Мартин Нотариуса откраднал с измами 200 имота в София

0

Показно застреляният от наемeн убиeц пред очите на двете си деца и 68-годишната си майка адвокат с крими закваска Мартин Божанов – Нотариуса се е придвижвал с многолюдна охрана и с блиндирана лимузина „Ауди“ през последните месеци от живота си. Това разказаха пред „Уикенд“ съседи на ликвидирания имотен измамник и самообявил се за кадровик в съдебната система 45-годишен Божанов.

Мартин Божанов беше ликвидиран в къщата си в тузарския жилищен комплекс „Глория Палас“ край кв. „Горна Баня“ в сряда около 19,25 ч., като до редакционното приключване на броя на „Уикенд“ не бяха известни много подробности за екзекуцията му. Според първоначалната информация обаче показното убийство е било извършено от няколко души – отряд килъри, които са

стреляли по жертвата многократно.

Други твърдят, че убиеца на Мартин Нотариуса е един, който открил огън срещу него, когато той паркирал автомобила си пред къщата си и слязъл от него. В крайна сметка, от полицията обявиха официално, че убиеца е един. Свидетели на разстрела на Мартин Нотариуса са станали неговата майка, която е на 68 години, и двете му деца на 4 и 1 г. Те обаче не са пострадали. Съпругата му също е била в къщата, но не е свидетел на канонадата от куршуми.
Убийството е станало по време на смяната на охранителите в частния жилищен комплекс, където всяка една от къщите струва над 2 млн. лв. Комплексът гъмжи от камери за видеонаблюдение, но и те не са стреснали наемния килър, който бил с маска. Според една от първоначалните версии, стрелбата срещу Мартин Нотариуса е открита от околните дървета, след като наемника е прескочил оградата на комплекс „Глория Палас“.
Макар никога да не е бил нотариус, Мартин Божанов беше известен в родния ъндърграунд с прякора Нотариуса и със стотиците измами с имоти, сътворени от него и бандата му. „Няма сделка, в която той да е бил почтен”, разказват хора, които го познават добре.
През есента на 2018 г. Мартин Нотариуса става обект на разследване от страна на МВР, след като срещу него подават сигнал наследниците на починал 78-годишен софиянец, от когото Божанов задига с фалшиви документи апартамент на столичния бул. „Витоша“. Според запознати с разследването оттогава, Мартин Нотариуса е бил проверяван и във връзка с имотите и наследството на ликвидирания варненски бизнесмен Борислав Манджуков. Смята се, че чрез фалшиви документи измамникът Божанов се е домогнал до част от авоарите на Манджуков непосредствено след убийството му през 2014 г.
Според разследване на „Уикенд“ от 2018 г., което за първи път освети измамника,

трима полицаи са част от бандата на Мартин Нотариуса

за имотни измами – служителят от „Икономическа полиция“ Петър Илиев и Мирослав Иванов и Станимир Манолов от СДВР. Не е известно дали към днешна дата въпросните все още са действащи служители на МВР, или са били отстранени от длъжност.
Ужилени от Мартин Нотариуса описват по следния начин схемата, по която той е задигал имоти: „Полицаите вадят неправомерно от общинската администрация БДС – удостоверения за наследници. Когато установят, че все още жив възрастен човек или наскоро починал пенсионер от София няма наследник, Мартин Нотариуса и полицаите, които работят с него, прехвърлят имотите с фалшиви пълномощни. Те се издават от кантората на адвокат с малко име Калин”.
В схемата на Мартин Божанов – Нотариуса участват и двама съдии и няколко прокурори, като един от обвинителите е заснет многократно в заведение в близост до Румънското посолство, собственост на имотния измамник. Имената на прокурорите и съдиите, участващи в престъпните схеми на Мартин Нотариуса, са засекретени. Отговорник за контактите с магистрати в бандата на Мартин Нотариуса е дясната му ръка Ники Прасето.
Сред най-скандалните случаи на имотна измама, сътворена от дръзката банда на Мартин Божанов, е случай от 2016 г. със 74-годишна възрастна столичанка. Старицата е собственичка на няколко магазина на улица „Фритьоф Нансен” срещу НДК.

