Емануил Йорданов: Разследването на убийството на Алексей Петров въобще не върви

0

Емануил Йорданов е адвокат и български политик. През 1997 година е избран за народен представител от Съюза на демократичните сили в 38-ото народно събрание. Член е на Комисията по местното самоуправление и регионалната политика и Комисията по правните въпроси и законодателство срещу корупцията. От 1999 до 2001 е министър на вътрешните работи в правителството на Иван Костов.

– Господин Йорданов, как ще коментирате показното убийството на Мартин Божанов-Нотариуса? Връщат ли се мутренските времена, както вече огласи опозицията в парламента?
– Става въпрос за едно убийство, което според мен е изолиран случай. Просто става в момент, в който се натрупаха няколко по-ярки покушения.

– Какво ви говори фактът, че жената на Нотариуса е работила в ГДБОП?
– Това са неща, които би следвало да се изяснят цялостно. Трябва да се събере повече информация и да се види кои хора действително имат участие в назначението на тази жена в ГДБОП. Да се види какво точно е работила в краткия период, в който е била там. Тогава могат да се правят някакви изводи. Иначе да се говори единствено на базата на някаква оскъдна информация, означава да се използва литературен талант.

– Този детайл е важен, защото, както се разбра, Мартин Божанов е бил посредник между хора с много власт и такива с много пари. Каква е реалната роля на този човек според вас?
– Не знам какво точно се знае, защото от убийството досега не съм чул нито едно име. Ако твърдим, че някой има влияние в съдебната система, би следвало да има някаква информация за длъжностните лица, върху които той е повлиял, както и за наказателните производства, които са били засегнати от неговите действия. Липсва конкретика и това е очевидно.

– Като бивш вътрешен министър имали ли сте данни за дейността на Нотариуса, тъй като съществуват стари разследвания срещу него? Бил ли е във вашето полезрение?
– Не зная с какво се е занимавал Божанов по времето, когато бях министър на вътрешните работи, и дали въобще е бил обект на някакви разследвания. Включително и към настоящия момент се говори за някакви наказателни производства срещу него, но отново нямаме необходимата конкретика, за да може да се направи обективна преценка.

– Той е бил интересен покрай делото „Крашевски“. Какво знаете за това дело?
– Тази информация беше изнесена от административния ръководител на градска прокуратура. Крашевски е един от най-изявените нотариуси с противоречива популярност. Той е извършвал огромен брой нотариални заверки дневно, които не би могъл да направи един човек физически.

– При такива убийства каква е вероятността извършителят да бъде разкрит скоро?
– По отношение на убийството на Мартин Божанов мисля, че има вариант то да бъде разкрито. Човекът, който го е извършил, нито е подбрал добре времето, нито мястото на престъплението. Мисля, че първо трябва да поработят психолозите, които да обяснят защо именно по този начин е било извършено това убийство.

– То е станало на доста оживено място и пред свидетели…
– Да, случва се в ранната вечер и на място, което е доста близо до оживените части на София.

– Искам да ви върна към убийството на Пейо Пеев, което фокусира общественото внимание през последните седмици? Доколко заплетен е този казус? Вие като адвокат бихте ли защитавали майката и дъщерята, заподозрени в убийството?
– Според мен това убийство въобще не е заплетен случай. Това е една твърде грозна и трагична битова история.
Питате ме дали бих станал защитник на двете жени. Мисля, че има достатъчно адвокати в София, които да направят това, за да не се стигне до мен.

– Според вас имало ли е помагач на двете жени?
– Не съм запознат в детайли с този случай, но мисля, че е възможно да са имали помагач. Поведението на майката е странно от доста години насам. Разказваше се случай, в който е злепоставила авторитетен дипломат без никакво основание. Очевидно става дума за някой, който има своя мотивация за поведението си и то, за съжаление, се разминава до голяма степен с общоприетото.

– В началото на година се вдигна много шум около смъртта на загиналия при полицейска гонка в Стара Загора Пламен Пенев. Как ще бъде разрешен този случай според вас?
– Предстои изготвянето на доста експертизи, което ще отнеме повече време. Това беше ясно от самото начало, така че трябва да се въоръжим с търпение. Иначе следователят, с който се срещнах, когато се проведе разпитът на дъщерите на убития човек, ми направи много добро впечатление. Интелигентен човек, добре подготвен, който си гледа работата. Мисля, че ще успее да доведе производството до успешен край.

– Вижда ли се някаква тенденция на усилването на полицейското насилие, като имате предвид и как бяха овладени протестите срещу БФС миналата година?
– Не мисля, че може да се говори за ескалация на полицейското насилие. Има случаи, които будят тревога, но при една сериозна и методична работа всичко това може да бъде преодоляно.

– Какво е вашето мнение по отношение на убийството на Алексей Петров? Как върви разследването?
– Предполагам, че въобще не върви.

– Защо?
– Защото не си спомням случай на подобно убийство, което да е разкрито.

– Какъв е вашият коментар за съдебната реформа на фона на наскоро приетите промени в Конституцията?
– Съдебната реформа върви трудно и бавно. Трябва да е ясно, че единствено с промяна в Конституцията нещата не могат да се получат. Има и закони, които трябва да се приемат в изпълнение на тези изменения. Съществуват и други неща, които чакат да бъдат свършени много отдавна.
За съжаление, в парламента няма достатъчно изявени юристи. Видяхте какво стана с избора на конституционни съдии. Професионалната общност беше, меко казано, озадачена от това, което се случи. Предстои много работа и очевидно трябва повече време.

– Бихте ли посочили конкретни закони, които трябва да се променят, за да тръгне реформата на съдебната система у нас? В каква посока трябва да работят законотворците?
– На първо място трябва да се променят процесуалните закони – Гражданският процесуален кодекс и Наказателният кодекс. Отделно от това, когато се променят материални закони, това трябва да се прави много внимателно, защото не може да даваш лош материал на съда и после да се чудиш защо работата не върви и няма резултати.
Всеки ден си появява нещо и се вижда, че понякога ставаме роби на популизма. Заради някакво обществено недоволство тръгваме да променяме законите в спешен порядък. Това става без да има яснота какво трябва да се направи, без необходимото обсъждане с хората, които работят с тази материя.

– Като човек, който е бил в политиката и в изпълнителната власт, каква политическа година очаквате?
– Очаквам политическа година, подобна на миналата, без някакви крайности. Предполагам, че изборите за европейски парламент ще минат сравнително незабелязано. Някои хора се надяват на предсрочни парламентарни избори, аз съм по-склонен да мисля, че такива няма да има или поне не през 2024 година. Сглобката си е сглобена и колкото и да скърца, продължава напред.

Източник: Филтър

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.