Данъчни погнаха дясната ръка на Нотариуса

0

Адвокат Велимир Атанасов не платил над 140 000 лева данъци

Адвокат Велимир Атанасов, сочен за дясна ръка на Мартин Божнов-Нотариуса е включен в списъка на НАП с неизрядни длъжници, заради неплатени над 140 000 лева данъци, показа проверка на „Уикенд”. Твърди се, че огромната сума е разкрита след специална ревизия направена на Атанасов по сигнал, че притежаваното от него имущество не съответства на официалните му доходи.

Данъчните се сещат да си искат парите от Атанасов миналата пролет, макар резултатите от проверката да са били готови няколко месеца по-рано. Ревизията е извадена от чекмеджето  едва след като главния прокурор Иван Гешев-Каскета е отстранен, а заместникът му Борислав Сарафов набързо се еманципира. До разкарването на Каскета, Сарафов е негова дясна ръка и безкритично съдейства при саморазправата с неудобни критици на обявилият се за инструмент на Господ свой шеф.


След като става изпълняващ длъжността главен прокурор, Борислав Сарафов сваля разпънатият чадър над пионките на Гешев, сред които е и групата съдебни уреждачи на Мартин Нотариуса. Прокуратурата изведнъж започва трескаво да разследва стотиците сигнали за имотните измами и раздавани подкупи от Нотариуса и Велемир Атанасов. Като бонус, на последният е изваден и ревизионния акт от НАП, който става повод и за разследване за пране на пари срещу Атанасов.
След разстрела на Мартин Нотариуса, стана ясно, че адвокат Атанасов е част от тайна за оказване на влияние в съдебната власт. Мартин Божанов и помощниците му действат като посредници между магистрати и подсъдими, които искат да си уредят проблемите с правосъдието срещу рушвети. Твърди се, че Велимир Атанасов осигурявал влияние на бандата в Софийската районна прокуратура, с чиято доскорошна шефка Невена Зартова му е любовница. Зартова категорично отрича да е в интимни отношения в юриста, който по нейните думи й бил само добър приятел. Те се сближили по времето, когато той е все още съдия, а тя редови прокурор.


В изпратен до парламентарната комисия разследваща Мартин Божанов доклад, за Велимир Атанасов се твърди, че по негов съвет Невена Зартова е създала в районна прокуратура специален отдел, който действал като шпицкоманда. На прокурорите от този отдел се разпределяли дела, които трябвало да се прекратяват или да се повдигат обвинения на хора, които аверите на Божанов да изнудват. Разбира се, това не е безплатно. От информацията, дадена на депутатите, станало ясно, че Нотариуса често ходел в районната прокуратура и носел подаръци, а част от магистратите са посочени и като собственици на скъпи имоти в София и чужбина.


Шпицкомандата, създадена от Невена Зартова, е задействана на пълни обороти, след като Мартин Нотариуса и Велимир Атанасов разбират, че и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов е свалил чадъра над тяхната схема. В опит да отвърне на удара, Атанасов става основен свидетел по дело срещу конкурентната група съдебни брокери на Петър Петров-Пепи Еврото.
Наши източници разкриват, че отношенията между адвокат Велимир Атанасов и подалата оставка шефка на софийската районна прокуратура Невена Зартова далеч надхвърлят доброто приятелство. Твърди се, че Зартова многократно е засичана да излиза от дома на Атанасов призори, след като прекарва там цялата нощ. Двамата се сближават след като адвоката се развежда през 2019 г. Според слухове, съпругата му случайно разбира за забежките на своя възлюбен и подава молба за развод. Като компенсация, съдебния брокер и урежда назначение в ръководството на държавен фонд, който контролира разпределението на стотици милиони левове от ЕС.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.