Съдружникът на Мартин Нотариуса потрошен в „Пирогов“, адвокат Велимир Атанасов със счупен крак

0

Спряганият за ортак на Марин Божанов е в болница

Кракът ми е на парчета, казва Велимир Атанасов

Соченият за дясната ръка на Мартин Божанов-Нотариуса адвокат Велимир Атанасов е потрошен в „Пирогов“. Юристът е осъмнал със счупен на парчета крак в болницата. Това научи „България Днес“ от самия Атанасов.

„Кракът ми е строшен на парчета и в момента съм в „Пирогов.“ Само това имаше време да каже юристът, чието име се появи около безпрецедентния скандал с Нотариуса. Самият адвокат е спряган и за тайно гадже на подалата вчера оставка като шеф на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Атанасов уточни, че е на контролен преглед заради тежкото счупване, което идва точно по време на убийството на Нотариуса, който бе ликвидиран на 31 януари. Юристът може да е паднал, но може и някой да го е „предупредил“ да си мълчи.

Нотариуса бе ликвидиран на 31 януари
Нотариуса бе ликвидиран на 31 януари

Името на адвокат Велимир Атанасов се появи на бял свят за пръв път от устата на управителя на „Данаос девелопмент“ Анастасиос Дикос, който твърди, че е бил изнудван от Нотариуса.

Дикос твърди също, че Атанасов се хвалил с „емоционалните си взаимоотношения“ с Невена Зартова – ръководител на Софийската районна прокуратура, която подаде оставка в деня на публичното оплакване на гръцкия бизнесмен във вестник „24 часа“.

Зартова потвърди, че е в „семейни приятелски отношения“ с Атанасов и не видя нищо смущаващо в това, че районен прокурор на столицата е близка на съдружник на осъждан престъпник.

Гръцкият бизнесмен настоява, че в схемата за натиск срещу „Данаос“ са се включили още хора, които са се представяли за служители на ДАНС, КПКОНПИ и НАП. Според Дикос в кампанията е участвал и бившият шеф на Агенция „Митници“ Кирил Желев, който се оказва финансов съветник на конкурентното дружество. Накрая дори апелативният прокурор на София Радослав Димов се е намесил, като предлагал на адвоката на Дикос „да реши проблема“ с клиента му.

Йоаким Каламарис е един от изнудваните гърци
Йоаким Каламарис е един от изнудваните гърци

Вчера изплуваха и нови разкрития за Нотариуса и адвокат Велимир Атанасов. Твърди се, че близки до кръга на покойния са заплашвали цели семейства, ако не си платят за исканите услуги.

Това разказа в студиото на БНТ Йоаким Каламарис, който е сред гръцките бизнесмени, тормозени от кръга около Нотариуса. По негови думи след отказ да се плати следвали проверки от институции и съдебни дела.

„Развиваш печеливш бизнес и искаш да инвестираш още. В един момент твой терен се оказва апетитен и за други хора, които искат да сложат ръка върху бизнеса. Следват заплахи и рекет“, каза Каламарис. Така според опарени и запознати действала схемата на Нотариуса.

„Имаше заплахи за нас, за нашите семейства. Идват на масата, казват да дадете тази сума, можем да ви оправим, вие сте в много лошо състояние, може да станете още по-зле. Тези хора са много силни“, каза бизнесменът Йоаким Каламарис.

Когато бизнесмените не се пречупват и отказват да плащат, се преминава към план Б. В него са въвлечени служители от институции, твърдят предприемачите.

„Имахме обаждане от служители на ДАНС, които се представяха за такива, имахме от НАП адски много натиск и проверки, имали се от КПКОНПИ, но, пак казвам, ние не се притеснявахме, защото първо сме чисти“, каза още бизнесменът.

Следват и над 10 съдебни дела, включително и за измама. Бизнесмените твърдят, че са сигнализирали редица институции за натиск срещу тях без резултат.

Гръцкият бизнесмен Йоаким Каламарис описа потрошения Атанасов като „мозъка“ на групировката за търговия с влияние около убития Мартин Божанов-Нотариуса. След всички тези данни за изнудвания вчера главният комисар на МВР Живко Коцев каза, че започват и такова разследване, както и участвал ли е адвокат Атанасов в схемите. А именно дали Нотариуса е изнудвал гръцки бизнесмени.

Пребит, преди да го убият

Нотариуса бе пребит брутално, а след това ликвидиран с един куршум в челото на 31 януари в затворен жилищен комплекс в столичния квартал Бояна.

През 2021 г. Нотариуса беше публично осветен в престъпна дейност чрез разследването на Антикорупционния фонд „Списък за бърз контрол“.

Тогава той и съдружниците му бяха направили опит да рекетират Ивайла Бакалова с „абонамент“ от 100 000 евро, за да извадят съпруга й Веселин Денков от ареста. За Нотариуса се говори, че е държал десетки прокурори и съдии в джоба си и им е давал подкупи, за да поглеждат настрани по някои обвинения и дела. Тези, които не се съгласявали да взимат подкупи, били заплашвани и изнудвани. Разследването на мащабната схема, която разтърси съдебната ни система, продължава, както и това за убийството на Нотариуса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.