Автокрадец №1 Лъвицата се покри в Италия

0

И баджанак на разстреляния сикаджия Бай Миле е част от престъпната банда – водел преговорите за плащания на откупи

Светослав Петков – Лъвицата, сочен от МВР като тартор на най-оборотната банда за кражби на луксозни автомобили в страната през последното десетилетие, е напуснал скоропостижно България заедно със съпругата си и 23-годишния им син преди седмица, научи „Уикенд“ от свои източници в МВР. На 13 февруари Петков е отпрашил със семейството си към Италия, като е купил в последния възможен момент самолетни билети само в едната посока.

Неофициално се твърди, че Лъвицата е офейкал към Апенините, за да осуети поредното си задържане, след като е бил уведомен от свой приятел полицай за предстояща акция на СДВР, свързана с разбиване на бандата му за противозаконно отнемане на автомобили. Заради отсъствието на Светослав Петков от България планираният полицейски обиск в негови имоти и контролирани от негови сподвижници гаражи за разфасоване на крадени возила е бил отменен.
Само ден преди Лъвицата внезапно да поиска да посети Италия със семейството си, служители от сектор „Престъпления свързани с МПС“ в СДВР и полицаи от Шесто РПУ в София арестуваха с краден джип „Киа“ дясната ръка на Петков – автокрадецът Георги Воденичаров – Кико.

Ловкият джамбазин е издебнат от ченгетата в гараж

в столичния квартал „Манастирски ливади“, докато подменя номера на рамата на откраднатото седица по-рано от столицата южнокорейско возило. Джипът е трябвало да бъде продаден в Близкия Изток заедно с още няколко откраднати през последните два месеца автомобила от бандата на Светослав Петков – Лъницата. При последвал обиск в колата на Георги Воденичаров – Кико криминалистите открили техническо устройство за отключване и запалване на автомобили, както и множество вещи, използвани за кражба на возила. Сред находките, уличаващи Кико като част от автомафията, са и десетки фалшиви документи за мними сделки с покупко-продажби и прехвърляния на автомобили от марките „Хюндай“, „Киа“ и „БМВ“.
Георги Воденичаров – Кико е прекарал само 72 часа в ареста след задържането си, а впоследствие е бил освободен въпреки обемистото си крими досие. Очаква се Софийската районна прокуратура да му повдигне обвинения за поредния случай с крадена кола, но е малко вероятно апашът да се сдобие с ефективна осъдителна присъда и да влезе в затвора, признават столични ченгета.
За последно Георги Воденичаров – Кико беше арестуван на 25 септември 2018 г., докато крадеше БМВ заедно със Светльо Лъвицата, който съумя да се изплъзне от полицейската хайка. Кико обаче беше заловен, след като

блъсна умишлено три полицейски автомобила

в опита си да избяга. Впоследствие Воденичаров се оправда в Софийския районен съд, че е бягал от полицаите, тъй като ги помислил за престъпници, които искали да го отвлекат. Ченгетата използвали при акцията срещу Кико и Лъвицата служебната лимузина „Ауди“ на тогавашния вътрешен министър Младен Маринов, която също пострадала в гонката из улиците на София. Делото за откраднатото БМВ, което се води срещу Кико все още не е приключило, макар оттогава да са минали повече от 5 г. Иначе дясната ръка на Лъвицата е осъждан 4 пъти за кражби на автомобили – през 2004, 2006, 2010 и 2013 г., като сумарно е лежал по-малко от две години в затвора.
Както „Уикенд“ неведнъж е писал, през последното десетилетие Светослав Петков – Лъвицата и Георги Воденичаров – Кико ръководят

най-оборотната банда автокрадци в София,

която месечно задига средно по около 100 возила. Повечето от откраднатите возила се разфасоват на части, които се продават в сервизи и автокъщи за употребявани автомобили в София, Перник, Дупница, Пловдив и Бургас. Други модели се изнасят зад граница чрез изготвяне на фалшиви документи и манипулации на номерата на двигателите им, има и множество случаи, при които откраднати коли се връщат срещу откуп на собственика им.
Ролята на посредник между автоджамбазите и собствениците на откраднати возила е поверена на Божидар Стоицев,

бодигард на разстреляния сикаджия Милчо Бонев.

След показната мафиотска екзекуция на Бай Миле, състояла се на 30 юли 2004 г. в ресторант „Славия“ до стадиона на най-стария столичен футболен клуб, неговият охранител Стоицев поема сигурността на овдовялата му съпруга Силвия Панагонова и децата й. Причината е прозаична – Божидар е любовник на сестрата на Панагонова – Ива, макар да е с цели 15 години по-млад от нея. Разправят, че охранителят ежедневно си инжектирал хормон на растежа, за да задоволява нестихващите сексуалните нужди на богатата си благодетелка.
„Когато бандата на Лъвицата и Кико открадне луксозен автомобил, собственост на представител на сенчестия бизнес, обикновено стартират преговори да връщането на возилото на собственика срещу заплащане. Преговорите се водят от Божидар Стоицев, който удържа за себе си 20% от сумата за откупа. За открадната лимузина на заводска цена 200 000 лева крадците искат откуп в размер на около 50 000 лева, тъй като са наясно, че застрахователите бавят плащанията с години. По тази схема годишно се връщат между 30 и 50 лимузини“, разкрива източник на „Уикенд“ от столичния ъндърграунд.
За

ролята на баджанака на Бай Миле в автомафията

се знае от години, но въпреки това Стоицев никога не е бил арестуван като част от бандата на Лъвицата. Според някои, мъжът, който живее на семейни начала със сетрата на Силвия Панагонова – Ива, стои доста по-високо в престъпната йерархия от Светослав Петков и Георги Воденичаров – Кико и финансира дейността на автоджамбазите, отпускайки им пари за покупките на скъпоструващи джаджи за разбиване защитите на луксозни автомобили. Стоицев е и сред маститите нелегални лихвари в София и по Южното Черноморие. Твърди се, че луксозните автомобили, които шофират Лъвицата, Кико и сподвижниците им, се водят регистрирани на търговски дружества, в които собственост има тариката.
Що се отнася до Светослав Петков – Лъвицата, той за последно беше задържан на 4 декември 2023 г., но не заради краден автомобил, а заради шофиране под въздействието на кокаин, но след денонощие в ареста беше освободен. Две седмици след ареста на Лъвицата репортер на „Уикенд“ засече босът на автомафията зад волана на последен модел „Мерцедес Брабус“ G класа в района около хотел „Хемус“, макар официално шофьорската му книжка да е отнета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.