Бомба с дистанционно взриви Даката – „царя на рапаните“

0

След 10 ноември 1989 г. жителите на Варна стават свидетели на десетки гангстерски саморазправи. В битката за територии и лесна печалба падат не един и двама бизнесмени, но едно от покушенията изправя косите на хората от морската столица. В него по чудо не загиват невинни, много хора са свидетели на жестоката разправа. В автомобила си посред бял ден в центъра на града бомба убива търговеца Даката, наричан „царят на рапаните“.

На 24 февруари 2012 г. около 8 ч сутринта варненци бързат за работа. Задръстванията са големи, изнервени шофьори с нетърпения чакат да преминат на кръстовището до Икономическия университет. По улицата има и студенти, отиващи на лекции. Светофарът обаче свети  червено и повечето минувачи и автомобили стоят на ъгъла на ул. „Цар Освободител“.  По дургата улица, където свети зелено се задава „Ауди А6“, завива, чева се оглушителен грохот и автомобилът се забива в близкия стълб. Той направо се разпада, но не от удара в стълба, а от взрив, предназначен да убие човека зад волана – бизнесмена Йордан Харасимов-Даката. 52-годишният мъж е разкъсан от пластичния експлозив пред очите на десетките шофьори и пешеходци. Части от аудито са излетели на повече от 50 метра. Мигове след избухването на бомбата, който е била сложена под седалката, два автомобила, спрени наблизо, отпрашват с мръсна газ, твърдят очевидци.

Сигналът в Спешна помощ е приет в 8.03 ч, пристигналият на място екип от лекари установява, че жертвата е с огромна рана на корема, но откарват Даката в болницата „Света Анна“, защото той все още дава признаци на живот. В шоковата зала бизнесменът издъхва. Тогавашният директор на ОД на МВР във Варна комисар Димитър Димитров заяви веднага след взрива, че полицията работи по всички версии, в това число и за покушение заради засегнати икономически интереси. Даката е любимец от варненците и никой не знае да има врагове. Той е сред най-крупните играчи на пазара на рапани и със сигурност е най-големият по Северното Черноморие. Направил е предприятие за производство на консерви от рапани и черноморска риба, притежава 4 риболовни кораба, има и борса за продажба на едро.

Йордан Харасимов е любимец на всички варненци, помагал е на много хора.

В същото време  Харасимов не се е самозабравил като много от своите „колеги“ милионери. Той не отказва спонсорство, бори се за промени в Закона за рибарството. Всеки Никулден цялото предприятие с всичките му 150 работници празнуват с щедрата благословия на шефа си. А  варненските рибари, които излизат с лодки и корабчета от Варна до Дуранкулак, разчитат на него да изкупи уловената риба.

Не случайно Даката става учредител на браншовата рибарска организация „Черноморски изгрев“ и неин заместник председател. Той организира и протестите срещу румънските власти, когато арестуват наш рибарски кораб в неуточнената по онова време икономическа зона.

И все пак Даката има врагове. Той влиза в остри спорове заради рибарското пристанище, което създава на новия канал от морето до Варненското езеро. Според хора от бранша известно време Харасимов даже ходил с охрана, но после се отказал от нея, вероятно е водил преговори и се е разбрал с душманите. Или е така му е изглеждало.

Бомбата е била задействана дистанционно от някой, който е наблюдавал придвижването на бизнесмена, стана ясно от разследването. Камерите в района бяха иззети, но това не доведе до повече информация за криминалистите. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че Харасимов е имал е проблеми с бивш свой съдружник. Окръжният прокурор на Варна пък заяви, че има кръг от заподозрени за атентата, по престъплението така и остава неразкрито вече 11 години и половина. Абсолютно сигурно е, че Даката не се е занимавал с наркотици, за да финансира бизнеса си, защото фирмата му работела на пълни обороти и била много печеливша. Не се доказа и нищо за отправените заплахи от конкуренти в бранша, както и твърдението, че Харасимов дължал 500 000 евро за купуването на нов кораб.

 Делото за атентата във Варна стана едно от наблюдаваните от Европейската комисия, но разследването така и не стигна нито до изпълнителите, нито до поръчителите.

Не е бил от групировките ВИС и СИК

Харасимов е трикратен шампион по борба

Даката направил рибна борса и изкупувал улова на рибарите от цялото Северно Черноморие.

Йордан Харасимов е трикратен шампион по класическа борба и дългогодишен председател на клуба по класическа борба във Варна „Локомотив 93“. Навремето е бил в прочутите олимпийски надежди, но не е станал част от „борческите групировки“ СИК и ВИС, твърдят варненци. Започва бизнеса си през 90-те години на миналия век с фирмата „Север експорт“ в съдружие със сестра си и още двама партньори с предмет на дейност улов, внос и износ, преработка и търговия на риба, рибни продукти и рапани. Харасимов участва в собствеността и управлението на още три дружества със сходни имена и дейност. Има и 15 декара база с пристанище, складове и преработващ цех. Според всеобщото мнение, той печели главно от прохождащата тогава частна търговия с рапани, които изнася на добри цени по целия свят – от Япония до Италия и Франция.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.