Изчезналата Елена Може да е в беларуското посолство в Турция

0

Изчезналата в Турция Елена Станева и двете ѝ деца все още са в неизвестност за съпруга на семейството, който продължава да ги издирва. Вариантите са три – жената да е била отвлечена, да е напуснала мъжа си доброволно или да е била принудена да го направи. МВР  съобщи, че тя е на територията на друга страна, но отказа да разкрие подробности, защото самата тя не искала да се знае, пише „Галерия“.

35-годишната жена от Беларус е омъжена за българина Станислав Станев, който се обърна към всевъзможни институции да я намери. Двете им деца – 4-годишната Сияна и двегодишния Кристиян изчезват заедно с майка си около 22:30 на 27 август докато са на екскурзия в Истанбул.

Слизат да се разходят, за да може да се успокои момченцето, което плачело и оттогава следите им се губят. Остава загадка как е успява да изведе децата от Турция без да има писмено съгласие от бащата за това. Вариантите са два – или нелегално малчуганите са били изведени, или Елена е потърсила дипломатическо съдействие и закрила. „На територията на друга страна“ означава, че тя може да се намира и в беларуското посолство в Турция, ако е потърсила там помощ и въобще да не е напуска южната ни съседка.

Елена живее само от няколко месеца в България със съпруга си, но искала да навести роднините си. Станислав й предложил да отиде, а той е с децата да я изчака в съседна страна. Засега не е ясно защо мъжът не иска да се връща в Беларус, където той е работил от години.

Преди няколко месеца семейство буквално бяга, оставяйки там багажа си.

„Живеех в Беларус повече от 15 години. Запознах се с Елена и останахме заедно в Минск, където по-късно се родиха децата ни. Днес те имат двойно гражданство – беларуско и българско, но когато навършат 14 години, ще трябва да се определят като беларуси или българи, така изисква законът.

Въпросът е защо си тръгнахме от там. В буквалния смисъл на думата се наложи да напуснем страната за по-малко от четири часа заради безопасността на семейството. Това е най-важното за мен. Свободата в Беларус е утопия не искам да влизам в подробности на този етап, но ще отбележа че в тази държава всеки един човек се следи под лупа. Войната Русия – Украйна също се отрази значително. Беларус взе  страна в конфликта. Руски войници провеждат обучение на тяхна територия. Има и бази на бойците на „Вагнер“.

Тази цялата картина правеше бъдещето на семейството ми не сигурно. Решихме че трябва да напуснем страната“, разказва Станислав. Той е твърдо решение да стигне до истината и да си върне семейството, което безумно обича.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.