Бабата е омъжена за шофьора на Мартин Нотариуса

с цяла папка фалшиви документи, без дори да знае кой е младоженеца. След като жената умира, имотите й се озовават в ръцете на престъпната задруга. Наглата банда продава жилищата за над 2,5 милиона лева, а истинските наследници остават с пръст в уста. В друг случай професор, който живее от години в Америка, се оказва прецакан с имот за над 1,5 млн. лева. Когато се прибира в България, ученият научава, че е продал къщата си на улица „Вишнева”.
„Схемите на Мартин Нотариуса и бригадата му от ченгета и адвокати са колосални. Става въпрос за

над 200 заграбени имоти в цяла София,

както и парцели в Панчарево, Драгалевци, Бояна и други престижни квартали. Мартин Нотариуса винаги е имал гръб в МВР и в прокуратурата и това му даваше самочувствие да се смята дори за кадровик в съдебната система. През последните години от живота си се фукаше, че може да „оправя“ дела и че контролира съдии от Софийския Апелативен съд, както и прокурори, на които е уредил евтини имоти, заграбени с измами през годините…Накрая го застреляха като куче!“, коментира пред „Уикенд“ запознат в детайли с престъпната дейност на мошеника.
Малко известен факт е, че застреляният имотен измамник Мартин Божанов е племенник на скандално известния бивш нотариус Слави Крашевски – единственият нотариус в България, чиято кантора беше запечатана публично от властите през 2006 г., а правата му – отнети.
Срещу нотариус Слави Крашевски се водеха

дознания по десетки сигнали за фиктивни сделки

за продажби на имоти и автомобили. Той обаче бе осъден само по един случай, благодарение на това че собственичката на фиктивно продаден автомобил не е била в България при изповядването на сделката и измамата беше лесно доказуема. Крашевски стана известен на медиите и с това, че през 2004 г. се опита да открадне образуваното срещу него дело от съдебния архив, като го заменени с папка от вестникарски изрезки за Ванга.


„На практика Мартин Божанов наследи дейността, а и контактите на своя чичо Слави Крашевски. За разлика от него обаче не стигна до подсъдимата скамейка, а го застигна гангстерското правосъдие“, коментират познати на застреляния имотен измамник.


Любопитен детайл е, че Мартин Нотариуса е първия клиент на комисията за конфискация на незаконно богатство „Кушлев”. През далечната 2008 г. комисията „Кушлев” отнема имущество за 430 000 лева от Божанов, след като той е осъден за измама с имоти по дело, по което обвиняем, но оправдан е и чичо му Слави Крашевски.
Мартин Божанов – Нотариуса беше и един от героите в разследването на организацията „Антикорупционен фонд“ от 2021 г. В него беше разказана историята около ареста на ресторантьора и лихварски бос Веселин Денков – Весо Брадата. Той беше задържан по дело, свързано с убийството на брокерката Станка Марангозова. Весо Брадата прекара няколко месеца в ареста. Разследването на АКФ показа как жена му – бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова – води разговори за освобождаването на Денков с основен акцент колко пари трябва да се платят, за да излезе от ареста. Един от събеседниците ѝ беше бившия депутат Яне Янев. Другият беше Божанов. В записания разговор той твърдеше, че „консултира“ много хора по различни въпроси. Според източници на „Уикенд”, Мартин Нотариуса без съмнение е имал огромно влияние в закрития Специализиран наказателен съд и всекидневно е посещавал сградата му.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова дойде на мястото на екзекуцията. Тя обяви след убийството, че ще има проверка за стари разследвания срещу него. „Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски“. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, заяви лаконично Кирилова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.