Искат 5 бона за кючека „Моя страна“

0

Криси Фараона се скри от съда

Пет хиляди лева е финансовият иск за нарушение на авторските права на хита на Емил Димитров „Моя страна, моя България“, превърнат в кючека „Моя страна, моя Германия“ от Кристофър Галовски, познат като Криси Фараона.

Плевенският окръжен съд стартира вчера делото, което Емил Димитров-син заведе срещу младия ромски изпълнител, който обаче не се яви, нито пък изпрати свой адвокат, а е редовно призован.

Претенция

Исковете по делото са 4. Първият е за неправомерно използване чрез неразрешено създаване на версия на песента „Моя страна, моя България“.

Вторият иск е да се преустанови това нарушение, като съдът да забрани използването по всякакъв начин и изпълнението на песента „Моя страна, моя България“ и на неправомерната версия „Моя страна, моя Германия“.

Третата претенция е за сметка на нарушителя да се разпространи диспозитивът на съдебното решение в медиите.

Четвъртата претенция е паричната – обезщетение за неимуществени вреди, нанесени на носителя на авторското право на Емил Димитров.

НЯМА МЪРДАНЕ: Съдят Криси Фараона за чалга варианта на „Моя страна, моя България“!

„Сумата е минималната от 5000 лв. и по-скоро има възпитателен характер, а целта е превантивна – да знаят всички нарушители, че освен че се установява нарушението по съдебен ред, то се носи и финансова отговорност за действията им към правоносителите, в случая на авторските права“, коментира пред „Телеграф“ наследникът на естрадната легенда.

Отпечатък

Емил-син заяви, че е дал възможност на прегрешилия музикант да предприеме действия по премахването на кючека, но той не го е направил.

„Първият път го свалиха от Ютуб от Музикаутор, но след това се появяваше отново и отново. Поне десетина пъти ми се налагаше да изпращам линкове да го свалят. Дори пред залата го потърсихме и го имаше. А като излезе решението на съда, ще му сложат електронен отпечатък и където и да се появи след това в интернет, системата ще го спира“, разкрива синът на обичания певец.

Въпреки че казусът е ясен, той очаква делото да се проточи поне 3-4 г., тъй като Галовски в последните си интервюта вече твърдял, че това е негова авторска песен.

„Не можел да се видим, започна да шикалкави. Ще отнеме време, нерви и финанси, но чрез това дело заявих позиция, че някои неща не трябва да се пипат, все пак българите приемат като неофициален филм „Моя страна“, добави Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.