Разпитват 25 свидетели срещу кмета Ральо Ралев за поисканите 60 бона

0

21 свидетели и четири вещи лица ще бъдат изслушани по делото срещу бившия районен кмет Ральо Ралев и другите двама подсъдими Даниела Вълова и Иван Делевски. Предвид огромния брой предстоящи разпити, те ще бъдат проведени в рамките на два дни – 30 и 31 януари. Остава под въпрос дали всички призовани ще се явят, но със сигурност както за адвокатите, така и за съдийския състав дните ще бъдат дълги.

На разпоредителното заседание в края на ноември съдът насрочи старт на делото по общия ред. Според обвинението, Ралев, Даниела Вълова и Иван Делевски се познавали от години. През месец март 2018 г. инвеститор сключил договор със собственици на имот в район „Северен“ за строителство на жилищна кооперация срещу обезщетение. Той внесъл в кметство район „Северен“ проектна документация за строеж на жилищна сграда за одобрение. По закон само главният архитект в район „Северен“ след проверка на документацията давал разрешение за изграждане и строеж.

Преди внасяне на документите за одобрение, чрез фирма за строителен надзор била направена консултация с архитекти, за съответствие на проектната документация със законовите изисквания. Вместо очаквано одобрение на проекта, за същия бил получен отказ и бил върнат за отстраняване на няколко забележки, след което отново бил внесен за разглеждане в кметството. Последвала консултация от инвеститора с архитекти и той получил уверение, че проектът му ще бъде одобрен, но това не се случило.

Инвеститорът разбрал, че проектът му бил изискан от кмета Ралев и се намирал в кабинета му, поради което си записал час за среща с него.

На срещата му било обяснено, че ще получи одобрение на внесения идеен проект, едва след като и кметът разреши това. По-късно инвеститорът се свързал отново за консултация със собственичката на фирмата за строителен надзор, както и с друг архитект, които впоследствие му уредили срещи съответно с Даниела Вълова и Делевски. По време на разговорите с тях инвеститорът разбрал, че Даниела е „калкулирала“, че ако построи сградата щял да спечели сума в значителен размер – около 300 000 евро, като 10 % от тях – 30 000 евро или 60 000 лева, трябвало да бъде предадена на кмета Ралев, за да даде своето одобрение за проекта. Уговорката била парите да бъдат предадени на бизнесмена, който щял да ги даде на райкмета, за да разпореди на главния архитект при район „Северен“ да одобри внесения идеен инвестиционен проект, посочва Марица.

На 30 май 2019 г. на бензиностанция в Пловдив инвеститорът предал парите – сумата от 60 000 лева, поставени в червена хартиена торба, на Делевски, който бил задържан от служителите на МВР. Парите са били иззети като веществени доказателства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.