Свидетел срещу Kостинбродския убит два дни преди делото (Хрисим Хрисимов е втората жертва след Шмид)

0

През 2014 година двама свидетели срещу бандата на Йоско Костинбродския са убити. Единият е известният в крими средите Красимир Гочев – Шмид, но разстрелът на другия – Хрисим Хрисимов, стана изненада за много хора, включително и за близките му. Той помага логистично на бандата, но решил да разкаже пред полицията за „Килърите 4“. За връзките му с подземния свят не знаят и съседите му от Банишора, които са в шок след убийството, припомня „Галерия“.

Жителите на кв. “Банишора” не са чести свидетели на престрелки и поръчкови убийства. Кварталът е тих, там не живеят баровци и мутри, които да разчистват сметки. Затова, когато на 5 декември 2014 г. килър причаква местен жител пред заведението му, местните са в шок. Те познават жертвата, която с нищо не показва, че е замесена в тъмни дела с хора от подземния свят. И досега живеещите помнят декемврийската вечер, когато в квартала им засвистяват куршумите.

В 22,00 ч. Хрисим Хрисимов излиза от заведението си в блок 41 на столичния кв. “Банишора”. Докато заключва вратата, срещу него се изсипва дъжд от куршуми. 8 от тях попадат в тялото му и го убиват на място. Секунди по-късно, съсед се обажда в полицията, но килърът вече е изчезнал. Комшиите са в шок. В кафенето на Хрисим не се събират мутри, посещават го хора от квартала. Заведението се стопанисва от сдружението “Клуб на бишите шафнери” в България, чийто председател е убитият.

Жертвата посочила убиеца на Фатик.

Той поел заведението от баща си Димитър. Никой от съседите обаче не знае, че убитият е свързан с една от най-зловещите фигури в подземния свят – Йоско Костинбродския. Както и че е защитен свидетел срещу бандата му и то не за първи път. 11 години преди убийството, Хрисим дава показания за разстрела на Филип Найденов – Фатик. Точно 8 денонощия след убийството на бизнесмена, столичната полиция води в сградата на Софийския градски съд свидетеля Хрисим Хрисимов. До този момент няма криминално досие, но става ясно, че от една година подпомага бандата за отвличания, грабежи и убийства на Йосиф Йосифов-Йоско. Група, разследвана за похищенията на Стефко Колев, на арабина Християн Валю, на сина на Венци Стефанов, на хърватския убиец Иван Може, както и за разстрелите на последния, на Фатик, на собственика на ресторант “Пчела” Николай Иванов, също и за неуспешните атентати срещу Киро Японеца, Николай Цветин. Разпитът е проведен по обед на 27 август 2013 г. пред 19-и състав, наказателно отделение на Софийския градски съд, с председател Георги Колев.

Тогава той уличава Йоско и Даниел Георгиев-Джаки, че са замесени в разстрела на Фатик. Разказва как е закупил “Фолксваген Поло” от Горубляне, който е ползван от стрелците, а Костинбродския и хората му посещавали наетата от него къща в Банкя, за която те плащали наема. В гаража на къщата бе открит джип “Мерцедес” с автомат “Калашников”, с който се предполагаше, че е стреляно по Фатик. Пред разследващите Хрисимов обяснил, че се запознал с Йоско и негови авери случайно в ресторант. Те го уговорили освен за имота в Банкя, да купи и автомобила, който беше намерен опожарен след убийството на Фатик. “Бях купил вестник “Труд”, в който имаше снимка на изгорялата кола и се тъвредеше, че е “Голф”. Когато я видях, 100% бях сигурен, че е “Фолксваген Поло” и предположих, че е същата, която закупих за тях. Доколкото дочувах от разговори с Дани и Йоско и техните момчета, те се занимаваха и с грабежи, отвличане и дрога, а веднъж говореха, че “думнали 52 касети”, което значи 26 кг хероин”, разказва в полицията Хрисимов. Той даже посочва човека, разстрелял Фатик – Борис Арсов-Борчо.

Хрисимов бил свидетел срещу бандата на Йоско Костинбродския.

Три месеца по-късно Борчо получава два куршума в главата като подарък за рождения си ден. Той е убит навръх празника за навършването на 25 г. Късно вечерта зарязва гостите си вкъщи след телефонно обаждане и отива със своя “Фолксваген Голф” на среща близо до Боянската църква. Приятелите му твърдят, че са го повикали да му дадат подарък много близки хора, с които не бивало да ги виждат заедно. Разследващите обаче не успяха да докажат, че групата е ликвидирала Фатик. Йоско бе съден само за притежание на незаконно оръжие, а Хрисимов се отрече от показанията си в съда.

След старта на делото “Килърите 4” Хрисимов е свидетел срещу групата заедно с Николай Генов, който дава показания и по други дела. На 19 ноември жертвата дава показания срещу престъпната групировка. Хрисим казал пред съда, че се страхува за живота си и че в миналото е получавал заплахи от хора на Йоско да промени показанията си по делото за убийството на Фатик. Той го направил, а Йосифов и хората му били оневинени. Следващото съдебно заседание трябва да се проведе два по-късно – на 19 януари 2015 г. Убитият е трябвало да се яви в съда, за да разкаже за бандата, но някой му затваря устата завинаги. Разследващите са сигурни, че това е бандата на Костинбродския, но доказателства така и не се намира.

Няколко месеца по-рано

Разстрелват и Шмид, проговорил срещу Йоско

Месеци преди да бъде убит Хрисимов, куршуми застигат и друг защитен свидетел срещу Йоско – Красимир Гочев-Шмид. Той знаел много подробности около изчезнали хора, които охотно разказал на ченгетата, за да елиминира стария си враг, с когото преди време били близки, но не поделили наркотеритории.

Красимир решил, че по този начин хем ще разчисти терена от един силен конкурент, хем ще отърве себе си от евентуално дело за дрога срещу него. Куршумите от “Калашников” застигат Гочев около 22,00 ч. на 20 май 2014 г., след като паркирал и излязъл от колата близо до дома си на кръстовище на ул. “Христо Смирненски” и “Раковски” в Своге.

Месеци по-късно МВР обяви, че килърът е разкрит и задържан – това е Михаил Туцов-Мишо Вандала. Той е осъден на първа инстанция на 20 г. затвор, но Апелативният съд го оправда, а през 2020 г. ВКС потвърди решението. Така и досега не е открит нито килърът, нито поръчителят на разстрела на Шмид.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.