По сигнал на притеснени майки: Тарашат за наркотици в столичните заведения

0

Притеснени майки подават сигнали, че бармани и сервитьори пласират дрога

Столичен ресторант, разположен  в близост до Съдебната палата в столицата, се тресе от скандали след ареста на 19-годишният Анди. Младият мъж работел като сервитьор, но нямал против да си докарва пари и от продажба на наркотици. Вечно усмихнат и винаги готов да задоволи прищевките на хората в заведението, младокът започнал да пласира весели бонбони, цигари, „топчета”, дъвки, балони  и всякакъв вид синтетични измишльотини.

По сигнал, подаден на 112, един ден пред лъскавото заведение пристигнала патрулка. Униформените бързо се ориентирали в обстановката и претърсили „правилния човек”, който бил силно изненадан. Поваленият на пода Анди изпаднал в паника и веднага съобщил, че в заверата го вкарал бармана, който бил бивш състезател по борба. Той не искал да се занимава с търговия на наркотици, но колегата му казал, че ако иска да има работа, да остане да живее в София и „да натрупа пачка”, за да не си движи като оръфляк и да бъде уважаван в обществото, трябва да приеме офертата. Нямал много време за размисъл, защото си падал по скъпите вещи и маркови дрехи. Така влязъл в бизнеса и не пропускал възможност да предлага стока на клиенти, които давали видими знаци, че се интересуват от подобни покупки.


Показният арест не стресирал персонала, защото в продажбите участвали почти всички. Анди си давал сметка, че е „сготвен” от приятели, че ще има сериозно разследване и вероятно дело, защото по джобовете му било открито достатъчно количество наркотици.
„Случаят с бармана дилър в столицата не е единственият. Почти във всяко второ заведение се предлагат различни видове стимуланти. Постъпващите на работа са инструктирани. Знаят как да се пазят, знаят как да внимават с клиентите. Предварително им е обяснено кои са редовните посетители, с какво се занимават, какво обичат да хапват, да пийват, кои са съпругите им, кои – любовниците, по кое време на деня идват, колко се застояват, пушат ли наргилета, не пушат ли, в кое сепара трябва да се настанят, за да могат в разгара на купона да се почерпят с „дозата щастие”, че да не забележат другите.
Анди бе задържан в заведение, където ходи голяма част от столичния хайлайф. Публична тайна е, че неговите представители имат забежки към „продуктите с бело”, имат и финансовата възможност да си го позволят. Обикновено стоката пристига при мениджърите, а те я разпределят на барманите, барманите на сервитьорите. Направено е нещо като верига. Наркотикът се крие в пакетчета от брашно, от ванилия, от сода бикарбонат, така че да не прави впечатление.
Келнерите са длъжни да я предлагат, защото им е обещан процент. В повечето случаи това са момчета и момичета от провинцията, които са дошли да следват, но прекъсват. Причината е ясна – те правят едни бързи пари и живеят доста по-добре от връстниците си, които не са помирисвали наркотици, нито са предлагали телата си като проститутки.
Запознанствата с интересни типове, повечето левчета в джоба ги променят тотално. Понякога самите сервитьори се продрусват, а сервитьорките стават добре платени проститутки или държанки”, разказва пред репортер на „Уикенд”отлично осведомен за циркулацията на дрогата по заведенията източник, пожелал анонимност.


От него научаваме, че всеки столичанин, забелязал нередност или усъмнил се, че някъде някой може да е сложил в питието му „нещо весело”, може да подаде сигнал на 112, където любезните служителки щели да го насочат и прехвърлят към съответните служби. Вече имало столичани, които смело подавали сигнали, защото били убедени, че имената и самоличността им ще останат в тайна. По сигнал на 40-годишна жена, която изразила съмнение, че в заведение близо до детска площадка се продава трева и опиати, три патрулки посетили ресторант в „Младост”, където се събирали всякакви съмнителни типове. След направената проверка собственикът бил глобен с 1000 лева, униформените иззели над 100 литра домашна ракия, пакети с незаконни цигари, наргилета и „топчета”. Задържани били три момчета, за които имало сведения, че наскоро са участвали в криминално злодеяние, но са успели да се измъкнат от представителите на реда.
Подобен тараш станал и в бар, където за сервитьори било ползвани 2-3 момчета от Африка. Причината отново била съмнения за наркотици. Оказало се, че наистина се продава дрога и всеки, които иска, може да си купи, без да обикаля и да търси кварталния дилър.
„На хората вече почва да им писва от неадекватни младежи. У нас има 14-15-годишни деца, които редовно ползват стимуланти до припадък. Родителите им са наясно с това, но доскоро не можеха да направят нищо. Не върви да се бият с дилърите, нали?! Поради тази причина вече има достатъчно доволни граждани, които са благодарни на полицията, че ако не спре, то поне сериозно ще ограничи продажбата на „бело” в различните заведения.
Лошото е, че пласьори и потребители стават все по-нагли и невинаги се крият. Ако доскоро дурсането ставаше предимно в тоалетите, то днес може и в сепаретата, или пък директно на масата, стига седналите наоколо също да са „свои хора”.
В казината пък положението е направо безнадеждно. Персоналът масово е зареден с всякакъв арсенал опиати. В емоционалната си страст и за да успокоят нервите, играчите редовно прибягват до наркотици от различен калибър. Плащат на момента и получават на момента. Коката ги държи будни и реално могат да играят по 24 часа, без да спират със залозите. Случвало се е дори да се напикават пред машинката, защото не намират време да отидат до тоалетната. Толкова са заслепени от играта, че губят реална представа за време, за часове. Някои дори не се хранят, не пият вода. Изпадат сякаш в друго измерение, от което връщането е трудно. Ако въобще може да има връщане..”, разказва още източник на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.