В МВР разследват грузинци с „Ролс ройс“ за убийството на Алексей Петров

0

Грузинци, търгуващи с оръжия и боеприпаси в България, са сред разследваните от МВР за убийството на Алексей Петров, научи „Уикенд“ от свой източник от службите за сигурност. Според думите му, двама мъже от бившата съветска република, гравитиращи около мастит бизнесмен с прозвището Гиа, дори са били привикани на разпит в полицията миналата есен, но тъй като нямало преки доказателства, уличаващи ги като съпричастни към екзекуцията, са били освободени след 4-часова беседа с криминалистите. Все пак групата грузинци е поставена под дискретно наблюдение от МВР, категоричен е информатора ни.

Твърди се, че в МВР са постъпили оперативни данни, които сочат като изпълнители на убийството на Алексей Петров наемници от Грузия, изпълнили мократа поръчка на свой сънародник.
Като поръчител на смъртта на Трактора се споменава името на 54-годишния Гиа Хергиани, който през 2009 г. беше експулсиран от България заедно със сънародниците си Георги Жордания и Георги Кахиани заради заплаха за националната сигурност и постъпили данни в ДАНС, че триото се занимава с

трафик на оръжие и бял хероин.

Впоследствие обаче грузинците бяха тихомълком амнистирани и се завърнаха в България, където и до ден днешен развиват разнороден бизнес, свързан с търговия на оръжия, покупко-продажба на луксозни имоти и спедиторски услуги. Неофициално се твърди, че групата все още притежава собственост и в търговския център „Парадайз“ в София, като бизнес интересите на бандата се защитавали от техен сънародник на име Давид.
Проверка на „Уикенд“ установи, че сред собствениците на най-оборотния търговски център в България до 2017 г. е бил грузинският бизнесмен Давид Кбилианидзе, преди „Парадайз“ да бъде придобит от южноафрикански фонд, заплатил рекордната сума от 253 млн. евро.
„Има постъпила оперативна информация в МВР, която гласи, че грузинците Гиа Хергиани и Георги Кахиани са имали трайни бизнес и лични конфликти с Алексей Петров, стартирали още през 2008 г. след назначението на Трактора като съветник на Петко Сертов в ДАНС. Твърди се, че тогава грузинците са били притискани да отстъпят част от контрабандните си канали към пристанището в Поти, Грузия, на лица, посочени от Алексей Петров, а впоследствие бившия командос е опитал да ги изгони от България и да

заграби изцяло бизнеса им.

Една от версиите за неуспешния атентат с гранатомети срещу Трактора беше, че покушението е поръчано от Гиа Хергиани“, разкрива източник на „Уикенд“ от службите за сигурност.
Групата грузинци заподозряна за убийството на Алексей Петров, е същата, която беше задържана в средата на януари 2020 г. и за която се разбра от изказване на тогавашния премиер Бойко Борисов. „Да похваля МВР за тази операция, която направиха. Такива сериозни хора гониха, толкова оръжие. Не бях виждал в лимузина „Ролс-ройс“ да се движат. Никой не очаква от „Ролс-ройс“ да го нападнат“, обяви тогава Борисов.

Имената на задържаните въоръжени до зъби грузинци в лимузина за над 1 млн. лв. така и не бяха обявени официално от МВР, но запознати разказват, че става въпрос за мъже от свитата на Гиа Хергиани и партньора му Георги Кахиани, водещи се официално на работа като служители по сигурността към дружество с лиценз за търговия с оръжия в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.