Майката на Дебора: Искам родителите на Георги да ме погледнат в очите!

0

„Надяваме се на справедлив процес, но каквото и да реши съдът, раните и болката от преживяното няма да се върнат. Къде са родителите на Георги? Защо не дойдоха? Искам да ме погледнат в очите!“. Това коментира преди началото на разпоредителното заседание в Пловдивския районен съд майката на Дебора – Ивелина.

Тя попита и защо всички магистрати в Стара Загора са си направили отвод, та да се наложи процесът да се прехвърля в Пловдив. Жената изрази съмнения в безпристрастността им. Делото в Пловдив обаче започна с фалстарт, а председателят на състава Десислава Порязова взе скандално решение да го засекрети.

Съмнения

Съдийката се аргументира, че в разпоредителното заседание ще бъдат изложени интимни факти както за подсъдимия Георги Георгиев, така и за жертвата му – Дебора, и изгони журналистите от залата. Процесът бе прехвърлен от Стара Загора в Пловдив от Върховния касационен съд именно поради съмнения в обективността в Града на липите и заради повече публичност, каквато се очакваше да се случи под тепетата. Преди старта на делото Дебора обяви, че се надява на справедлив процес. Тя дойде с двама адвокати и поиска да се конституира като частен обвинител и граждански ищец. Искът й от 200 000 лева обаче бе отхвърлен категорично от съдия Порязова. Тя се мотивира, че по този начин ще се забави цялото съдебно производство. Защитниците на Дебора искаха сумата за причинените й физически и психически травми. Момичето бе рязано по цялото тяло с макетно ножче и получи 400 шева при операция, чиито белези все още са видими.

Обрат

От страна на прокуратурата пък се оказа, че изобщо не бяха изпратили обвинител от Пловдив, а по делото се явиха само две прокурорки от Стара Загора. Това допълнително усъмни родителите на рязаното с макетно ножче момиче, че има нещо не съвсем обективно в целия процес. Адвокатите на Георги Георгиев пък опитаха да го измъкнат от ареста и настояха мярката му да бъде изменена от „задържане под стража“ в по-лека. Това все пак не се случи, но и самият процес се провали. Съдия Порязова все пак отказа да промени мярката за неотклонение на обвиняемия и го остави в ареста. След 4-часово заседание Пловдивският районен съд върна делото заради допуснати съществени процесуални нарушения от страна на прокуратурата в досъдебното производство. Те са свързани с обстоятелствената част на обвинителния акт и твърдените от прокуратурата закани за убийство. С това на практика пловдивските магистрати приеха напълно тезата на защитата на Георги Георгиев, които също настояваха, че клиентът им е обвинен без оглед на всички доказателства по случая. Дебора отказа коментар след решението на Темида да прекрати делото, а защитата й изненадващо обяви, че няма да обжалва. Така сега всичко започна отначало и предстои тепърва прокуратурата да внесе нов обвинителен акт, след като отстрани всички допуснати пропуски в сегашния.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.