Министър Славов поиска дисциплинарки за магистрати от клуба на Нотариуса

0

Не знае дали службите вече са проверили появилия се списък с имена, ще го дадат и на депутатите. Съдии от него отричат да са познавали Божанов

Дисциплинарни производства срещу всички магистрати, за които се докаже, че са посещавали тайния клуб на Мартин Божанов по прякор Нотариуса, ще поиска правосъдният министър Атанас Славов. Това съобщи той днес.

До момента

официално не е

назовано нито

едно име на

съдия, прокурор

или следовател, който да е имал карта с чип за “SS клуб”. Заведението, в което са били допускани единствено членове на клуба, е работило допреди близо 2 г. – до закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, помещавали се близо до него.

Въпреки че официално никой не е назовал магистратите, близки до Божанов, в медийното пространство се появиха имена. “24 часа” се свърза с част от споменатите.

Всеки от тях категорично заяви, че не познава убития посредник, никога не са се виждали. Изненадали се от твърденията, че са били посетители на клуб, за чието съществуване дори и не подозирали.

Според публикации в сайтове във въпросния списък са двама прокурори от Върховната прокуратура, двама от Софийска градска и по един от Софийската районна и пернишката прокуратура, трима съдии и един следовател.

Въпросът кой е ходил там е също толкова важен, колкото и каква е цялата използвана схема, коментира министърът. Има заведения, в които магистрати и политици не бива да влизат, въпросът е и етичен, каза той.

Самият Славов обаче не знаел кои са посетителите. “Не мога да спекулирам дали службите са проверявали списъка с магистрати, който се появи”, каза министърът. Но настоя: “Той трябва да бъде представен пред ресорната парламентарна комисия. Трябва да се действа решително, след като се установи кой е посещавал клуба.”

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет също ще се занимава с въпроса кой е ходил в клуба на Божанов. Във вторник кадровиците

ще изслушат

главния прокурор

Борислав Сарафов и Николай Стайков от Антикорупционния фонд, който направи разследване за Нотариуса преди години.

Сарафов вече нареди проверка на Софийската районна прокуратура. В петък 21 магистрати влязоха на инспекция, за да изясняват как са били разпределяни конкретни дела на прокурори от отдел “Специализиран”.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. На 7 февруари прокурори и полицаи претърсиха затворения “SS клуб”. Те иззели различни материални носители и компютри.

Бившият главен прокурор Иван Гешев също се включи в темата – обяви, че ще съди правосъдния министър Атанас Славов и някогашния му предшественик, а сега адвокат Емануил Йорданов заради интервюта, в които го свързват с убития. “Ще направя същото и с всеки следващ лъжец”, зарича се Гешев. Докато бе главен прокурор, той сам се описа като “инструмент в ръцете на Господ”. В разследването на Антикорупционния фонд адвокат, назован като Емил, изрича “Говорим с Господ, отиваме в църква, палим свещ”.

Според министъра

Гешев има да

обяснява много

неща

“Има достатъчно публична информация за връзки, които трябва да бъдат обяснени от бившия главен прокурор. Прокуратурата също трябва да установи има ли връзки, блъф ли е било, или форма на зависимост”, добави Славов. Ако някой трябва да бъде съден, това са хората, които са част от схемата, категоричен е той.

“Следващите няколко месеца ще са решаващи, за да не бъде този скандал потулен, а да се стигне до институционално решение”, посочи още Славов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.