Сарафов подпука четирима прокурори, взимали ежемесечни „заплати“ от Пепи Еврото

0

Цели 7 магистрати са заложени на дузпата заради аферата „Седемте джуджета“, още не е ясно жив или мъртъв е Петьо Петров

Временно изпълняващият функцията главен прокурор на България Борислав Боби Сарафов спази заканата си отпреди 2 месеца да разследва до дупка и да изхвърли от съдебната система прокурори и следователи, замесени в скандалната рекетьорска афера „Осемте джуджета“. В сряда негласно ръководената от Сарафов Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи заради тяхната роля по изнудването на бизнесмена Илия Златанов от бившия следовател Петьо Петров – Пепи Еврото, екс съпругата му Любена Павлова и половин дузина представители на държавното обвинение, писа „Уикенд“.

Висшия съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу следователите в следствения отдел към Софийската градска прокуратура Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева, които активно са участвали в аферата „Осемте джуджета“. Замесените прокурори, чиито глави ще паднат, са цели четирима – Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Дилян Деянов, прокурор от Окръжната прокуратура в Перник, окръжният прокурор от Бургас Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София.
Според източник на „Уикенд“ от Висшия съдебен съвет, за седемте магистрати имало данни, че са получавали

ежемесечни подкупи от Пепи Еврото,

като предаването на парите се извършвало между всяко трето и седмо число на месеца в закрития вече ресторант „Осемте джуджета“. Твърди се, че следователите са получавали по 5000 месечно от Петьо Петров, а прокурорите са прибирали по 10 000 лева. Засега не е потвърден слуха, че уличаващи видеозаписи на магистратите с пликове пачки са били предоставени от Любена Павлова, бившата съпруга на безследно изчезналия и обявен за издирване от Интерпол Петьо Петров. Възможно е видеозаписите да са гледани неофициално от представители на държавното обвинение, тъй като са направени от срита камера в ресторант „Осемте джуджета“ и не биха имали доказателствена стойност при бъдещ съдебен процес.
След като беше назначен за временен наследник на предсрочно освободеният главен прокурор Иван Гешев, Борислав Сарафов се зае да нищи аферата „Осемте джуджета“, може би и за да докаже, че неправомерно е пришиван като част от тази нагла рекетьорска схема. От документи, изпратени до членовете на ВСС от Сарафов още преди месец става известно, че предшественикът му Гешев е бил информиран на 21 юли 2020 г. от Инспектората на Върховната касационна прокуратура за

„допуснати груби закононарушения“

по две досъдебни производства, касаещи аферата „Осемте джуджета“.
Проверката по „Осемте джуджета“ е била извършена от прокурор Марио Василев от отдел 06 (Инспекторат) във ВКП, като е започнала на 24 юни 2020 г. и е завършила след по-малко от месец – на 21 юли 2020 г. Магистратът Марио Василев е проверявал дали твърденията на бизнесмена Илия Златанов, че е бил рекетиран от бившия следовател Петьо Петров – Еврото, вече бившата му съпруга Любена Павлова и прокурори от Специализираната прокуратура, да им прехвърли асансьорния си завод „Изамет“, са верни, както и дали са истина твърденията му, че бившата жена на Пепи Еврото е задигнала от фамилия Златанови 35 кила златни монети.
Илия Златанов, основен герой в разследването на Антикорупционния фонд „Осемте джуджета“ обяви на 24 юни 2020 г., че е жертва на изнудване от страна на бившия следовател Петьо Петров. Според Златанов Пепи Еврото и хората около него са го изнудвали да прехвърли дяловете на фирмата си за асансьори „Изамет“. Тогава бизнесменът разказа, че е потърсил Петьо Петров заради конфликт със сина си Явор Златанов. Със съдействието на Пепи Еврото спецпрокуратурата започнала разследване, при което от Явор Златанов били

иззети 35 кг. злато и златни монети.

Впоследствие, разказа Златанов, златото не му било върнато, макар че формално той бил принуден да подпише протоколи, че си го е взел обратно. Вместо това златото било предадено на тогавашната съпруга на Петров – Любена.
По думите на Златанов – старши, златото е било намерено в 4 трезора – един от тях на бившата му съпруга, а останалите на сина му. Прокуратурата го иззела, а при среща с прокурора Димитър Франтишек разбрал, че има фактури за златото на негово име, в които пише, че то е купено от австрийския дилър. Самият бизнесмен казва, че документите са изфабрикувани. Синът на Илия Златанов пък твърди, че златото е лично негово и че има документи за покупката му.
Докато е в ареста пък, синът Явор Златанов се разболява тежко и се налага единият му бъбрек да бъде изваден. През цялото време върху него е оказван натиск да се откаже от фирмените си дялове и в асансьорните заводи „Изамет“ да бъде приет нов съдружник – боксьорът Кристиян Христов, приближен на бившия следовател Пепи Еврото. В крайна сметка Златанов-син склонява и документите са подписани в болница „Лозенец“, докато чака хемодиализа. Баща му също е заведен там. Формално в болницата се провежда общо събрание на дружеството. Само преди 2 седмици то беше обявено за нищожно от съда.
При извършената проверка от Марио Василев от Върховна касационна прокуратура, изисквана от Борислав Сарафов, става известно, че прокурорът от вече разформированата Специализирана прокуратура Кирил Пейчинов е

участвал в изнудването над Илия Златанов.

По случая пък били натоварени рекордните трима държавни обвинители – Дилян Деянов, Георги Мойсев и Ивета Маркович. „Към делото срещу Явор Златанов
няма протокол за избора на прокурор Пейчинов, както и молба от другите трима прокурори, че имат нужда от помощ, защото са претоварени. Нищо не обяснява включването на Пейчинов в делото“, намеква за участието на магистрата в схема за изнудване на Петьо Петов – Еврото източник на „Уикенд“ от Върховната касационна прокуратура.
Образуването на дисциплинарни производства срещу прокурорите Ивета Маркович, Дилян Деянов, Мирослав Илиев и Кирил Пейчинов и тримата следователи Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева най-вероятно ще завърши с отстраняването им от съдебната система по подобие на Иван Гешев.
На фона на масовата сеч, която се задава в прокуратурата заради „Осемте джуджета“, съдбата на главния герой в аферата – Петьо Петров – Еврото, остава неясна. Неотдавна тръгна упорит слух, че

Пепи Еврото е загинал в Дубай,

след като е получил инфаркт и е бил настанен за лечение в частна болница. Властите в Обединените арабски емирства обаче все още не са отговорили на отправеното запитване от България дали слухът за смъртта на Пепи Еврото е верен, или става въпрос за спекулация. Любена Павлова, бившата жена на Петров, също изразява съмнения, че Еврото е умрял. Тя обаче призна, че детето й, което Пепи Еврото нелегално измъкна със себе си при бягството си от България, й е било върнато. Любена не казва при какви обстоятелства момчето е доведено при нея.
Срещу Петьо Петров вече са повдигнати задочни обвинения, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие с Любена Павлова и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление. Става въпрос именно за 35-те килограма злато, което беше иззето от дома на бизнесмена Явор Златанов. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.