3 мандата зам.-кметица на Враца купила къщата на Брендо за 606 308 лв.

0

Красимира Георгиева е ползвала услугите на подставено лице

Управничка на Враца с три мандата зад гърба си е купила палата на Брендо, показва проверка на „Уикенд”. Красимира Георгиева, която дълги години се подвизава като зам.-кмет на Враца, излъчена от ГЕРБ, а преди това е ръководила отдела за обществени поръчки в регионалното министерство, е платила на Евелин Банев-Брендо 606 308 лв. Поне така е отбелязано в Имотния регистър.

Само че сделката не е направена толкова просто, а чрез подставено лице –Мая Крумова, родом от видинското село Бела. Явно истинската собственичка на имота Красимира Георгиева не държи да излиза на светло, понеже и досега върти мощен консултантски бизнес с усвояване на еврофонодове и често е обект на проверки от различни служби, казват запознати. Къщата на Брендо е купена от фирма „Смарт Мониторинг”, основана от Красимира Георгиева. Малко преди самата сделка тя я продава на въпросната Мая Крумова, която също се подвизава като „евроконсултантка”, а според запознати често играе и ролята на подставено лице на мастит депутат. Явно жената си е намерила бизнес-ниша и дава името си под наем, обяснява пред „Уикенд” източник от НАП.
Парите, които Брендо получава за къщата си –606 000 лева, са далеч от пазарните. Според брокери луксозната резиденция на столичната ул. „Пушкин” струва поне 2-3 млн. лева. Известно е, че районът е предпочитан от множество „добре облечени бизнесмени”, за чиято сигурност денонощно се грижат патрули с въоръжени гардове.
Според запознати обзавеждането в палата е подбрано лично от съпругата на Брендо Моника Добринова. Дали са запазени същите мебели, нямаме информация.
До продажбата баровският палат официално е собственост на фирма „Гуан България”, която държи и още множество имоти, свързани с Банев. Собственици на фирмата и съответно на къщата са различни офшорки. Целта е да се избегне възможността от конфискация при водените дела от КПКОНПИ срещу него и семейството му.
Освен в „Смарт Мониторинг”, Мая Крумова е акционер и в „Ер Джи консултинг”, като това дружество през последните години развива мащабен бизнес с писане и прокарване на европроекти. Твърди се, че усвоените фондове са за над 90 млн. лева. Хора от бранша, свързан с писането на европроекти, казват, че фирмата на Мая Крумова има силни политически протекции и затова с лекота печели европроекти. През 2016 г. при спечелване договор за консултантски услуги с община Враца се разиграва скандал. В свои въпрос към кмета на града общинският съветник Борислав Банчев обявява, че фирмата е със съмнителна репутация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.