Бившият пловдивски райкмет държал в кабинета си проекта на инвеститора, който го обвинява в подкуп

0

Нямаше как да го питам защо, той ми е баш шефът, обясни някогашният главен архитект на „Северен“

Обвиненият в подкуп бивш кмет на пловдивския район „Северен“ Ральо Ралев държал в кабинета си проекта на строителния предприемач Здравко Ангелов, който твърди, че са му поискали 60 000 лв. за одобрение. Това стана ясно от разпита на главния архитект на района към 2018-2019 г. Михаил Богданов в Пловдивския окръжен съд.

„Проектът беше внесен през октомври-ноемри 2018-а, констатираните нередности бяха отстранени и аз издадох строително разрешение. Но после то изчезна, не знам какво стана с него. Г-н кметът не беше съгласен с интензивността на застрояването на жилищната сграда на Ангелов, даде ни указания да търсим проблеми и след преработката на проекта. После разбрах, че е взел цялата документация в кабинета си. Нямаше как да го питам защо, той ми е баш шефът“, обясни арх. Богданов. 

Според него съгласуването на строителните книжа е работа само на архитектите в една администрация, кметът нямал правомощия за това. „Известно ли ви е, че по Закона за местното самоуправление и местната администрация кметът на района е органът на изпълнителната власт, а не ръководител само на чистачките“, попита го един от адвокатите на Ралев – Илиан Василев. Арх. Богданов отговори, че не знае.

В крайна сметка според Богданов Ралев му дал указания да издаде разрешение за строеж и това се случило в деня, в който районният кмет беше арестуван – 30 май 2019 г.

По делото предстоят разпитите на още много свидетели. Самият Ралев и сочените от прокуратурата като негови помагачи в искането на подкупа – служителката в кметството Даниела Вълова и бизнесмена Иван Делевски, ще дават обяснения след изслушването на свидетелите  и вещите лица. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.