По заповед на Къро: Килъри разстрелват Боби Белята с 13 куршума

0

Оцелява при един атентат, но при втория няма шанс

Един български автомобилен състезател загива от ръцете на килъри. Убийството не е свързано със спортната му кариера, а с тежки зависимости с хора от подземния свят, твърдят ченгета. Източници от подземния свят са категорични, че Борис Борисов – Боби Белята е дясната ръка на наркобоса Христофорос Аманатидис-Таки, пише „Галерия“. Той е подмамен да отиде на среща, като Мето Илиенски, където го чака куршум. Мъжът е талантлив спортист, обичан от мнозина, които още не могат да повярват, че го няма.

Боби Белята загива месец преди да участва с първата българска суперкола в европейския пистов GT4 шампионат. От години той е автомобилен състезател, завоювал е десетки победи и няколко титли в различни дисциплини. Започва състезателната си кариера през 2000 г., когато участва в планинския шампионат „Осогово-2000“ с Лада 2107, финиширайки на трето място.

През 2003 г. в Рали „България“ става първи в класа си с Опел Корса. През 2004 г. става вицешампион по рали-крос със Ситроен Саксо. През 2006 г. завършва сезона като шампион в клас А5 и втори в генералното класиране на А и N до 1600 куб. см в пистовия шампионат с Форд Пума. Две години по-късно по време на първото издание на „Шампион на шампионите“ е и първият официален победител в годишната надпревара. През 2010 г. катастрофира с Илия Царски, двата автомобила са напълно унищожени. Последната пистова проява на Боби е от края на януари 2015 г., когато участва на тестовете на българския състезателен болид SIN R1 на писта „Серес“.

В края на 90-те Боби Белята бе обичан от много хора. Той бе млад автомобилен състезател, жънеше победи в спорта, имаше страхотно семейство. Но зад успешния му живот на светло стоеше не по-малко успешният подземен живот.

Изведнъж през 2002 г. се разбра, че Белята е мутра, когато той стана един от двамата мъже, известни като „рибарите атентатори“. Точно за тях тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов каза по адрес на съдиите фразата: “Ние хващаме, те ги пускат“.

На 12 май 2002 г. самоделна бомба взриви три автомобила в автосервиза „Абир Трейдинг“ на ул. „Странджа“ в центъра на София. Полицейски патрул се оказа на метри от мястото на експлозията и задържа през една пряка Боби Белята и Борян Харалампиев, по прякор Митничаря.

Митничаря предложил 5 бона, за да ги пуснат, но униформените отказали. По ръцете и на двамата бяха открити следи от тротил. През октомври същата година съдът пусна Белята и Митничаря от ареста. Приета бе тяхната версия, че следите от тротил са по ръцете им от бомби, които правили, за да ловят риба.

Двамата получиха условни присъди – Митничаря 3 г., а Боби – 1,5 г.

След шумния скандал Белята се покри с години, въпреки че за кратко през 2004 г. без спряган като един от авторите на бомбения атентат на колата на Иван Тодоров-Доктора. Но явно той не е излизал от бандитския бизнес.

През декември 2014 г. – три месеца преди убийството, срещу Боби Белята бе извършен опит за покушение. Килъри го причакали пред дома му на столичния бул. „Пушкин“. Той спрял автомобила си, но още преди да слезе, убийците открили огън. Белята, който беше един от най-добрите български автомобилни състезатели, дал газ и успял да изчезне, без куршумите да го одраскат. Случаят обаче нарочно не е бил разгласен от МВР, а и 39-годишният Боби давал на криминалистите мъгляви обяснения кой може да го е поръчал.

Тогава убийците му решили да го подмамят в капана по изпробваната вече с Мето Илиенски схема. Според хора от подземния свят Белята бил излъган, че трябва да му бъде предадено важно съобщение от Таки. Мястото, избрано за срещата, е странно – до езерото край затворническото общежитие в Казичане. На фаталния 26 февруари 2015 г. Борис Борисов получава важно обаждане. Така и до ден днешен не е ясен човекът, който го вика спешно на среща. Боби се е съгласил, защото му обяснили, че покрай езерото нямало начин разговорът да бъде подслушан. Белята все пак предпочел да не отива сам и помолил приятеля си Цветан да го придружи. 

Той е и последният човек, освен убийците, който видял Борисов жив. Белята кара Цветан да слезе от колата наблизо, спира на уговореното за среща място, гаси мотора и фаровете и чака човека, с когото има среща. Малко по-късно по пътя се задава и втората кола. Тогава килърите, които са били скрити предварително в храсталаците, изскочили и започнали да стрелят с два пистолета. Положението на тялото на Белята в колата показва, че той не е успял изобщо да реагира.

По него били изстреляни 16 куршума. 13 от тях попаднали в тялото му. След стрелбата двамата килъри се качили в пристигащата кола, която отпрашила. Цветан чул канонадата от изстрели, но не хукнал към приятеля си, а към близката бензиностанция. Оттам се обадил в полицията и униформените пристигнали за броени минути на мястото. Веднага след получения сигнал за стрелбата са били поставени постове по всички шосета в района, които проверявали всички автомобили, но от килърите нямало и следа. 

Не е намерен и автомобилът, с който са изчезнали. Проверени са всички входящи и изходящи обаждания от мобилния телефон на Боби, но ченгетата смятат, че той е използвал друга карта и друг апарат, за да се свързва тайно с Таки и хората му. 

Свидетелят Цветан казвал само, че чул приближаването и отдалечаването на втората кола, но нямал пряка видимост към мястото и дори не забелязал каква марка е. Според него тя се е движела със загасени фарове, било много тъмно.

Основната версия за убийството на Боби Белята беше, че е свързано с наркопазара в София и зад него стои Красимир Каменов-Къро. В последно време Белята се изживявал като наместник на Таки и плашел наляво-надясно с името му.

Красимир Каменов-Къро

Къро пък вече бил скъсал окончателно с Таки и се ядосвал, че Белята не е останал при него. Това вероятно е бил мотивът първо за опита, а след три месеца и за самото убийство на бившия автомобилен състезател.

Престъплението остана неразкрито, както десетки други „мокри поръчки“, въпреки че свидетели са посочили Къро като човека, който е дал заповед за ликвидирането на Боби Белята.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.