Син, обезглавил майка си брутално, се оказа шизофреник

0

Прокурорът определи заключението на вещите лица като необосновано, настоя за нова експертиза

От шизофренна психоза страда Даниел Машев, който убил и обезглавил майка си Емилия в апартамента й в Пазарджик. Това е показала експертизата, изготвена от вещите лица Даниела Ковачева, Райна Димитрова и Александра Димова. Според лекарите, които представиха заключението си пред Пловдивския апелативен съд, мъжът наистина взимал наркотици от 20-годишен, но не трябвало да се говори за системна злоупотреба, тъй като имало периоди от живота му, в които категорично не ползвал дрога.

Както „24 часа“ вече писа, смъртта на Емилия Машева настъпила на 30 септември 2022 г. 74-годишната жена била в кухнята със сина си, когато двамата се скарали. Даниел я ударил, след което я намушкал няколко пъти в гърба и гърдите. Взел сатър от плота, отрязал главата й и я увил със завивка. През това време баща му се опитал да се прибере, но не успял, защото входната врата била заключена. Двамата мъже се срещнали на стълбището. Даниел Машев бил с ръце зад гърба, дал ключовете на родителя си и продължил надолу. Щом влязъл в апартамента, бащата веднага разбрал какво се е случило и се обадил в полицията. През май м.г. Машев получи доживотна присъда, която сега обжалва пред апелативните магистрати в Пловдив.

Първоначалната експертиза показала, че подсъдимият е психически здрав. Тя обаче била направена експресно, докато още е в ареста, и съдиите назначиха ново изследване.

„Трудно е да се определи кога е било началото на болестта. Още в късното детство и юношество е имал проблеми“, категорична беше д-р Райна Димитрова. Тя намира за странно, че Даниел Машев е от добро семейство, майка му е била учителка, а той самият не е завършил средното си образование. По думите на експерта шизофренията често започва още в детските години. Вместо да лекуват Машев, близките му оправдавали поведението му с употреба на наркотици. И макар да се смята, че е зависим, в материалите по делото няма нито един документ за наличие на наркотици в кръвта му. Разпитани са и свидетели, които не свързат поведението му с употреба на дрога. „Наркоманът, когато извърши едно действие, неговата мотивация е да вземе пари. Той не е направил това“, каза пред магистратите Даниела Ковачева.

Един от симптомите на шизофренната психоза са халюцинациите. Даниел Машев отрича да е имал подобни състояния, но неведнъж са го виждали да разговаря сам със себе си. По време на престоя си в болницата към затвора в Ловеч също са го лекували със съмнение за психоза, като дозите на лекарствата били сравнително големи.

По думите на вещите лица Машев не е могъл да разбира постъпките си в деня на убийството, защото е бил в състояние на психоза. „Нарушени са мисленето му и възприятията му. Извършва действия, които не са свързани със здравия разум“, посочи д-р Даниела Ковачева. Подсъдимият обяснил на лекарите, че е ранил майка си, но не осъзнавал, че я е убил.

„Взели ли сте предвид заключението на предишната експертиза, където той е споделил, че е бил гневен на майка си, защото не му давала пари“, попита прокурорът Марин Дишлянов, след като вещите лица посочиха, че Даниел Машев не е действал емоционално. Те обаче обясниха, че предишното изследване е правено спешно и не са съгласни с него. Според д-р Райна Димитрова предишните му хоспитализации са били прекалено кратки и не е имало време психолози и психиатри да наблюдават поведението му достатъчно.

„Той би могъл да наръга всеки човек, затова казваме, че е обществено опасен“, категорично посочи Ковачева. Димитрова добави, че Машев не може да се излекува, но с медикаменти може да контролира болестта си.

След като изслуша вещите лица, прокурор Дишлянов поиска да бъде назначена нова експертиза, тъй като определи заключението на екипа като необосновано. След съвещание съдебният състав назначи разширен анализ от експерти, като ще бъдат включени още един психолог и психиатър. Делото ще продължи на 22 февруари.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.