Баба Илинка изгоря с 3 млн. лв. заради братя Маргини

0

Старицата от Елин Пелин става собственик на сикаджийски завод за месо и днес е длъжник на НАП и банка

С над 3 млн. лева дългове към НАП и банки се оказва пенсионерката от Елин Пелин Илинка Делева, използвана за подставено лице от братя Маргини. Огромната сума е натрупана от фирма „Щерн енд Ко Груп”, на която 78-годишната старица се води собственик. Наши източници разказват, че баба Илинка дори и не подозира за борча си. Въпреки това тя е длъжна да върне парите и няма сила, която да я освободи от отговорност.

Само на НАП възрастната жена дължи 290 269 лева заради неплащано с години ДДС от фирмата, на която се води формален собственик. Отделно, „Щерн енд Ко Груп” има и да доизплаща и 2,7 млн. лева вноски по банков кредит. За капак, като управител на фирмата, когато тегли заема, баба Илинка е заложила като обезпечение и порутената барака, в която живее. Това автоматично я обрича да остане на улицата. Освен ако братя Маргини не се смилят над нещастната пенсионерка и покрият дълговете на фирмата, която са й натресли.

Източници на „Уикенд“ разказват, че „Щерн енд Ко Груп” не е типична ДДС-перачница. През далечната 2000 г. фирмата вдига край София фабрика за разфасоване на пилета и производство на пържоли с пари на братя Маргини. По това време собственик на фирмата е съпругата на по-малкия от братя Маргини Николай Маринов. Към онзи момент бившата манекенка Мария е едно от лицата на легалната бизнес империя на сикаджиите. На нейно име се водят десетки фирми с милиони левове оборот.


Добре изградената схема за препиране на изкараните от силово застраховане пари се разсъхва през 2010 г., след като прокуратурата обвинява Красимир и Николай Маринови за убийството на радиоводещия Боби Цанков. След съдебните проблеми на братя Маргини с тях се заема и комисията за конфискация на незаконно имущество. Това принуждава босовете на СИК да прехвърлят бизнеса си на подставени лица. Сред пионките е и пенсионерката от Елин Пелин Илинка Делева, на която е „връчен” заводът за пържоли. Поне по документи, защото старицата никога не е питана дали има желание да влиза в месарския бизнес, твърдят източниците ни. Под предлог, че има как да й се увеличи пенсията, тя е подлъгана да подпише документите, че купува фирма „Щерн енд Ко Груп”.
След появата на баба Илинка, месарският цех първоначално продължава работа. Фирмата печели и проект от Фонд „Земеделие” за 3 461 496 лв. С тях е изграден нов цех за производство на месни полуфабрикати, хладилни складове и офис сграда. Плановете за разрастване и завладяване пазара на пържоли бързо спихват. Постепенно ръководената от баба Илинка фабрика спира работа, а работниците са уволнени. Дълговете по взетия банков заем и неплатени данъци остават, а отговорност за тях носи пенсионерката от Елип Пелин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.