Загиналият след гонка с патрулки борец Пламен Пенев заплашил с нож дъщерята на ченге?

0

Полицаите в Стара Загора умишлено превишили правата си, семейството на загиналия ще съди МВР за кръвнина от 1 млн. лв.

Борецът Пламен Пенев, който на 30 декември вечерта загина след щура гонка с 9 патрулни автомобила на МВР из улиците на Стара Загора при неизяснени все още обстоятелства, е заплашил с нож 14-годишната дъщеря на един от началниците на сектор „Криминална полиция“ в града на липите. Именно поради тази причина в преследването му са се включили над 20 въоръжени полицаи, които умишлено са приложили прекомерна груба сила при задържането му, довела до смъртта на 58-годишния бивш силов спортист. Това разкриха пред „Уикенд“ двама независими един от друг източници.

Дни след ужасяващият крими екшън, станал обществено достояние благодарение на десетките видеоклипове, заснети и качени в социалните мрежи от сащисани минувачи, версиите за смъртта на 58-годишния борец Пламен Пенев са противоречиви.
Дъщерите на загиналия настояват, че той е

пребит до смърт от ченгетата,

докато от ръководството на местната полиция първоначално твърдяха, че Пламен е починал вследствие на причинената от него катастрофа на булевард в Стара Загора. Видеоклипове в социалните мрежи обаче опровергават тази версия – от тях е видно, че аудито на Пламен Пенев опитва да заобиколи полицейски патрулен автомобил, който обаче умишлено го удря странично, така че колата едва не се преобръща. Впоследствие половин дузина полицаи измъкват силово 58-годишия мъж от авариралата кола, повалят го грубо на земята и му поставят белезниците.
След като първоначалната версия на МВР се оказа несъстоятелна, началникът на полицията в Стара Загора Лазар Христов оповести на извънредна пресконференция, че непосредствено при извеждането на Пламен Пенев от автомобила, за да му се поставят белезници, той е получил конвулсии и при оказаната спешна медицинска помощ е констатирано, че е починал. По думите на Христов служителите на МВР са

действали по сигнал за въоръжено лице,

което се е държало неадекватно при разговорите със служителите на реда, които няколко пъти са направили безуспешни опити да спрат движението на автомобила. От прокуратурата също са на мнение, че най-вероятната причина за смъртта на Пламен Пенев е принудителното му и грубо изваждане от колата. Според друга версия, поддържани от криминалисти, мъжът може да е починал от задушаване заради неправилно поставените на китките му белезници и силово притискане в областта на шията и гръдния кош от страна на органите на реда.
Ужасяващата смърт на 58-годишния борец Пламен Пенев удивително наподобява тази на загиналия на 10 ноември 2005 г. по време на полицейската акция „Респект“ в Благоевград бандит Ангел Димитров – Чората. За смъртта на Чората бяха повдигнати обвинения на спецполицаите от Благоевград Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков. Съдебния процес срещу тях се точи цели 15 години, а накрая те бяха обявени за виновни в

извършването на „непредпазливо убийство“.

Поради изтеклата давност за наказателно преследване обаче полицаите, умъртвили Чората, така и не бяха наказани.
Мнозина пророкуват, че и сега полицаите, участвали в силовото задържане на Пламен Пенев, ще бъдат покрити и в крайна сметка ще избегнат наказания. Заради опасения, че съдебните лекари в Стара Загора ще скрият истинската причина за смъртта на 58-годишния борец, дъщерите му Борислава и Ивелина съумяха да издействат преместването на тялото на покойника в Съдебна медицина в Пловдив, където ще бъде извършена аутоспията. Интересен детайл е, че дежурен съдебен медик по празниците в Стара Загора се оказа съдебният лекар д-р Теодор Стаматов, който първи обследва 18-годишната Дебора след нараняването ѝ с макетен нож през лятото. След неговото скандално заключение съдът определи, че ѝ е нанесена лека телесна повреда. Той беше отстранен временно от работа, но очевидно е бил върнат тихомълком.
Източници на „Уикенд“ от Стара Загора, пожелали анонимност, разказват, че до смъртта на Пламен Пенев се стига вследствие на скандал между него и група ученици край бензиностанция в квартал „Три чучура“. 58-годишния борец агресирал срещу

деца, мятащи пиратки, които уплашили кучето му

край бензиностанцията. Твърди се, че Пламен Пенев извадил нож и заплашил учениците, че ще ги заколи. За зла негова участ сред децата била и 14-годишната дъщеря на един от началниците на „Криминална полиция“ в Стара Загора. Момичето на мига се обадило на баща си, а той й казал някой от компанията да подаде сигнал на спешния телефон 112. Неофициално обаче се твърди, че полицаят позвънил на свои колеги от сектор „Оперативна дежурна част“ с молба да арестуват незабавно мъжа, дръзнал да заплашва деца с нож.
Така първия дежурен екип на МВР засича Пламен Пенев в района около бензиностанцията. Не е ясно как е протекъл разговорът между мъжа и полицаите, но в един момент той грабнал кучето си, качил го на задната седалка и потеглил. Патрулът го подгонил. Гонката се пренесла по улиците, а на помощ се притекли още цели 8 екипа. Така се стигнало до щурата полицейска гонка из центъра на Стара Загора, завършила със смъртта на 58-годишния мъж.
Дъщерите на загиналия Пламен Пенев обаче не вярват на обявлението на полицията, че баща им е бил въоръжен и е плашил деца с хладно оръжие. „Може и да е имало размяна на реплики, но не и размахване на оръжие и закани за убийство“, убедена е Ивелина Пенева. Наетият от семейството адвокат – бившия МВР шеф Емануил Йорданов, пък обяви, че до момента не му е известно Пламен Пенев да е бил въоръжен и изрази съмнения, че това е

фалшива легенда, спусната от МВР

с цел да оправдае полицейското насилие. По подобен начин от полицията излъгаха и за баталните сцени на насилие по време на протеста на футболните фенове срещу президента на БФС Борислав Михайлов. От МВР твърдяха, че ченгетата са нахлули в заведение в Спортната палата и са били с палки безразборно клиентите, тъй като в бара се укрили хулигани, подпалили полицейски микробус. Накрая обаче се оказа, че двете събития са се случили повече от 1 час едно след друго.
От семейството на загиналия Пламен Пенев са категорични, че ще търсят докрай истината и че ще съдят МВР и замесените полицаи. Очаква се бъдещият иск на близките на загиналия борец да е с претенция за кръвнина от 1 млн. лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.