Разстреляха в главата първия сараф в Пловдив

0

В началото на февруари 2015 г. Стефан Техов, по прякор Даскала, собственик на едно от първите обменни бюра в Пловдив, е застрелян с три куршума близо до дома му на бул. „Шести септември“. Разследващите търсят убиеца с месеци, но попадат в задънена улица. Версиите за покушението са основно три, но нито една не довежда до горещи следи и арест. Това става причина приятели на Техов да предложат парична награда за информация за убийството. 

След 10 ноември 1989 г. Стефан Техов-Даскала, отваря едно от първите чейнч бюра в Пловдив. Прякорът му идва от годините, когато почти две десетилетия той преподавал физическо възпитание в гимназия „Черноризец Храбър“ в ЖК „Тракия“. Оттогава за него се носела легендата, че е разбил сърцата на не една и две ученички. Часовете при него били празник. Момчетата играели футбол на воля, а момичетата го наобикаляли и минутите отлитали в шеги и закачки.

Кърваво минало! Неизвестен килър покоси Даскала с три куршума

По тоталитарно време Даскала бил „проводник на западно влияние“. В единствения пловдивски „Кореком“ Техов ходел като у дома си. От чужденци купувал тайно долари и германски марки, после продавал валута на всички желаещи да си купят плочи, дънки или свестни обувки. Милицията влязла в дирите му и Даскала бил

вкаран за 2 години в затвора заради валутни престъпления.

След падането на режима на Тодор Живков Техов бил напълно реабилитиран и отворил чейнчбюро – първото в града под тепетата.

Останал стар ереген, въпреки че понякога живеел с много по-млади жени. Бил маниак на тема здравословен начин на живот – нито пиел, нито пушел. Редовно спортувал и понякога дори затварял посред бял ден обменното си бюро, за да прави лицеви опори вътре. Неговите приятели го описвали като много свестен човек.

Освен че държал най-старото чейнчбюро в града, Техов имал бизнес и със земеделски земи в Северна България, въртял и заведение. Въпреки че имал възможности, живеел скромно. Единственият лукс за него били джипът му „Мицубиши“ и лимузината „Мерцедес 300 SL“.

На 2 февруари 2015 г. Даскала, вече на 65 години, все още бил в бизнеса. След поредния ден в бюрото, Техов грабнал оборота, качил се на джипа си и тръгнал към дома си на бул. „Шести септември“. Към 20.45 часа паркирал и слязъл в района ​срещу Спортното училище. Въобще обаче не подозирал, че му остават няколко секунди живот. Бил пресрещнат от непознат мъж. Съседи чули викове от кратка разправия и шум от стъпки на бягащи хора, но не и изстрели. Техов бил

прострелян с два куршума в гърдите и един в главата.

Той паднал в локва кръв и издъхнал. Така бил открит от минувачи, които извикали полиция и „Спешна помощ“.

Основната версия на полицията е, че Даскала е станал жертва на грабеж. Почти всяка вечер сарафът се прибирал по един и същ маршрут без охрана. Носел със себе си черна чанта, натъпкана с левове и валута от ченчбюрото му. То се казвало „Тичърс“ и било на главната улица в Пловдив, точно до Централна поща. Колегите на Техов често го предупреждавали да не се движи с толкова големи суми в брой, но той с усмивка им отговарял, че няма намерение да си променя навиците на стари години.

Кърваво минало! Неизвестен килър покоси Даскала с три куршума

Преди да избяга, убиецът на Даскала  грабнал чантата му с парите, за които се смята, че са били около 100 000-200 000 лв. Според криминалистите Техов е бил гръмнат, след като познал нападателя си и оказал съпротива. Втората версия, по която започва да работи полицията, е вендета. Според близки на сарафа обаче тя била нереална, тъй като нямал врагове и не се е забърквал в измами.

Разследващите проверяват и версията Даскала да е станал жертва на свой длъжник арендатор. В продължение на години Техов е изкупувал земи на ниски цени Притежавал няколко хиляди декара за милиони левове, които предоставял на наематели за обработване. Пред приятели се оплаквал, че някои от тях 2-3 години му бавели парите. “Хвалеше се, че

от арендата и чейнчбюрото си натрупал 17 млн. лева”,

твърди негов близък. По думите му, въпреки богатството си Стефан не пилеел пари по ресторанти, почивки и екскурзии. Живеел изключително скромно. Харчел по 5 лева на ден и укорявал хората от компанията си, че си позволяват скъпи кръчми. На закъсалите си познати давал малки заеми без лихва. Приятелката му, която била трийсетина години по-млада, също не си позволявала охолство. Двамата обитавали апартамент на 4-ия етаж в кооперацията на бул. “Шести септември”, където е убит. Даскала възнамерявал да си построи собствена къща в района на Гребната база. Година преди смъртта си водел преговори за парцел, но цената му се видяла висока и пазарлъкът се провалил.

На пресконференция във Варна главният секретар на МВР по онова време Светлозар Лазаров потвърди информацията, че чантата с пари е открадната. По думите му, нападението прераснало в убийство, след като имало борба между мъжа и нападателя. Лазаров посочи, че най-вероятно Техов е застрелян с личното му оръжие, което е носил с цел самоохрана.  На сутринта след убийството полицията отцепи района, за да направи оглед на мястото, за да търси пистолет, но такъв не бе открит. Разследващите предполагат, че от малкия парк наблизо убиецът е дебнел жертвата си.

Месеци наред полицията издирва извършителя на показния разстрел, но без успех. Криминалистите попадат в задънена улица, като дори в прокуратурата постъпва предложение за прекратяване на разследването.

Провокирани от безсилието на органите на реда, пловдивски сарафи водят паралелно частно разследване. Година след убийството те обявяват

награда от 10 бона за всякаква достоверна информация за покушението

над Стефан Техов-Даскала. Солидната сума обаче не доведе до нови следи и разкриване на убиеца. Първоначално от полицията обявиха, че до дни ще бъде задържан извършителят, но това не стана факт. Междувременно по време на полицейските протести през есента на 2015 г. голяма част от отдел „Тежки престъпления“ хвърли оставки. През април следващата година се оваканти и постът на шефа на „Криминална полиция“ под тепетата, след като досегашният началник ст. комисар Николай Кирков оглави полицейската дирекция в Стара Загора. Така шансовете жестокото убийство да бъде някога разкрито намаляха почти до нулата.  Единствено приятелите и колегите на Даскала не губят надежда, че килърът ще бъде открит и задържан.

*******************************

Втори показен разстрел

Убийството на Даскала е вторият показен разстрел в Пловдив в началото на 2015 г. В първите дни на януари е екзекутиран от засада бившият шампион по бокс и ММА боец Димитър Стоянов-Лудия. Според разследващи между двата случая няма връзка.

Тогавашният главсек на МВР Лазаров обяви, че полицията има яснота за убийците на Лудия, но и те все още не са задържани. Криминалисти обаче не изключват Даскала да е станал жертва на гангстерска банда, извършила някои от трите въоръжени грабежа на игрални зали и казина през януари същата година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.