Златко Баретата преби и натири Иван Вазелина

Панагюрският ром изритан от кръга около Златомир Иванов, остана без охрана

Златко Баретата вдигна кръвно от издънките на своя подчинен ром от Панагюрище Иван Балабанов, познат повече с еротичния прякора Вазелина, заслужен след солиден стаж зад решетките. Затова и последната им среща се оказа фатална за измамника, твърдят източници на „Уикенд”.

Ако се вярва на думите им, Златомир Иванов го привикал в имението си в „Драгалевци“ и лично го пребил, след което го изгонил със забрана изобщо да му се мярка пред очите, като го лишил и от назначената лична охрана, издаде източник на „Уикенд“ от обкръжението на топ гангстера.
Случката се разиграла преди броени дни, като повод Златомир Иванов да свали протекциите си над измамника Иван Вазелина е поредната осъдителна присъда срещу неграмотния ром, родом от село Оборище – този път за използване на фалшива диплома пред пазарджишкия КАТ, който казус се мота повече от 6 години. Циганинът сключил споразумение с прокуратурата и получил присъда „пробация” за срок от 8 месеца. Макар споразумението да било сключено по съвет на приближената до Златко Баретата адвокатка Марияна Тодорова, чийто апартамент бе подпален преди време от недоволни клиенти, то изобщо не се понравило на боса.


Издънката на Вазелина вбесила Баретата поради факта, че неговите лични сметки и имоти са запорирани от ЧСИ, затова разбойникът със стаж в ЦСБОП разчитал именно Вазелина да му помогне с купуването на гласове за Кънчо Папазов на кметската надпревара в родния град Гурково. Не е тайна, че на тези избори за сефте Баретата официално лансира своя човек и бивш колега от МВР за кмет на Гурково. Златомир Иванов дори бе забелязан да потропва хорце при откриване на кампанията на Папазов на градския площад. Гурково и съседните градчета са населени с роми, като голяма част от родата Вазелина по майчина линия живее на територията на общината.
„Уикенд“ научи още, че новата присъда на Иван Кривото око, както е другият цветен прякор на Вазелина, изисквала той да се среща по два пъти на седмица с пробационен служител. По-голямата беда е, че пробацията не му позволявала да агитира сред хората от неговия етнос. Така победата на Кънчо Папазов ставала все по-несигурна. Като несигурни се очертавали и бъдещите постъпления на Баретата от доскорошната му златна кокошка Вазелина.


След като в началото на лятото Балабанов получи нова ефективна присъда за измама на онкоболна столичанка, Златомир Иванов му поставил ултиматум да стои далеч от бели. След тази колосална издънка очакванията бяха, че рецидивистът Иван Балабанов отново ще влезе в пандиза за 6 месеца, след като слугата на Златко Баретата сключи споразумение с прокуратурата и се призна за виновен. През май 2019 г. наглият ром заблудил тежко болната софиянка и съпруга ѝ, че ще им намери работа в затворен комплекс в щата Флорида в САЩ. Обещавал да осигури и работни визи. За „услугата“ прибрал 10 000 евро от тях, но не свършил нищо.


Вазелина трябваше да лежи на общ режим в затвора в Пазарджик, което щеше да е вторият му престой в този зандан. С ходатайство на голям началник на полицията в Пловдив обаче, наказанието на бандита било кумулирано с предходна присъда и той се измъкнал сух от кауша. Според наши източници това се случило срещу значителна сума, дадена на голяма шефка от прокуратурата в Пазарджик, близка до сърцето на въпросния полицейски началник. Иван Кривото око вече търка затворническите нарове в Пазарджик за 8 месеца заради незаконно оръжие, с което бе задържан в компанията на хора на Златко Баретата.


Циганинът се прочу в началото на 2021 г., когато пред гимназия в Панагюрище преби мъж, който чакал детето си. Тогава самозабравилият се ром удрял жертвата с дръжката на пистолета си и му избил зъбите. Делото вече над 2 години се държи на трупчета в Районната прокуратура в Пазарджик.


Срещу Иван Балабанов и брат му Велко Халката има и дело в Софийския градски съд за измама в особено големи размери и пране на пари. По него на последното заседание бе разпитан Гриша Ганчев, чиито близки са пострадали от схемата на мургавия тарикат Иван Вазелина.
В Софийския районен съд бе внесен обвинителен акт срещу друг член от групата на братята – Петко Брадистилов, който през 2019 г. измамил инвалид, от когото поискал 6000 лева, за да оперира спешно баща си в „Пирогов”. Оказало се, че бащата на Брадистилов е починал в края на 90-те. Когато измаменият се опитал да си поиска парите обратно, се намесил Иван Балабанов – Вазелина, който по това дело е само свидетел.

Коментарите са затворени.