно писмо, в което пишел, че обича жена си и иска да го погребат до майка му във врачанските гробища.

Обесилият се адвокат Апостолов и Илиян.

Близки и колеги на юриста бяха в шок и недоумяваха какво го е накарало да посегне на живота си. Работата му вървяла. Наскоро Апостолов си купил нова кола и офис, по-рано ползвал кантора под наем. Нямало никакви индикации, че има какво да го накара да сложи край на житейския си път. Още тогава се прокраднаха подозрения, че дългата ръка на тайния кръг в Темида всъщност стои зад смъртта му и Апостолов не се е самоубил, а е бил склонен да го направи или с други думи – бил е „самоубит“.

Договорка

След 12 години в неизвестност Илиян Тодоров беше задържан миналия март на летището в Ташкент, Узбекистан, с фалшив паспорт. След като беше арестуван, беше осъден на 5 години затвор от тамошните власти за използване на неистински документи за самоличност. Узбеките отказваха да ни го предадат, преди да излежи присъдата си в Ташкент. Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов обаче положи особени усилия, за да успее да склони узбеките да го предадат. София беше посетена от Нозим Абас Угли Ходжаев, един от шефовете на международния отдел на главната прокуратура на Узбекистан, през октомври.

Тогава бе договорено и връщането на Илиян. Това окончателно се случи на 1 март 2024 г. с полет от Ташкент през Мюнхен до София. Преди дни прокуратурата изпрати на Министерството на правосъдието документите на Главната прокуратура на Узбекистан за екстрадицията.

Осъденият за двойното убийство пред дискотека „Соло“ Илиян Тодоров беше качен на самолета, за да бъде върнат на българска земя, предаде Нова телевизия. 

Около седем вечерта на 1-ви март машината, превозваща Илия Тодоров, кацна на летище София. Той бе взет директно от самолета и закаран в затвора.

Това се случва точно година след като Тодоров беше задържан на летището в Ташкент при опит да отпътува за Истанбул.

Приятелката на убития хокеист Въжаров.
 Приятелката на убития хокеист Въжаров.
Ще лежи в пловдивския затвор

Двойният убиец Илиян Тодоров ще бъде приведен в пловдивския затвор, където ще излежава доживотната си присъда. Причината е, че последната му адресна регистрация е под тепетата. Илиян не е живял никога в Пловдив, но е посочил като адрес за призоваване адреса на баба си и дядо си. Заради това присъдата на убиеца е била изпратена в Окръжната прокуратура – Пловдив, която последна го обяви за издирване. По тази причина, след като Илиян бъде доведен от Узбекистан в България, ще излежава присъдата си в затвора в Пловдив.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.