Деца с тояги вилнеят на столично кръстовище! Чупят стъкла на автомобили, лягат пред гумите на червен светофар

0

Малките ромчета причакват автомобилите на столичния бул. „Г.М. Димитров” и с движения на нинджи мятат дървени пръчки по стъклата на профучаващите возила. Това кара водачите да набият спирачка, създавайки опасност от верижна катастрофа и още по-лошо да блъснат някое от вилнеещите хлапета.

Репортер на „Уикенд” стана свидетел на грозна случка, при която пет деца на видима възраст около 10 години, вместо да са на училище, дружно окупираха кръстовището на булевардите „Драган Цанков” и „Г.М. Димитров”. За части от минутата две от тях полегнаха на пешеходната пътека, докато светеше червено за моторните превозни средства, други две хвърляха пръчки по колите, а момиче с розова шапка чукаше по прозорците, за да проси.Малолетната банда създаде сериозни затруднения за движението, защото никой от шофьорите не се престраши да тръгне. Разбеснелите се деца подскачаха като скакалци от кола на кола.


„Подобно нещо не ми се беше случвало. Мислех, че такива неща стават в квартали като „Люлин” и „Младост”, където от година има практика циганчета да изскачат на улицата, за да провокират шофьорите и не дай си боже някое от тях пострада, родителите да получат едни лесни пари. Посред бял ден, някъде около 10 часа на 5 февруари бандата от непълнолетни рекетьори размаха тояги на оживено място, където има метро станция, минават много хора, наблизо е и Центъра по хематология, хвърчат линейки… Това кръстовище е известно и с множеството катастрофи. И въпреки това, се намери възрастен човек, който да организира тези малки бандити да подскачат като зайци, да просят и да чупят стъкла и огледала на колите.


На тревата близо до метростанцията беше поседнал мъж на около 40-50 лазарника. Той следеше какво правят малчуганите, но не предприемаше нищо, защото пиеше бира и пушеше. Пешеходците пресичаха и се чудеха какво става. Нито един не посмя да направи забележка на малките. Водачите също не реагираха. За да се измъкнат от ситуацията автомобилите буквално пълзяха. Други бяха „замръзнали”, защото децата се държаха за гумите. Момиченцето сваляше плетената си розова си шапка. Подскачаше от крак на крак и казваше: „Дай, бате! Дай, бате!” Какво да му дам?! Аз съм просто шофьор, който предпочете да премине кръстовището и да спре на подходящо място, за да види какво ще се случи, защото за всеки е ясно, че децата няма как по своя воля да застанат на кръстовището и някой явно ги е подучил. Предполагам, че това е мъжът в тревата, който ги контролира от разстояние.
Миналата година подобни гаврошовци бяха плъзнали из цяла София. Спирали са ме на светофар пред НДК. Почват да мият стъклото, макар че го зацапват още повече. Не те питата искаш, или не искаш да го почистим, почват веднага. Като им дадеш левче, се махат. Случвало се е малолетни проститутки да предлагат телата си, да отварят вратите на автомобилите и да се качват, без да питат.
Сега изскочиха като вандали, с дебели тояги. Подхвърлят тояжките във въздуха, скачат, смеят се, блъскат се в стъклата, във вратите на колите. Хващат с ръце гумите. Лягат на асфалта. Ще кажете, че това са стари номера и ще бъдете прави, но нали уж вървим напред, нали се променяме?! Защо една столица, която претендира, че е европейска, допуска деца да се скитат безпризорни по улиците, да бъдат принуждавани да просят? Заприличали сме на Африка май!
Момиченцето си дърпа пуловера и показва пъпчето си, почва да танцува. Протяга ръка и подава шапката, за да пуснем по някое левче.
Умът ми не побира къде са родителите на хлапетата и знаят ли с какво се занимават децата им”, разказва пред репортер на „Уикенд” слисан шофьор, като прави кръст с дясната си ръка, че е се е отървал без драскотина, защото нито колата му е пострадала, нито е прегазил някое от децата рекетьори с тояга.
Само до преди година циганчетата вилнееха по този абсурден начин на околовръстното в „Люлин”, подкокоросвани от своите родители. В схемата вече са попаднали няколко шофьора, които са платили на родителите на уж блъснатото дете, за да не викат полиция.
Обикновено водачът намалява на кръстовище, за да спре, защото свети червено. В този момент към него се притичва хлапе, което се блъска в колата. Пада и се преструва на умряло. Изневиделица изчакат негови роднини и почват жестока разправа с шофьора. Обясняват, че ще извикат полиция, ще го спукат от бой и заровят някъде из Софийското равно поле, защото е причинил смърт или ранил детето. Намирали се „шарани”, който плащали, без да се замислят дали наистина са ударили някого, просто за да нямат проблеми.


„Тази схема нашите цигани я внесоха от Италия. Там са я изучили и наистина са изкарвали по 600-1000 евро от това, че умеят да се правят на умрели лисици на пътя. Предварително се оглеждат за място, където няма камери. Предпочитат да се блъскат в коли, управлявани от жени или възрастни мъже, без други пътници вътре, за да няма свидетели на инцидента. Колата трябва да се движи бавно или със средна скорост. При удар имитират всичко – от смърт, до тежки припадъци, епилепсия с пяна на устата, гърчове, дори повръщане, забелване на очи. И докато майката ридае над уж пострадалото си чедо, бащата и родата започват рекет на шофьора. Проста схема, но доходоносна. Жалко, че няма как да бъде спряна, макар че вече на доста места в столицата, пък в големите градове, дори в някои села има камери и се записва всичко, което се случва. Вероятно ромите си плащат, за да не се гледат записите или да бъдат изтрити. Иначе нямаше как да са толкова нагли.


Случвало се е на варненско кръстовище деца да мятат павета, а на следващото кръстовище възрастни да притичват между колите, за да бъдат блъснати. На ромите не им дреме, че някой без да иска може да им счупи ръка, крак, да ги прегази. Важното е да се вземат едни пари, нищо че ще се лежи по болници”, разказват още запознати с измамната схема, в чиято мрежа би могъл да попадне всеки един наивник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.