Родственик на бразилския посланик в София движел трафика на кокаин към Турция

0

Отзовават дипломат Фонтенеле Рейс след скандала със заловените на границата 55 кила дрога в автомобил на посолството

Родственик на посланика на Бразилия в България Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, който от около 2 години живее в София и работи в дипломатическата мисия, е основният заподозрян от властите в Турция за трафика на 55 кила кокаин, научи „Уикенд“. Огромното количество дрога беше открито в автомобила на бразилското посолство в София на ГКПП „Капъкуле“ във вторник сутринта, след като митничарите са се усъмнили в поведението на шофьора на лимузината и са извършили обиск.

При проверката на автомобила, който е използван и от посланика на Бразилия Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс, граничните полицаи са открили 52 пакета с кокаин с общо тегло 55 килограма.

Дрогата е на стойност над 2 млн. лв.,

а при продажба на дребно печалбата на дилърите от цялото продадено количество може да надхвърли 10 млн. лв. Според краткото съобщение на властите в Турция, за трафика на кокаин са арестувани двама души – шофьорът на автомобила и возещия се до него пасажер. Имената на арестуваните трафиканти не се съобщават, но и двамата ще бъдат съдени в Одрин за трафик на наркотици и рискуват 10-годишни присъди.
Според източник на „Уикенд“ от дипломатическите среди, трафика на кокаин от България към Турция е бил движен от родственик на посланика на Бразилия в София, който е бил поставен под наблюдение заради честите си съмнителните пътувания до Турция през последните месеци с дипломатически автомобили.
Неофициално се твърди, че племенникът на нейно превъзходителство Мария Рейс е здраво забъркан в международния трафик на кокаин и че именно той е отговарял за доставката на кокаина. Смята се, че

пратката е трябвало да стигне до Истанбул,

прекарана с автомобила на бразилското посолство в София от служители на дипломатическата мисия. Засега не е известно дали родственикът на посланик Мария Рейс е сред задържаните двама трафиканти, но според информиран източник на „Уикенд“ племенникът на бразилския посланик е пътувал с друга кола, вероятно за да проследи пратката и засега не е сред задържаните. Твърди се обаче, че замесения в наркотрафика бразилец все още не се е прибрал в България и че е възможно да се укрива в южната ни съседка, или пък вече да е задържан от местната полиция.
Според данни на „Уикенд“, добити от източници на вестника от софийския ъндърграунд, два или три автомобила на бразилското посолство, включително и лимузината, с която се придвижва Мария Рейс, се ползват поне от година за трафик на кокаин от България към Гърция и към Турция, като бизнеса се движи от роднина на посланичката.
Смята се, че

депото за съхранение на дрога на бразилеца

се помещава в идеалния център на София, в складово помещение до популярния сред южноамериканците бар „Макодно“. Твърди се, че дрогата идва от Парагвай, а впоследствие се прекарва от България към Гърция и Турция, като обикновено се изпозват автомобили на бразилското посолство, но понякога се наемат и микробуси, уж превозващи строителни материали.
Заради скандала със заловените 55 кила кокаин в автомобила на бразилското посолство в София, се очаква в следващите седмици Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс да бъде отзована в Бразилия, а някои предричат и края на дипломатическата й кариера.
Посланик Мария Едилеуза Фонтенеле Рейс е дипломат с изключително богат международен опит, тя е в София от 2020 г. Посланик Фонтенеле Рейс притежава докторска степен по международни отношения и дипломация от Висшия институт за изследвания на международните отношения в Париж, била е постоянен представител на Бразилия в ЮНЕСКО, посланик в Ангола, генерален консул в Париж, заемала е висши дипломатически длъжности в Министерството на външните работи на Бразилия, както и дипломатически постове в Италия, Япония, Доминиканската република, Аржентина, САЩ и Ямайка.
До редакционното приключване на „Уикенд“ от посолството на Бразилия в София отказваха коментар за скандала със заловените 55 кила кокаин в автомобила на посолството.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.