Дебора и Георги влязоха в пловдивския съд, тя не го погледна СНИМКИ

0

 Искам само справедливост, заяви момичето

18-годишната Дебора, нарязана с макетен нож, се срещна с нападателя си Георги Георгиев в Пловдивския районен съд. „Очаквам само справедливост“, каза единствено преди процеса момичето.
     Георги пристигна в залата под охрана, и погледна бегло към нея, но тя не му отвърна със същото. Очите й съзнателно го избягваха.

Още в началото съдия Десислава Порязова постанови, че процесът ще се гледа при закрити врати, за да не разгласяват подробности от интимния живот на двамата. Така от залата бяха изведени всички, които не са страни.
Делото беше изпратено в Пловдив от ВКС, тъй като всички съдии в Стара Загора си направиха отвод.

Дебора Михайлова каза, че иска само справедливост.
Дебора Михайлова каза, че иска само справедливост.

След кратък престой в залата Георги и Дебора излязоха, тъй като съдът трябва да се произнесе дали да даде ход на делото. И двамата отказаха коментар. Георгиев беше изведен от съдебната охрана, а Михайлова се промуши между журналистите към близките си.

„Направихме искане да не се дава ход, защото се установи, че липсва представител на Районна прокуратура – Пловдив“, обясни адвокат Валентин Димитров, който защитава Георгиев. В момента на заседанието присъстват наблюдаващите прокурорки от Стара Загора Десислава Калайджиева и Ивелина Косева. Според защитата на Георгиев трябва да има представител на обвинението и от Пловдив, тъй като в определението на ВКС се казва, че местната прокуратура е териториално компетентна. Димитров беше категоричен, че ще иска делото да тръгне по общия ред с разпит на свидетели.

Представителят на Дебора адвокат Симеон Даскалов обвини другата страна в шиканиране на процеса и добави, че ще иска максималната присъда от 10 г. затвор.

Случаят гръмна през лятото, когато стана ясно, че момичето е било нарязано 21 пъти с макетен нож, за което са му направени 400 шева. Косата на Дебора беше обръсната, а носът й – счупен. Последваха протести в цяла България, като хиляди излизаха по площадите, за да подкрепят девойката, както и други жертви на домашно насилие.

Към наказателна отговорност за случилото се е привлечен 26-годишният Георги Георгиев. Повдигнати са му три обвинения – за закана за убийство, за принуда и за двустепенна средна телесна повреда. Според прокуратурата на 26 юни м.г. с особена жестокост – чрез юмрук в главата и нанасяне на 18 прорезни рани с нож, е причинил на момичето черепно-мозъчна травма, изразяваща се в събиране на кръв, мозъчен оток и контузия, довела до обезобразяване и временна опасност за живота. В същия ден той обръснал половината глава на Дебора Михайлова с машинка, като използвал сила. А в периода от април до 25 юни 2023 г. й се заканвал с убийство.

Първоначално Георгиев беше пуснат от ареста, което предизвика обществен гняв. Впоследствие магистратите промениха мярката му за неотклонение и той беше задържан отново.

Дебора Михайлова пристигна в пловдивския съд, където се гледа делото срещу Георги Георгиев.
Дебора Михайлова пристигна в пловдивския съд, където се гледа делото срещу Георги Георгиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.