Нищят дали синът на Стоян Александров е замесен с незаконни заеми

0

Той и аверът му Александър Кинов действали под прикритието на заложна къща

Двамата са в ареста, трупът на длъжника и жертва Кирил вписан в моргата под други имена

Разследващите нищят дали Петър Александров – синът на бившия финансов министър Стоян Александров, който бе арестуван в петък вечерта по подозрение за убийство, е отпускал незаконно заеми. Това според разследващи е ставало през заложната къща на втория задържан за убийството в София – Александър Кинов, научи „България Днес“ от свои източници в МВР.

Според първоначални данни жертвата Кирил е дължал 300 бона на Александър Кинов. Предполага се обаче, че реално не Кинов, а Петър Александров е давал големите суми през заложна къща „Дегерман“, която е собственост на другия погнат за бруталното убийство Кинов. Към момента това е в процес на установяване, но според разследващите такъв тип схема правят не една и две заложни къщи, така че тази версия е много вероятно да се окаже действителната.

Освен това по неофициални данни ченгетата откриват тефтер, съдържащ списък с други длъжници.

От Софийската градска прокуратура на този етап отказват информация за убийството, но уточняват, че намереният мъртвец в моргата не е имал каквито и да е било документи за самоличност. Просто е вписан с други имена.

Разделението е скъпо, екипната игра – успех, за „24 часа“ е чест да разказва за Достойни хора

Петър Александров и Александър Кинов са арестувани при съвместна акция на полицията и прокуратурата в петък вечерта, след като роднини на жертвата подават сигнал за неговото изчезване.

Тялото на убития е открито в камера в морга. Дали това е морга, която е ползвана от погребалната агенция на Кинов, или е държавна, не е ясно на този етап.

По информация на „24 часа“ жертвата Кирил е застрелян в корема и в крака. Засега оръжието не е открито. Взети са натривки от ръцете и на двамата мъже, за да се установи кой е стрелял. След убийството и укриването му в моргата през траурната агенция на Кинов, както смятат разследващите, двамата, сочени за килъри и лихвари, успяват да напуснат страната в посока Сърбия с личната карта на убития. Затова е назначена проверка в Гранична полиция.

Разследващи дори твърдят, че Петър Александров и Александър Кинов показват личната карта на убития Кирил за преминаване през българските гранични власти. По този начин се опитвали да заблудят властите, че убитият всъщност е напуснал страната.

Към момента престъплението е обгърнато в мистерия с много неизвестни. Ясно е само, че убийството е станало на 4 януари. Предполагаемият повод е дълг от 300 бона. Как са успели да прехвърлят тялото на убития в моргата, не е ясно, но има една версия, по която работят разследващите. След убийството сочените за килъри закарват трупа в траурната агенция, където се постарават да прикрият следите от огнестрелните рани. След това закарват трупа и го оставят в дадената морга, където го записват под други имена и записват друга причина за смъртта. Това също все още е само версия и предстои да бъде доказана, както и че Александров и Кинов са убийците.

През 2022 година Кинов е арестуван, след като ГДБОП разкрива оранжерия за марихуана в „Кремиковци“ (виж карето).

 Хале със 155 саксии марихуана

През 2022 година служители на ГДБОП неутрализират високотехнологична оранжерия за канабис. Арестувани са двама, един от които е Александър Кинов. Оранжерията се намира в район „Кремиковци“.

Разбитото хале с канабис
Разбитото хале с канабис

При претърсване в района ченгетата попадат на производствено хале, специално обособено и изградено помещение на работеща оранжерия, за отглеждане и преработване на канабисови растения. То било оборудвано с необходимата инсталация, осветление, отопление и вентилация, както и с техника за последващо сушене, обработка и автоматизирано отделяне на съцветия.

От помещението са иззети 115 саксии с канабисови растения с височина от 25 до 100 см, около 45 кг сухи съцветия, разпределени в 11 чувала, други 5 чувала, съдържащи зелена тревиста маса и съцветия, както и оборудване за производството и последващата обработка на наркотичното вещество.

В хода на спецоперацията са извършени процесуално-следствени действия и на два адреса – къща и прилежащи помещения в Гоце Делчев, откъдето е иззето малко количество съцветия канабис, и на апартамент в столичния кв. „Овча купел“. Какво става с това разследване, не е ясно.

 Нелегална банкова дейност

Известният финансист и преподавател Стоян Александров, който почина преди две години, беше обвиняем заради отпускането на кредити и заеми, без да има лиценз за банкова дейност. Става дума за милиони левове, долари и евро, отпускани с 14-16% годишна лихва на физически и юридически лица между 2002 г. и 2015 г.

КПКОНПИ направи опит да отнеме от финансиста и от свързани с него лица и дружества имущество за 10 376 874 милиона лева. Ставаше дума за офиси и складове в Плевен, апартамент в Сандански, игрална зала с бар, магазини, сгради и жилище в София, автомобил „Ауди А8“ и дружествени дялове и банкови сметки. Разследването и делото бяха подети през 2020 година, но поради смъртта на Стоян Александров месеци по-късно всичко бе прекратено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.