Влюбчиви българки дали над половин милион лева на мошеници

0

Влюбчиви български дами, измамени от кибербандити, са загубили по над половин милион лева, след като били подлъгани от фалшиви профили в интернет. От януари досега има бум на “романтични” престъпления, става ясно от статистика на ГДБОП.

В дирекция “Киберпрестъп­ност”-ГДБОП всеки месец има поне една жертва на любовна измама. В романтичните престъпни капани най-често попадали самотни дами над 65 години.

“Много рядко имаме мъж, който е пострадал от романтична измама. Дами продават жилищата си, продават имоти, изтеглят всичките си спестявания, взимат заеми от банки. Имали сме жертви, които са взимали заем 100 000 лева от роднина, който живее в чужбина”, каза началникът на Дирекция “Киберпрестъпност” в ГДБОП комисар Владимир Димитров пред БТВ.

“Романтичните измамници” са хора, наети да работят в колцентрове в Африка или Азия, които денонощно бълват в интернет съобщения от името на западни лекари, генерали, летци и космонавти, които търсят любовта в Източна Европа. Една от жертвите – жена от варненско село, продала два апартамента и наследствени земи и изпратила парите на такъв мошеник.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.