Любо Гребеца от „Наглите“ моли президента Радев да го помилва

0

Гангстерът застрелял основателя на бандата за отвличания Сапата заради неплатени вноски за лизингов джип, убил и похитения Юлиян Кунгфуто

Любомир Димитров – Гребеца от групата за отвличания „Наглите“, който единствен от бандата излежава доживотна присъда без право на замяна в затвора, постановена през 2020 г. заради две убийства, е подал молба до администрацията на президента Румен Радев присъдата му да бъде намалена, научи „Уикенд“. В молбата до държавния глава, изготвена от адвоката му, Любо Гребеца моли за частична ревизия на присъдата „доживотен затвор без прано на замяна“.

Желанието на свирепия гангстер е наказанието му да бъде променено на „доживотен затвор“, което би му позволило след 2-3 години да излезе от тъмницата след положителни становища от администрацията на Софийския затвор. По същата схема след написани положителни препоръки от затворническата администрация всички останали осъдени от „Наглите“ – Йвайло Евтимов – Йожи, Прокопи Прокопиев – Културиста и Данчо Релето, напуснаха предсрочно затворническите килии и отдавна са на свобода.
„Гребеца очаква да получи отговор до пролетта, като надеждата му е първо наказанието му да бъде намалено, а впоследствие, когато излежи 20 години в затвора, да стартира нова административна

процедура за предсрочното му освобождаване,

разкрива пред „Уикенд“ запознат със стратегията на последния окован във вериги член на „Наглите“.
През 2018 г. Любомир Димитров – Гребеца беше осъден окончателно на доживотен затвор без право на замяна за две брутални убийства, извършени от него покрай дейността му на силовак в бандата за отвличания „Наглите“.
Показателен за жестокостта на Любо Гребеца е фактът, че и двамата ликвидирани от него – Юлиян Лефтеров – Кунгфуто и Иван Пайнавелов – Сапата, са му били приятели.
В началото на декември 2008 г., месеци след като неуловимата до този момент банда за похищения на богаташи е сътворила най-зловещия си удар – отвличането на Ангел Бончев, а след това и на съпругата му Камелия, членовете на групата взимат важно решение. Прокопи Културиста, Ивайло Евтимов – Йожи, Иван Пайнавелов – Сапата, Любомир Димитров – Гребеца и останалите от групата променят стратегията за набелязването на своите жертви. Бандитите решават, че оттук нататък ще похищават само престъпници и сенчести бизнесмени, тъй като са стреснати от огромния отзвук и гневни реакции в обществото, предизвикани от драмата с Ангел Бончев и съпругата му.
Първи в списъка е техния добър познат Юлиян Лефтеров – Кунгфуто. Здравенякът от квартал „Лозенец“ е сред малцината, които са наясно кои стоят зад бруталните отвличания – шест на брой до този момент. Кунгфуто е от заможен род, неговият вуйчо Александър е

сред маститите търговци на марихуана

в Канада, а племенникът му също е ангажиран в бизнеса с дрога. Семейството прибира огромна сума пари – над 2 милиона евро, от продажбата на апетитен парцел в Бояна. Затова Кунгфуто решава да ограби вуйчо си, като инсценира собственото си отвличане. Идеята на търговецът на дрога е похищението му да бъде представено като мафиотско, а „Наглите“ да поискат 750 000 евро за живота му. Според Кунгфуто вуйчо му Александър без проблеми ще плати парите и даже няма да търси полицията, тъй като не би искал да се шуми из медиите около неговия бизнес с марихуана. Уговорката е Кунгфуто да вземе половината от откупа, а „Наглите“ – останалите пари.
Юлиян и неговите приятели Любо Гребеца и Иван Сапата изчакват до началото на януари 2009 г., когато вуйчото най-после получава парите от продажбата на имота в Бояна. Взето е решение похищението да се извърши пред дома на Кунгфуто в ж.к. „Люлин“.
На 9 януари 2009 г. вечерта, Юлиян Лефтеров е атакуван пред дома си на улица „Плана планина“ в ж.к. „Лозенец“. От светъл джип „Тойота“ изскачат трима маскирани, които силово изтеглят съучастника си от мерцедеса му и го

напъхват в багажника на джипа.

В този момент маскираните Любо Гребеца и Сапата забелязват, че пред дома на Кунгфуто са монтирани камери за наблюдение, макар по-рано Юлиян да им е съобщил, че няма техника, която да записва.
Час по-късно, когато Кунгфуто е закаран в района около Герман, приятелите му дават мобилен телефон, с който да съобщи на вуйчо си Александър, че е отвлечен. Макар Юлиян Лефтеров да спазва инструкциите, които са му дадени, вуйчото се държи хладнокръвно и затваря мобилния телефон на племенника си с думите: „В Барселона съм, не ми прави тъпи постановки!“.
Усъмнили се, че отвлечения от тях по собствено желание Юлиян Лефтеров е полицейски шпионин, който иска да ги предаде, „Наглите“ променят в движение плана. Данчо Релето, който шофира джипа, Любо Гребеца и Иван Сапата товарят пленника си и го карат към Плана планина, където предварително е изкопан гроб – за всеки случай.

