Оправдаха момчето на месарския бос Мастара за криптофермата в Българово

0

Синът на покойния месарски бос Димитър Стаматов-Мастара – Йордан, е оправдан по делото за криптофермата в Българово, пише Флагман.бг.

С решение на тричленен състав на Районния съд в Бургас той бе признат за невинен по обвинението за кражба на ток, нужен за захранването на супер компютрите, с които през 2020 година, се копаеше за биткойни.

Любопитна подробност е, че прокуратурата е успяла да докаже кражбата на електричество за 19 358 лева, а не за 800 хил.лева, каквито бяха първоначалните планове.

Държавното обвинение обаче така и не е успяло да установи съпричастността на 36-годишния Йордан към това деяние. С решението на съда му се връщат част от компютърните инсталации, които са открити в дома му.

Още през октомври, 2020 година стана ясно, че прокуратурата трудно ще докаже връзка на Йордан с инсталациите в бившата сграда на РПК „Черноморка“ в Българово.

Той не е бил собственик на имота, нито името му фигурира в договора за наем. Йордан не е задържан и вътре в имота, а в близост до него.

Оказа се, че кражбата на ток също не е дело на случаен човек, защото се консумирало електричество чрез директно включване към мрежата.

За да се извърши подобно техническо действие е нужен синхрон и със самото енергийно дружество. Първо е необходимо да се прекъсне електрозахранването в целия район, за да стане прикачване към високото напрежение на електрическата мрежа.

Решението на първоинстанционния съд може да бъде обжалвано пред въззивна инстанция – Бургаския окръжен съд.

Бащата на Йордан – Димитър Стаматов-Мастара бе един от най-легендарните бизнесмени на прехода в Бургас. Той бе демонстративно екзекутиран през 2002 година.

В онзи момент притежаваше месопреработвателни предприятия и развиваше строителна дейност. Убит бе с един куршум – в сърцето на тротоара на бул.“Стефан Стамболов“, докато следи строителството на новата си сграда, която тогава трябваше да стане хотел, а днес е просто жилищна кооперация.

За физически извършител бе сочен Бойко Стоянов, който бе осъден на 20 години затвор, но излезе предсрочно на свобода през 2015 година.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.