ЗНАКОВИТЕ УБИЙСТВА НА ПРЕХОДА: Чистката във ВИС започва с Маймуняка!

0

Л егендата на ВИС Митко Маймуняка бе ликвидиран преди 22 години, а поръчителите и извършителите на атентата срещу него са поредните неразкрити убийци от годините на прехода. Екзекуцията на зам.-шефа на ВИС-2 Димитър Димитров всъщност поставя началото на чистката, която приключи с убийството на Главния Георги Илиев и краха на силовата групировка. 

През 2003 г. умират още Филип Найденов-Фатик, Румен Маринов-Нарциса и Константин Димитров-Самоковеца. За убийството на Нарциса полицията подозира намеса на други висаджии като безследно изчезналия Методи Методиев – Мето Илиенски. Илиенски изчезва след погребението на Нарциса, а през 2008 г. е обявен за мъртъв. Същата версия я има и за Митко Маймуняка, че е поръчан от среди в самата групировка, която започва да се разпокъсва. Краят на ерата ВИС приключва с убийството на боса на ВАИ Холдинг Георги Илиев на 25 август 2005 г., застрелян от неизвестен снайперист в курорта Слънчев бряг. 

Маймуняка носи кръста на погребението на Васил Илиев.
 Маймуняка носи кръста на погребението на Васил Илиев.

След убийството на Главния през годините от ВАИ Холдинг умират още контрабандистът Иван Тодоров-Доктора и Антон Милтенов-Тони Клюна. Днес ВАИ Холдинг е собственост на Надя Иванова, последната приятелка на Маймуняка. 

Историята

Около 20 часа на 28 януари 2002 г. 35-годишният Димитър Димитров-Маймуняка паркира мерцедеса си в столичния квартал „Стрелбище“ пред блока, в който живее приятелката му Надя Иванова. От автомобила излизат тримата му гардове. Във входа влиза първо единият, следван от Маймуняка, а вторият се движи плътно зад него. Третият застава да чака пред входа, оглеждайки обстойно района на междублоковото пространство. Няколко секунди след влизането във входа на Маймуняка и гардовете му последва страхотен взрив. Бомба, заложена в една от пощенските кутии на най-горния ред, избухва, разкъсвайки телата на мъжете. По-късно разследващите установяват, че адската машина е с 500 г тротилов еквивалент. Задействана е с дистанционно. Мощността й е толкова голяма, че избива вратите и изпочупва прозорците на апартаментите до осмия етаж в блок 27. Истинско чудо е, че Маймуняка и охраната му все още са живи. Причината, установена впоследствие е, че взривът е над главите им и това донякъде ги съхранява. 

Погребението на Маймуняка
Опечалени мутри на погребението на Димитров
 Опечалени мутри на погребението на Димитров

Приватизация

Макар и сериозно ранени, гардовете на Маймуняка успяват да го качат на мерцедеса и да го откарат във Военномедицинска академия. Два дни по-късно за съжаление легендарният подземен бос издъхва, без да дойде в съзнание. Причината е тежък хематом в мозъка и проблеми с белите дробове, причинени от взрива. Твърди се, че истинската причина за екзекуцията са свързани с интересите на Маймуняка около набиращата скорост по онова време втора вълна от масовата приватизация у нас. Точно в този период 1998-2005 г. много хора от среден калибър се събудиха богати, а други не успяха да се класират и изпаднаха зад борда. Може би никак не е случаен фактът, че и досега убийството на Митко Маймуняка, както и разстрелите на неговите съратници от тъмната страна на прехода, не са разкрити. Публична тайна е, че тогавашният ешелон на бързобогатеещите днес е част от едрия капитал у нас. 35-годишният бивш борец от петричкото село Добри лаки прогнозира приживе, че „ще дойде време, когато онези от нас, които поставиха началото, ще станат демоде и тогава ще почнат да ги убиват наред“. Така и се случва. Със смъртта на Маймуняка се твърди, че настъпва краят на ерата на толерантност в средите на мутрите. 

Развитие 

Като вицепрезидент на футболния клуб „Беласица“ – Петрич, Маймуняка настоява за безконфликтно развитие на бизнеса на набиращата легалност и популярност като застрахователна компания „ВИС 2“. Маймуняка е основен посредник за туширане на напрежението с останалите преки конкуренти – СИК, ТИМ, „Спартак“ и т.н. Единственият по-сериозен инцидент преди убийството му е през 1995 г., когато барети го нападат заедно с охраната му на пазара в столичния квартал „Иван Вазов“. Знаков момент е случаят от февруари 2000 г., когато с изстрел във въздуха Маймуняка прекратява сбиване в механа „Стражите“ в Банско. Това се случва по време на участие на фолкзвездата Лия и негова актуална приятелка към онзи момент. Хитът й „Дяволски чаровник“ всъщност е посветен именно на Димитър Димитров. Всъщност Маймуняка е основният трафикант на скъпи лимузини, които се крадат и се използват за нуждите на холдинга. Като застраховател пък се занимава с издирването на крадени коли от конкуренти. Маймуняка е пряк началник на Митко Цанов – Митко Шперца или Цайса. Според МВР този човек е от най-добрите в занаята с отключването на коли. 

Прякорът му идва от борбата

Димитър Димитров е наречен Маймуняка, защото по рождение единият му крак е по-къс и леко накуцва. Това обаче не му пречи да се доказва на тепиха. Мятал се като маймуна, престорвал се на победен и ненадейно се нахвърлял на противника. Устремът му бил толкова голям, че в детските години в Петричко първо го наричали Петлето. Маймуняка влиза в полезрението на МВР още в началото на мутренската война. При кървавата престрелка в столичния квартал „Дружба“ на 11 януари 1994 г., при която умират четири мутри. Маймуняка оглавява ударните бригади на ВИС и предвожда познатите в онези години момчета с анцузи и златни ланци, признаващи приоритетно марката „Мерцедес“. Димитров е един от най-близките на братята Васил и Георги Илиеви.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.