Бомбеният атентат срещу Гешев продължава да тъне в мистерия

0

Разследването на взрива срещу бившия градски прокурор е спряно, извършителите остават неизвестни

Бомбеният атентат срещу бившия главен прокурор Иван Гешев продължава да тъне в мистерия повече от 7 месеца, след като на 1 май взривно устройство, активирано от неизвестни до този момент лица, избухна край пътя, по който мина бронираната лимузина на тогавашния обвинител №1. Източник на „Уикенд“ от Софийската градска прокуратура, под чийто надзор тече разследването, призна, че следствието е „замразено“, а разследващите инспектори от Националната следствена служба така и не са успели да стигнат до организаторите и изпълнителите на мократа поръчка.

Официалната версия за мълчанието на двамата наблюдаващи прокурори от Софийска градска прокуратура по случая с бомбата срещу Гешев е, че разследването е засекретено по искане на Европол и партньорски полицейски служби. Неофициално обаче се твърди, че от септември насам разследването е стопирано, като следователите не са съумели да установят по категоричен начин дори метода, по който е задействан взрива. Все пак версията, възприета от криминалистите е, че

бомбата е взривена дистанционно,

като атентаторите са използвали маркери, чрез които да се ориентират за движението на лимузината на Иван Гешев.
Взривът, избухнал край пътя на блиндирания автомобил на Гешев на 1 май предизвика същинска турбуленция в държавата и отприщи лавина от събития и скандални разкрития. На 12 юни Висшия съдебен съвет все пак съумя да отстрани Гешев като главен прокурор, а мястото му временно беше заето от неговия заместник и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов.
Според запознати с разследването, във връзка с атентата срещу Иван Гешев са разпитани над 70 човека, като голяма част от тях са от обкръжението на бившия главен прокурор, а не заподозрени лица. „Имаше проведени неофициални разпити на няколко криминално проявени и оперативно интересни лица, но показанията им не са прикрепени към доказателствения материал“, разкрива източник на „Уикенд“ от Национална следствена служба. Сред разпитваните е бил и

мистичния израелски експерт,

озовал се с тогавашния заместник-директор на НСлС Ясен Тодоров на мястото на взрива. Заради присъствието на евреина на местопрестъплението в разрез с всякакви нормативни правила, Ясен Тодоров беше понижен в длъжност през лятото до редови следовател. Тодоров не участва и в екипа, разследващ бомбения атентат срещу Гешев.
„Формално разследването не е прекратено, тъй като се чакат резултатите от различни видове назначени експертизи. Това обаче е стандартна практика, използвана от прокурори и следователи за „замразяване“ на разследващите действия“, признава полицейски източник на „Уикенд“.
Според думите му, бившия главен прокурор Иван Гешев е твърдял в неофициални разговори с негови колеги, че

подозира Алексей Петров като организатор

на взрива. Гешев обаче не е споменавал името на Трактора по време на разпитите си във връзка с избухналата бомба. Алексей Петров беше ликвидиран от наемен убиец на 16 август по време на разходка с рехабилитаторката си и любовница на Витоша. Убийството на бившия съветинк в ДАНС и силов застраховател също е неразкрито до този момент.
Няколко дни след екзекуцията на Алексей Петров, Иван Гешев публично намекна, че Трактора е свързан с бомбения атентат срещу него. „На нарочна пресконференция през март показах план за отстраняването ми от поста главен прокурор, подготвян от Красимир Каменов – Къро. На 1 май по безпрецедентен начин за държава от ЕС беше извършен атентат срещу мен. Тогава предупредих, че това е само началото. На 14 май Алексей Петров поиска да се оттегля. По категоричен начин отказах безпринципната „оферта“ да стана посланик (или прокурор във ВАП) след отправени и писмено заплахи. Скъсах оставката си!”, припомни събитията Гешев.
Същевременно преди дни Иван Гешев окончателно беше отстранен като прокурор с решение на Върховния административен съд. Според тричленния състав на ВАС Гешев вече не притежава качеството на магистрат и Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет правилно е отказала да разгледа искането му да бъде възстановен като такъв и после да му бъде гласувана оставката. Делото беше образувано по жалба на Гешев срещу решението на прокурорската колегия на ВСС от 5 юли, когато кадровиците оставиха без разглеждане писмо на бившия главен прокурор, в което той искаше изрично да бъде гласувана оставката му от съдебната система.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.