Оставиха в ареста задържаните за шпионаж във Великобритания българи

0

Петимата българи, които бяха обвинени за шпионаж в полза на Русия, остават за постоянно в ареста. Кралската прокуратура обяви, че те продължават да представляват опасност за Обединеното кралство. Също така могат да напуснат страната и да се укрият, с което съдията се съгласи. Орлин Русев, Катрин Иванова, Бисер Джамбазов, Ваня Габерова и Иван Стоянов бяха включени по видеовръзка от различни затвори, за да чуят обвинението срещу тях в шпионаж. Те потвърдиха само своите имена и дати на раждани и нямаха възможност да свидетелстват по същество. Следващо дело по случая ще е на 13 октомври. Процесът ще продължи при определени условия за медиите. Те ще имат достъп до него, но няма да имат право да съобщават цялата информация, която ще бъде изнесена в съда.

Твърди се, че българите са наблюдавали хора и обекти, посочени от Русия. Целта на подобно наблюдение биа да се помогне на Москва да осъществява враждебни действия срещу наблюдаваните цели, включително потенциално отвличане. Прокурорката по делото Кятрин Селби заяви, че групата е била ръководена от 45-годишния Русев. Само негов адвокат беше в съдебната зала, който поиска да се засекретят документите по делото, за да не се повлияе на общественото мнение, особено в чужбина.

Петимата са обвинени, че са участвали в заговор с Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби. Той обаче не е обвиняем по делото, въпреки че се смята, че Русев е получавал задачите си точно от него. Марсалек бяга от Виена с частен самолет, точто преди да бъде арестуван по обвинения за финансови злоупотреби. Първо кацнал в Беларус, но се смята, че в момента живее в Русия.

Макар петимата да не са потърсили никакво съдействие от българското посолоство в съдебната зала присъства консулът Николай Ванчев, който каза, че дипломатическата ни мисия ще следи внимателно развитието на случая.

Твърди се, че Русев е управлявал операциите на групата от Обединеното кралство и е делствал като връзка с тези, които са поръчвали и получавали разузнавателната информация. Той е живеел в къща за гости в крайбрежния град Норфолк, която е собственост на друга българка. Според информация на английски медии в имота е била намерена и машина за фалшиви документи за самоличност. Също така Русев се свързва с доставки на специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите финансови измами в Германия и славещ се с добри връзки с руските тайни служби.

Орлин Русев имал собствена фирма в Англия, докато Иванова и Джамбазов работили за британското здравеопазване – тя като лаборант, а той като шофьор. Освен това двамата ръководили проекти за интеграция на българи на Острова от 2017 г. Създатели са на Българска социална платформа в Лондон, която е осигурявала евтини курсове по английски език. За дейността си са разчитали и на европейско финансиране.

Иванова и Джамбазов са били и партньори в живота. Също така са участвали в организирането във Великобритания на места за гласуване за български парламентарни избори. Джамбазов е бил председател на секция в един от лондонските квартали, а Иванова – зам.-председател на една от секциите в българското посолство.

29-годишната Ваня Габерова и 31-годишният Иван Стоянов първоначално също са били задържани през февруари, но след това са освободени. Тя е козметичка и според съседи на салона „Хубава жена“, който е ръководила в лондонския квартал Актън, доскоро е работила в него. Била много отдадена на професията си. Преди името й да бъде замесено в шпионския скандал, в интернет имаше информация, че е печелила награди на конкурси по удължаване на мигли в България, Великобритания и Русия. Голяма част от нея обаче изчезна след съобщението на британската кралска прокуратура, че ще бъде съдена за шпионаж, но излязоха пък други интересни данни. Например по време на пандемията тя е разчитала на 20 000 паунда помощ от британската държава за времето, в което козметичният й салон е бил затворен.

За Стоянов информацията продължава да е оскъдна. Знае се само, че е живял в лондонския квартал Грийнфорд и също е работил като шофьор в британнското здравеопазване като Джамбазов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.