Узбекистан ни връща двойния убиец от „Соло“ на 1 март

0

Узбекистан ще ни предаде на 1 март с полет от Мюнхен до София Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека „Соло“ в София. Това съобщи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. 

Жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 г. в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току-що е излязла от дискотека „Соло“, която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров – в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март  м.г., при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказание „доживотен затвор“.

Срещу Тодоров обаче е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли м.г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.