Плащаме фиша към КАТ, без да сме го виждали!

0

Възможността е предвидена в системата на Министерството на електронното управление (МЕУ), което отговаря за разпращането на съобщенията за санкции до нарушителите. Такива се получават по имейл, чрез СМС и дори по вайбър.

„Електронният адрес и телефонният номер за съобщенията вземаме или от масивите на МВР, където доброволно са били предадени от граждани по време на регистрация на МПС, или вземане на шофьорска книжка, или от Системата за сигурно електронно връчване, в която гражданите също доброволно се регистрират“, обясниха за „Телеграф“ от МЕУ

В оригинално съобщение за нарушение се вижда, че там фигурира регистрационният номер на МПС, датата на нарушението, видът на документа (фиш или наказателно постановление), както и дължимата сума. В съобщението няма данни за вида на нарушението, нито за мястото, на което е извършено.

За да разбере това, нарушителят трябва да кликне на допълнителен линк. Той го прехвърля към системата за сигурно връчване, където след влизане с потребителско име и парола гражданинът официално получава фиша си. От този момент нататък той се води надлежно връчен, което развързва ръцете на държавата да започне стъпки за принудителното му събиране.

В съобщението обаче има и втори линк. Той отвежда нарушителя директно към опция за плащане, без дори още фишът да му е бил връчен.

„Това е кратък път, който улеснява тези, които биха искали да платят, без да държат да преглеждат детайли около самото нарушение. В този случай със самото плащане гражданинът автоматично приема и връчването“, обясни ресорният зам.-министър на електронното управление Валентин Мундров.

Получаването на съобщение за фиш или наказателно постановление не е връчване, обясни още Мундров. Ако гражданинът избере да игнорира съобщението и да не кликне на нито един от линковете в него, документът продължава да виси невръчен. В този случай се задействат други механизми за връчване – от полицай при проверка на пътя, от служител на МВР на домашен адрес, с препоръчано писмо с обратна разписка по пощата, или при подновяване на шофьорска книжка или регистрация на автомобил.

За всеки фиш или наказателно постановление важи отстъпка от 30% от сумата при плащане до 14 дни. „Важно е хората да знаят, че този срок започва да тече от момента на връчването. Иначе казано, ако сте получили вайбър съобщение днес, но решите да кликнете на линка след 1 месец, то 14-те дни започват да текат от момента на кликването“, обясни още Мундров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.