Наркобосът Сако брои 5 бона, за да стане чистач в затвора

0

Ще излезе от пандиза след 2 г., членовете на бандата му вече са на свобода

Софийския наркобос Стефан Бонев – Сако започна работа в затвора, за да намали престоя си в тъмницата, научи „Уикенд“ от съкилийници на смуглия мафиот. В началото на декември Сако е бил назначен за отговорник по чистотата в един от корпусите на затвора в Казичене, след като началникът на пандиза е одобрил молбата му да се труди зад решетките.

Според мълвата, която се носи сред лишените от свобода в Казичене, Стефан Бонев е броил 5000 лева на човек от затворническата администрация, за да бъде устроен на работа като чистач. Желанието на Сако да се сдобие с работа извън пределите на затвора засега не е изпълнено, тъй като в последния момент от Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ (ГДИН) осуетили опита на наркомафиота да се труди в автосервиз в Горубляне, като не разписали предварително подготвената му документация. Сако обаче получил уверение, че ще може да започне работа извън затвора тази есен, когато излежи 1/3 от осъдителната си присъда


През пролетта на отминалата 2023 г. Стефан Бонев – Сако беше въдворен в затвора в Казичене, след като Върховният касационен съд го осъди окончателно на 4 г. лишаване от свобода като бос на организирана престъпна банда, занимаваща се с разпространение на дрога, изнудване и побои, действала в София в периода 2008-2012 г. Съдебния процес срещу Сако и бандата му старира през 2013 г. и се проточи цели 10 г. Накрая съдиите от Върховния съд намалиха с две години присъдата му от 6 г., постановена от вече разформирования Апелативен специализиран съд. До ниската му присъда се стигна, след като Сако призна вина и сключи споразумение с държавното обвинение, което беше одобрено от съдебните власти. На практика Сако ще излезе от затвора в края на 2025 г., тъй като е лежал 6 месеца н ареста, а новата му работа като чистач зад решетките ще му спести още около 1 година в тъмницата. Три работни дни зад решетките намаляват с 1 ден престоя в затвора.
Почти всички участници от наркобандата на Сако вече са на свобода, след като са изтърпели наложените им присъди от по 1 година затвор. Освободени са Александър Кукурин, Андрей Начев, Сокол Димитров, Теодор Велков и Анатолий Янакиев, а единствения член на престъпната група, който вке още е зад решетките, е сдобилия се с прозвището „касапин №1 на мафията“ силовак Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора. Той изтърпява 4-годишна присъда, а срещу него се водят и други дела за престъпна дейност. Преди време Тишо Боксьора опита да облекчи положението си, превръщайки се в свидетел срещу Златомир Иванов – Златко Баретата, но накрая се отрече от показанията си и обяви, че от прокуратурата са го принудили да лъжесвидетелства, припомнят хроникьори на родния ъндърграунд.


Името на Стефан Бонев нашумя още през 2009 г., когато разстреляният месеци по-късно радиоводещ Боби Цанков разказа, че Сако го е заплашил с убийство, ако не спре с разкритията си за подземния свят. Тогава смуглия мафиот беше задържан за кратко, но впоследствие го освободиха.

В началото на 2010 г. Сако беше арестуван в шумна акция срещу босовете на групировката СИК братя Маргини, чиито обвинения бяха свалени по-късно, за разлика от тези на Сако. Впоследствие Стефан Бонев беше пуснат от ареста, за да бъде закопчан отново през 2012 г. в операция „Чук“. Тогава от прокуратурата и МВР обявиха, че бандата на Сако е контролирала продажбата на наркотици в столичните квартали „Дружба“ и „Младост“ и че организацията е разполагала с ударна бригада биячи, ръководена от Милен Дарвански – Катерицата. Главорезите на Сако принуждавали със заплахи и побои независими дилъри да купуват дрога от неговата организация. В крайна сметка двете дела срещу Стефан Бонев бяха слети и миналата пролет той се сдоби с присъда от 4 г. затвор.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.