Бомбените заплахи в училищата са подадени от чужбина

0

„В последните дни станахме свидетели на множество сигнали за импровизирани заплахи за поставени бомби в училищата на територията на страната. Тези сигнали, за щастие, се оказаха недействителни. Знаем източника, мястото и работим с чуждите партньори. Тези сигнали не са изпратени от България“, каза главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев в „Тази сутрин“.

Той подчерта, че не се открива връзка с руски хакерски атаки. Според него е важно, когато се получи такъв сигнал, да не се създава паника, когато хората се извеждат.

Има ли заплаха за националната ни сигурност?

„Категорични сме в становището, че няма заплаха за националната сигурност на страната. Във вторник се проведе заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, което се съпредседателства от премиера. На заседанието бяха изслушани докладите на службите. Оценили сме всички рискове в международен аспект и ситуацията в у нас“, каза Коцев.

Той подчерта, че се запазват мерките, които са приети от 8 октомври. „Конфликтът е локален, ако се разрасне в Близкия изток едва тогава можем да очакваме засилен мигрантски натиск. Имаме готовност да приведем плана за засилен мигрантски натиск както по българо-гръцката граница, така и да активизираме в по-голям обем и защитата с границата с Турция“, обясни Коцев.

„Българската държава се справя успешно с противодействието на мигрантски натиск. Призивите на лидерите на терористичните и екстремистките организации създават потенциална опасност да се активизират терористични клетки. Това е един от сериозните рискове не само за страната ни, а и за Европа“, добави главният секретар.

„Установили сме абсолютно всички лица, влияещи на изборния процес“

„Ние категорично заявяваме, че създаваме всички условия да могат гражданите да упражнят правото си на вот, политическите права. Към днешна дата сме установили всички рискови секции на базата на вътрешен собствен анализ с помощта на Антикорупционния фонд. Установили сме абсолютно всички лица, които влияят на изборния процес и извършваме обективно проверка на всеки един сигнал“, заяви Коцев.

Той подчерта, че сега има регистрирани 467 сигнала за изборни нарушения срещу 154 през 2019 г. „Най-много сигнали за нарушения има в област Бургас, Варна и София. Те са от различен характер. Схемите са едни и същи“, добави главният секретар на МВР.

„Няма как да кажем кои партии предлагат. Има лица, които предлагат на лицето „Б“ да гласува за определена партия срещу обещание за трудова заетост, за работа, за опрощаване на дългове, верисии. Има образувани 73 досъдебни производства“, обясни Коцев. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.