11 ГОДИНИ СЛЕД АТЕНТАТА: Златко Баретата се пенсионира!

0

11 години след показното покушение пред Съдебната палата в София, когато бе извършен опит за убийството на бившия командос от СОБТ Златомир Иванов – Златко Баретата, няма открит извършител, нито пък известен поръчител. Самият Златко Баретата се е отдал на почивка и в средите на ъндърграунда упорито се говори, че се е пенсионирал. 

Златомир Иванов заедно със съпругата си Калина на почивка в Италия.
 Златомир Иванов заедно със съпругата си Калина на почивка в Италия.

Структурите на митичната организация „Фирмата“ отдавна не съществуват, а част от членовете й вече се занимават с напълно легален бизнес, далеч от разпространението на наркотици и силовото преразпределение на територии на наркопазара. Според запознати в момента Баретата живее в солидна и добре охранявана къща в столичния квартал Княжево. Често се отдава на лов, което е любимото му хоби и прекарва дълги дни в ловната си хижа в стопанството „Сондите“ край Стара Загора. Всъщност прокуратурата претърпя пълно фиаско по т.нар. дело „Фирмата“ и не успя да докаже обвиненията си. Баретата, който бе основен подсъдим по 3 дела, свързани с наркоразпространение, бе оправдан. Остана само споменът от наглия опит за покушение срещу бизнесмена и продължаващият шок в обществото, че има хора, способни да извършат пъкленото си дело дори в храма на Темида. 

Поръчка

Самият Златомир Иванов отдавна не се появява на публични места. Баретата се появи на 8 юни на погребението на по-малкия от братя Галеви – Ангел Христов-Геле, чийто труп мистериозно се появи в Дупница години след като приживе бе обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол и се смяташе, че се укрива в ЮАР. Връзката с ЮАР бе продължена впоследствие с публикации, че митичният Красимир Каменов-Къро е поръчител на пет убийства, включително и опита за покушение, извършен срещу Златко Баретата.  Тази версия бе лансирана от държавното обвинение още през април 2023 година. Появи се, след като Къро изникна от записи, на които обсъжда предварително изготвен списък с магистрати, които да бъдат отстранявани от работа, в това число и тогава действащият главен прокурор Иван Гешев. В края на май обаче Къро, жена му и още двама души бяха разстреляни в Южна Африка, а разследването на прокуратурата спихна. 

Мишена

Що се отнася до евентуалната мишена на Къро, Златко Баретата, към момента така и няма доказателства, че именно покойният вече бивш висаджия е в основата на атентата. Факт е, че единствено перфектна мутренска организация може да организира убийство на пъпа на София, при положение че мишената е човек с внушителна охрана и опит, включително и като бивш служител на МВР. На 29 януари 2013 г., малко преди 9,30 ч. сутринта, Баретата тръгва да влиза в Съдебната палата през главния вход откъм бул. „Витоша“. Отива на дело, по което е подсъдим на втора инстанция като ръководител на наркогрупа от 20 души. Проехтяват изстрели и пада покосен на входа на храма на Темида. Снайперист, скрит в отсрещната сграда, известна като Търговски дом, улучва тялото на мишената си с 4 куршума, но не успява да го убие. 

Командосът пада покосен от куршумите точно на входа.,  

Суматоха 

Миг след изстрелите настъпва суматоха. Тя спомага на стрелеца да заличи следите си и да се измъкне бързо от тавана, където се е бил заложил. Униформените от съдебната охрана, в чийто крака е раненият Златомир Иванов, звънят на 112. На място слизат дори председателят на Върховния касационен съд и двама зам. градски прокурори. Баретата е прострелян в бедрото на единия крак и в слабините, има сериозни поражения в тялото му. Баретата е ранен пред вратата и почти е паднал вътре с половината си тяло. 

Баретата сочи на гардовете си мястото, откъдето е стреляно по него. 
 Баретата сочи на гардовете си мястото, откъдето е стреляно по него. 

Операция

В същото време на стълбите пред палатата има негови охранители. Един от тях стреля към мястото, откъдето се подава цевта на карабината на снайперисат, след което е улучен и той, но също с лека рана в крака. Иванов претърпява операция и е с опасност за живота. Много трудно се възстановява. Цяла година не е в състояние да се яви в съда. Още в първите дни на разследването става ясно, че покушението е планирано и изпълнено професионално. Таванът, откъдето е стреляно, пламва непосредствено след изстрелите и всички следи са заличени. По съседните сгради в района тогава няма камери, които да помогнат по някакъв начин да се проследи изпълнителят на мократа поръчка. 

Леговището на килъра е опожарено.

Алексей Петров убит с идентично оръжие

След стрелбата на тавана в Търговския дом срещу Съдебната палата са открити части от оръжието, с което е стреляно срещу Златко Баретата. Оказва се пушка, изработена по класическата схема на „Калашников“, с калибър 7,62 mm. Открити са и части от оптически мерник и заглушител. Следите по оръжието обаче са заличени от пожара, който изпепелява цялото таванско помещение. С подобно оръжие се оказа, че е стреляно и срещу убития на Витоша през август 2023 г. бизнесмен и експерт по сигурността Алексей Петров. Смята се, че най-вероятно куршумите са изстреляни от ловна карабина „Застава“, използваща системата на „Калашников“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.