Казусът Битоля: Съдят българина Любчо, реабилитират подпалвача Ламбе (Снимка)

0

С разпит на осъдения за палежа на българския културен клуб в Битоля Ламбе Алабаковски продължи делото в Република Северна Македония срещу Любчо Георгиевски., предава БНТ

Председателят на заличения клуб „Иван Михайлов“ е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали по електронен път. Ако бъде признат за виновен, Георгиевски може да получи до 5 години затвор.

.

 .

Любчо Георгиевски е обвинен за разпространение на расистки и ксенофобски материали, свързани с делото на Иван Михайлов. Процесът срещу него беше започнат по сигнал на крайно лявата и проруска партия „Левица в Република Северна Македония“. През март тази година със специален закон клубът „Иван Михайлов“, на който Георгиевски е председател, беше закрит.

Пред съда в Битоля Любчо Георгиевски заяви, че не се чувства виновен по повдигнатите му обвинения. Подчерта, че не е сторил зло на никого, за разлика от свидетеля на прокуратурата Ламбе Алабаковски, осъден за палежа на входната врата на клуб „Иван Михайлов“.

“В държава като Македония, където правосъдието има 4% доверие аз се чувствам заплашен как ще излезе всичко това. В Македония такава ни е системата – хората, които вършат зло срещу българите са главни свидетели. Пропадналият певец след като запали клуба, кариерата му се вдигна, канят го навсякъде да пее, на участия“, каза Любчо Георгиевски.

Според адвоката на Георгиевски целта на включването на Алабаковски като свидетел по делото срещу клиента му е певецът да бъде реабилитиран за извършения палеж.

Ламбе Алабаковски не пожела да отговори дали се гордее със запалването на клуба, допълва медията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.