Убийците на Къро се измъкват

0

Убийците на Красимир Каменов-Къро се измъкват. Разследващите в Кейптаун, Република Южна Африка (РЮА), не си дават много зор да нищят случая, няма задържани, няма заподозрени, няма дори улики. Това каза за „България Днес“ южноафриканският криминален журналист Нчучозело Нене, който следи случая от самото начало.

Къро, жена му Гергана, охранителят им Деан и детегледачката на семейството бяха показно ликвидирани в Кейптаун на 25 май в къщата на бившия висаджия в тузарския квартал „Константия“.

Към този момент по неофициална информация няма намерени съществени улики срещу преките извършители на четворното покушение, камо ли срещу поръчителя на кървавите убийства. Не е открита ДНК, не се виждат лицата на извършителите на камерите, които обгръщат имението на Къро, няма следа и от возилото, което са използвали килърите за бягството си. Като цяло тамошните разследващи не разполагат с нищо.

Къро бе един от малкото оцелели във войната между ВИС и СИК
Къро бе един от малкото оцелели във войната между ВИС и СИК

Версиите за това, защо вече над 7 месеца разследването куца и няма никакво развитие, са две. Едната е, че килърите наистина са заличили всичките си следи и това прави работата на ченгетата в Кейптаун изключително трудна. Другата версия се лансира от криминалния експерт Вилем Елс, който твърди, че Красимир Каменов е сред няколкото издирвани престъпници, които са избягали от закона и са се укрили в Република Южна Африка с помощта на самите власти.

Ако има намеса при укриването на Къро от страна на високопоставени лица в Южна Африка, то тогава те не биха желали случаят да бъде разкрит, защото евентуално имената им могат да изскочат по време на разследването. На това мнение са и запознати със случая у нас криминални експерти. Напълно е възможно дори и да има улики или някакви следи, ченгетата да са ги укрили. Същото се отнася и за разбития сейф в дома на Къро, от който предполагаемо са изчезнали много документи. В тях се твърди, че е имало компрометираща информация за български политици, съдии и прокурори, но също така е възможно и в някои от документите да са фигурирали и имената на властимащи в РЮА. Според журналисти и криминални експерти в Кейптаун е възможно полицията да е иззела тези документи, а да твърди, че са били убийците. Друго, което навежда именно на тази мисъл, е фактът, че за разбития сейф се разбра над една седмица след четворното убийство. Чак тогава разследващите там решиха да споделят, че е имало въобще сейф.

Вилем Елс твърди, че южноафриканските ченгета често „изпускат топката“, когато трябва да залавят издирвани престъпници. Каменов е можел да продължи да живее в Южна Африка незабелязан, ако не е била смъртта му, или са знаели, но са си траели, обяснява още той.

„Корупцията, неуспехът да се наложи върховенството на закона и отслабването на лидерството са сред причините транснационалните престъпници да търсят убежище в Южна Африка“, обяснява експертът.

Старшият координатор на обучението в Програмата за транснационални заплахи и международни престъпления към Института за изследвания на сигурността в РЮА Елс допълва, че в Южна Африка цари беззаконие поради липса на политическа воля за налагане на върховенството на закона.

„Имаме много закони, но изглежда, че вече нямаме капацитета да ги прилагаме тези закони. Корупцията също е причина международните престъпници да идват в Южна Африка, защото не се страхуват от екстрадиране или залавяне. Правоохранителните органи вече не са това, което бяха, и не представляват това, което трябва да бъдат. Престъпниците виждат тези вратички и идват в страната“, категоричен е Елс.

Специалистът е един от хората, които помагат на местната полиция в издирването на бандитите, които ликвидираха Къро. Също така Елс помага и в залавянето на издирвания за геноцида в Руанда Фулгенс Кайшема, който беше заловен часове преди Къро да бъде убит.

Припомняме, че четирите окървавени тела на Къро, Гергана, Деан и детегледачката бяха намерени с вързани зад гърба ръце, стегнати със свински опашки, на 25 май миналата година. По неофициална информация поръчковите килъри нахлуват в скъпарския имот на Къро, облечени в униформите на ДЕА – американското полицейско звено за борба с наркотиците. Именно този факт обяснява защо Каменов и близките му са се оставили да бъдат вързани и закопчани. След това, проснати по очи, поръчковите убийци ги ликвидират от упор.

Интересното е, че въпреки събарянето на входната врата съседи на Каменов разказват, че не са чули нищо. Смята се, че убийствата са били извършени с оръжие със заглушител. От полицията в Кейптаун не разкриват подробности за престъплението. Знае се само, че за него няма задържани.

 Охранителите се сменяли на месец

Личната охрана на убития Къро се е сменяла през месец. За целта мъжете, които трябвало да пазят Красимир Каменов, пътували до РЮА, а след като им свършела едномесечната „смяна“, се връщали у нас.

Охранителите са набирани основно от боксов клуб. От там се оказва, че е и Деан Генов – убитият бодигард на Къро. Тесен кръг от хора в град Оряхово знаели, че Деан охранява Красимир Каменов в РЮА. Няколко месеца след убийството охранителят бе погребан в родния си град.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.