Алексей Петров убит заради кибер рекет

0

По нова следа за убийството на знаковата фигура на прехода Алексей Петров работят разследващите на покушението срещу родения в тетевенското село Бабинци бивш агент под прикритие на ДАНС. В края на миналата седмица бе проведена акция в офисите на фирми, свързани с разстреляната барета. Убийството на 16 август миналата година в полите на Витоша продължава да бъде една от основните теми, които свързват задкулисието с управлението на държавата. Последната акция на службите обаче е свързана с нова версия за мотивите за убийството. Във фокус на разследващите е киберкомпанията Cyberone, която, освен че е в партньорски отношения с „Лев Инс“, официално предлага услуги в областта на информационната сигурност и защитата на личните данни.

Около разследването на покушението срещу Алексей Петров е придобита оперативна информация за негови срещи и разговори в дните преди убийството. Информатори на „Филтър“ от службите разкриват, че има данни Cyberone да е използвана като бухалка за рекет срещу фирми, организации, компании и държавни структури. Няколко години преди да бъде разстрелян, Алексей Петров създава въпросната компания, която се помещава в офиса на бул. „Черни връх“ 51 „Д“. В началото през 2019 година неговото подставено лице в компанията е Светла Генова, но след 6 месеца мнителната барета маха въпросната дама и едноличен собственик на капитала на дружеството става Кирил Григоров. Последният е дългогодишен служител на „Лев Инс“. Запознати с характера на Алексей Петров са наясно, че той рядко успява да поддържа нормални отношения със свои съдружници и служители. Бившата барета често заплашва и безпричинно обвинява хората от своя бизнес кръг. Според разследващите между Григоров и убития Петров не е имало конфликт. Вероятно това се дължало на естеството на работа на Cyberone и специфичните задачи, които са поставяни на служителите й, разкриват пред „Филтър“ хора от службите.

Още със създаването на компанията Cyberone бившият знаков служител на ДАНС събира около себе си специалисти по киберсигурност и хакери, които нарича „бели“. Привлича в екипа си и Кристиян Байков, чието име става известно през същата тази 2019 година след хакерската атака на НАП. По онова време 20-годишният младеж, на когото е повдигнато обвинение за неправомерно копиране на данни от информационната система на НАП, е служител в международна компания по киберсигурност. Тогавашните му работодатели застават зад него, но Алексей Петров е по-настоятелен и им отмъква момчето. Нещо повече – дори помага на Кристиян да стане студент в Пловдивския университет, където самият Петров е доцент и преподавател по национална сигурност.

Месеци преди смъртта на бившата барета хакер, представящ се като Емил Кюлев, пробива защитата на „Лев Инс“ и вади на бял свят личните данни на 2,25 милиона клиенти. В мрежите се появяват и видеа от комуникацията между хакера Емил Кюлев и Алексей Петров. По това време шеф на „Информационни технологии и киберсигурност“ към „Лев Инс“ е бившият началник на киберотдела в ГДБОП Явор Колев. Въпросният Колев беше член на Комисията по хазарта, когато там са правени промените в Закона за хазарта, облагодетелствали Васил Божков и ощетили държавата с над 600 хил. лева. Самият Колев впоследствие отрече да познава Божков и заяви, че нямал нищо общо със скандалните редакции на Закона за хазарта.

Така или иначе, вече се работи по версията предлагал ли е Алексей Петров киберзащита чрез своята фирма Cyberone на големи компании, намеквайки, че в случай на отказ ще бъдат пробити. След стотици разпити разследващите тръгват сериозно да работят по версията, че убийството може да е поръчано от рекетиран клиент на киберкомпанията. Да не забравяме, че ютюбърът Станислав Цанов публикува в мрежата запис от своя среща с Алексей Петров, на която е бил заплашван да не разследва темата с манипулирането на изборите в България. А всички помним колко често Петров демонстрираше близостта си с бащата на Кирил Петков, известен на всички като Татко Петко.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.