Гребеца пуска два куршума в главата

на Кунгфуто, а след това триото бандити закопават трупа.
Въпреки това „Наглите“ продължават да водят преговори за освобождението на вече ликвидирания мъж с вуйчото. След триседмична кореспонденция Александър Чонков оставя на детелината в Бояна сак с 45 000 евро. Племенникът му така и не е върнат.
По-късно бащата на Юлиян Лефтеров – Георги, стартира собствено разследване, за да научи как и при какви обстоятелства е застреляно детето му. Според Георги Лефтеров, Любо Гребеца и останалите от бандата са наети от вуйчото Александър Чонков да похитят и убият Кунгфуто.
„Юлиян имаше интимна връзка с жената на Александър и двете му деца са правени от моя син. Заради това онзи изрод поръча да убият сина ми“, твърдеше Георги Лефтеров. Макар тази версия също да бе разследвана, доказателства за съпричастност на вуйчото към отвличането и убийството на Кунгфуто не бяха открити.
Три месеца след екзекуцията на Кунгфуто, Любо Гребеца гръмва в главата си и своя най-добър приятел – Иван Пайнавелов – Сапата. Именно Сапата е човекът, който измисля бизнеса с отвличанията на богаташи и връщането им за откуп. Пайнавелов, който се познава от дете с Любо Гребеца, включва приятеля си в бизнеса с похищения, без да подозира, че приближеният му ще го екзекутира.
На 12 април 2009 г., дни след като „Наглите“ са прибрали откуп от 514 000 евро за бизнесменът Киро Киров, между Сапата и Гребеца избуха скандал за 15 000 евро. Месеци по-рано съпругата на Пайнавелов е взела на лизинг джип БМВ, който е записан на името на близък на Любо Гребеца. Бременната в 9-ия месец половинка на Пайнавелов обаче

забравя да плаща вноските за джипа си.

След прибирането на откупа за Киро Киров, Гребеца настоява Сапата да даде 15 000 евро, за да бъде изплатен джипа. „Прибра 80 000 евро от откупа, имаш пари“, настоявал Любомир Димитров, става ясно от показанията на останалите членове на „Наглите“.
На 12 април 2009 г., ден след като Гребеца и Сапата едва не стигат до бой, Любомир Димитров звъни на мобилния телефон на приятеля си и настоява да го види спешно. Пайнавелов излиза от дома си в столичния квартал „Редута“, а чакащия го отвън Гребеца и друг от „Наглите“ – Данчо Релето, му съобщават, че трябва да отидат до Плана планина, тъй като диви животни са разровили гроба на заровения преди 3 месеца Кунгфуто. „Трябва да отидем и да оправим мястото, за да не ни заловят“, лъжат съратника си бандитите.
Сапата е гръмнат в главата на метри от лобното място на Кунгфуто. Застрелва го Любо Гребеца, който след това товари трупа в джипа и заедно с Данчо Релето копаят гроб в Плана планина, където полагат тялото на основателят на „Наглите“. Двата трупа са изровени месеци по-късно, след като МВР разбива бандата за похищения при 13-ото им фатално отвличане.
Труповете на Юлиян Лефтеров и Иван Пайнавелов са изровени с багери от криминалистите на 8 януари 2010 г., след като Даниел Димитров – Данчо Релето води ченгетата на лобните места на двамата. Първоначално Релето твърди, че и двамата са застреляни от човек с маска, нисък и набит на ръст и той не знаел самоличността му. Тръгват предположения, че

убиецът е Валентин Янев – Вальо Бореца,

близък до застрахователния бос Антон Петров – Хамстера. Впоследствие след експертизи, а и от самопризнанията на Релето, се установява, че убиецът е Любо Гребеца.
През пролетта на 2020 г. Любомир Димитров – Гребеца беше осъден окончателно на доживотен затвор без право на замяна от Върховния касационен съд и оттогава е въдворен под строг режим в Софийския затвор. Освен присъдата за двете убийства, Гребеца беше осъден да плати и кръвнина от по 150 000 лв. на близките на ликвидираните от него Иван Пайнавелов и Юлиян Лефтеров. Като член на бандата „Наглите“ Гребеца се сдоби с 10-годишна присъда, която вече е излежал. Неговите съратници от групата за похищения на баровци вече са на свобода, след като един по един напуснаха тюрмата предсрочно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.