ФБР погна „Булминт“, измамили хиляди американски инвеститори

0

Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ започна широкомащабно разследване срещу българското дружество „Булминт Уан“ ООД по сигнали на над 2000 американски инвеститори от 9 щата, които преди месеци закупили инвестиционно сребро, което така и не било доставено, научи Alarma.bg от свой източник в спецслужбите.

Инвестиционните монети се предлагали от калифорнийска компания, а за производител бил избран пловдивският частен монетен двор „Булминт Уан“ ООД. Първоначално поръчките били изпълнявани успешно, но след серия от грешни бизнес ходове от „Булминт“ не успели да доставят последните 500 хил. монети на стойност близо 30 милиона лева, планирани за началото на септември.

Припомняме, че „Булминт“ бяха измамени с над 7 милиона лева чрез „фишинг” схема от мними златни мини в Мали и Буркина Фасо по-рано тази година.

Според източници от завода, пожелали анонимност, понастоящем шефовете Пламен Запрянов и Владимир Спасов трескаво обикалят по банковите клонове в Пловдив в търсене на финансиране, с което да се спасят от ударите на американското правосъдие.

Всеизвестен факт е, че американските власти са безкомпромисни в случай на инвестиционни измами. През 2019 г по тяхна молба Апелативният съд в София екстрадира българина Росен Йосифов, завлякъл US инвеститори. В последствие Йосифов беше осъден на 121 месеца лишаване от свобода в САЩ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.