Делото за катастрофата с Лютви Местан стартира за трети път

0

Делото за смъртта на 6-месечното бебе при тежката катастрофа край момчилградското село Загорско, по което един от обвиняемите е Лютви Местан, стартира за трети път.

Разпоредителното заседание е насрочено отново за 10,30 часа на 23 октомври в окръжния съд в Кърджали.

Подсъдими за съпричиняване на смърт по непредпазливост са Лютви Местан и бащата на загиналото дете Юсеин Ахмед. Катастрофата стана на 14 април 2019 години. При опит на Лютви Местан, тогава лидер на партия ДОСТ, да се включи в главния път за ГКПП „Маказа“ последва сблъсък с БМВ, движещо се с висока скорост от Кърджали по посока Кирково. В колата пътува Юсеин Ахмед със семейството си, които се прибират към родното си село Първица, Кирковско. След удара беемвето изхвърча от пътя и пада в близкото дере. Загива 6-месечната Еджрин, а 10-годишното й братче и родителите им са ранени.

За 3 години делото започва от самото начало за трети път, а проведеният брой заседания е рекорден – над 25. Процесът за катастрофата започна през 2020 година с фалстарт. На разпоредителното заседание, което се проведе през септември, съдът прекрати делото и го върна на прокуратурата за отстраняване на допуснати съществени процесуални нарушения.

Второто рестартиране на делото е заради съдията-докладчик Георги Милушев, който излезе в пенсия в началото на август тази година. Според чл.258, ал.1 и ал.2 от Наказателно – процесуалния кодекс „когато някой член от състава на съда не може да продължи да участва в разглеждането на делото и се налага да бъде заменен, съдебното заседание започва отначало“. Това означава, че всичко, извършено от съда за последните 3 години – назначаване на експертизи, разпити на експерти и свидетели, ще трябва да се направи отново, за да може новият съдия и съдебен състав да се запознаят лично с всички доказателства и обстоятелства по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.